Lexus NX - folia ppf, ceramika i inne.

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Esdipio
Lex user
Model Lexusa: NX

Re: Lexus NX - folia ppf, ceramika i inne.

Post by Esdipio »

I.Q. wrote: 14 Apr 2023, o 21:47 I inne

Zdradzisz jaki koszt brutto oklejenia całego auta.
Wyglada swietnie, błyszczy sie jak po ceramice.
350H F-Sport + Fuji, sonic grey. Zamowiony 21.10.2021, STATUS: Odebrany 23.12.2022.
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Na folie tez się nakłada ceramikę :)
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Esdipio
Lex user

Post by Esdipio »

Ghotti wrote: 15 Apr 2023, o 08:09 Na folie tez się nakłada ceramikę :)

W sumie racja, ale szczerze nie widzialem na żywo foli z ceramika, folia ppf sama w sobie jest mocno hydrofobowa i błyszczaca.
350H F-Sport + Fuji, sonic grey. Zamowiony 21.10.2021, STATUS: Odebrany 23.12.2022.
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Esdipio wrote:
Klaudiusz wrote: 14 Apr 2023, o 15:30 Czesc. W przyszlym tyg odstawiam na folie ppf, przod plus maska. Piano black na drzwiach. Klamki. Kawalek zderzaka tyl to 40zl za formatke wiec rowniez biore.

Taka mam wycene. Robocizna to okolo 500zl.

Wycena dla elementów dla Lexus NX350H:

maska (zalecamy aplikacje tego elementu z całego brytu - nie z formatki)
3M Scotchgard Pro series 200
Koszt wykrojników: 930,24zł netto

SSF Smart Security Film ULTRA
Koszt wykrojników :738,72zł netto

zderzak przedni
Koszt wykrojników: 808,86zł netto

Koszt wykrojników : 642,33zł netto

gril
Koszt wykrojników: 228,14zł netto

Koszt wykrojników : 181,17zł netto

Czas realizacji wynosi 3-5 dni roboczych od momentu opłacenia zamówienia.

Powłoka na fronty felg. 1. Ultracoat Metal Guard 15ml - 169,15zł | 2. Gtechniq C5 15ml - 134,30 zł

Powłoka na tapicerkę skórzaną: Colourlock w tym przypadku odpada, gdyż połacenie 300zł za powłokę Top Life ma sens tylko przy skórach w 100% naturalnych. Dlatego proponuję wariant tańszy Gyeon LeatherShield 152,92zł lub droższy CarPro C.Quartz Leather Coat 254,92 zł. (lub systematyczne czyszczenie i konserwacja co 3-4 msc.)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

O fajnie ze wstawiles z cenami. Ciekawy zestaw. U mnie lokalnie nikt mi takiego nie zaproponował. Nawet nie wiedzialem ze gril mozna jeszcze okleic. Moglbys zrobic jakies foty po aplikacji? 
Myslisz ze maske tez warto okleic? Bo ten zderzak dosc wysoko wchodzi na maske.
Co do skór to mam naturalna i sam aplikuje colourlock co 3-4mies i efekt jest zadowalajacy.
Kude... masz naprawde dobre ceny. Jak mozesz cos dla naszej społecznosci zalatwic to moze rozwaze wycieczke do Warszawy ;)

Ja jestem z okolic Łodzi. W Wawie kupowalem tylko auto.

W przyszlym tyg odstawiam. Zdam relacje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
I.Q.
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by I.Q. »

Esdipio
ILORAZ INTELIGENCJI
ja inne

Zdradzisz jaki koszt brutto oklejenia całego auta.
Wyglada swietnie, błyszczy sie jak po ceramice.

Co do ceny to dużo zależy od foli. Ja mam z certyfikatem gwarancyjnym 10 lat. Koszt oklejenia praktycznie całości ( bez dachu (na dachu tylko okleiłem pas maszyniści 20cm))  to kwota 15k.  Dodatkowo w cenie impregnacja skór ,  zabezpieczenie alufelg NO i wewnątrz folia na piano blacik przy lewarku i na drzwiach. 
Chociaż dach jest najmniej narażony na „zarysowania” postanowiłem  ze tez zostanie oklejony w całości - ale to w wolnej chwili. 
czas jaki trzeba zarezerwować na oklejenie całego samochodu do 6 dni roboczych  i po swych tygodniach 4-6 godzin. 

kasjopeja
Nowy lex user
Model Lexusa: nx 450h+

Post by kasjopeja »

Hi. Ja dalem  ceramikę na całość przed odbiorem fabryczną i uważam że jest ok. Była promocja z 6500 na 4500. Wewnątrz też Była aż mi się kierownica ślizgała. 🙂
I.Q.
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by I.Q. »

kasjopeja wrote: 15 Apr 2023, o 17:03 Hi. Ja dalem  ceramikę na całość przed odbiorem fabryczną i uważam że jest ok. Była promocja z 6500 na 4500. Wewnątrz też Była aż mi się kierownica ślizgała. 🙂

Ceramika i samoregenerująca się folia PPF to całkowicie dwie rożne rzeczy
ceramika - poprawia efekty wizualne, ułatwia myjcie 
folia PPF - zabezpiecza powłokę lakierniczą samochodów przed drobnymi obtarciami, zarysowaniem, odpryskami kamieni oraz UV

tipsi
Lex user
Model Lexusa: NX (wannabe)

Post by tipsi »

Esdipio wrote: 14 Apr 2023, o 16:34
tipsi wrote: 14 Apr 2023, o 14:38 Ja chyba bym (będę) robił całość ppf plus pełna antykorozja podwozia (masy PU, epoksyd na zawias i wosk). Co do wygłuszenia to się jeszcze namyślę, zależnie od tego, czy uznam to za niezbędne. Zastanawiam się jedynie nad rzeczywistą trwałością folii ppf, czy po paru latach nie będzie odłazić na brzegach itd.

Ja mialem w poprzednim aucie czarna folie na dachu, spojlerze i lusterkach i przez 5 lat siedziala mocno i nic nie odeszlo. Jedynie lekkie odbarwienia od ptasich odchodow ale naprawde minimalne.
Calosc folie ppf na NX to pewnie koszt pewnie z 15k.... to juz chyba lekka przesada.
Podwozie temat otwarty ale tu bym juz konsultowal z delarem czy aby to nie naruszy gwarancji.
Masz jakies wyceny?

Z gwarancją nie ma problemu, bo ona w praktyce i tak nie działa. Ale zerknij na podcasty Stacja: Konserwacja na yt, człowiek siedzi w toyotach i lexach od ładnych paru lat i ma bogate portfolio "nówek nieśmiganych", które z salonu jadą do niego lawetą na zabezpieczenia, gdzie on zrzuca całość zawiasu, zderzaki, plastiki, potem usuwa "fabryczną" rdzę, poprawia błędy montażu (a jest ich niemało), kładzie masy poliuretanowe i woski, elementy zawieszenia zabezpiecza epoksydem, wypełnia woskami profile zamknięte, wszystko montuje z powrotem, robi geometrię itd. Nie mam szczegółowych wycen, ale NX na pełnym wypasie (nowy, niejeżdżony) czyli zabezpieczenie masami, epoksydem i suchym woskiem plus wyciszenie to jakieś 40 tys. Bez wyciszenia ok. 25. A potem coroczne bezpłatne przeglądy podwozia i poprawki na obitych elementach. Rutynowo wstawia też polimerowe klocki do podnoszenia samochodu (fabrycznych brak, serwisy podnośnikami niszczą progi). W przypadku używek koszt wyższy o piaskowanie rdzy. Oczywiście można zamawiać roboty częściowe, np. sam wosk czy najbardziej narażone fragmenty podwozia. Facet ma kolejkę na dobre pół roku, ale pełny wypas zabiera mu jakieś 2 tygodnie roboty -- 100 godzin plus 50 kg mas i wosków. Czy warto? Jeśli masz zamiar zmienić auto po paru latach to nie warto. Ale jeśli chcesz pojeździć te 8-10-12 lat (czyli np. zostawić auto w rodzinie), to IMO zdecydowanie warto, biorąc pod uwagę aktualną jakość zabezpieczeń lexów i toyek (a raczej jej brak). Obejrzałem kilkadziesiąt jego filmów, poczytałem komenty klientów i pogadałem z nim przez telefon -- wszystko razem budzi zaufanie, a mam swoje lata i byle ciul mnie nie wkręci na gładkie gadkie ;-)

Esdipio
Lex user

Post by Esdipio »

tipsi wrote: 15 Apr 2023, o 21:57
Esdipio wrote: 14 Apr 2023, o 16:34
tipsi wrote: 14 Apr 2023, o 14:38 Ja chyba bym (będę) robił całość ppf plus pełna antykorozja podwozia (masy PU, epoksyd na zawias i wosk). Co do wygłuszenia to się jeszcze namyślę, zależnie od tego, czy uznam to za niezbędne. Zastanawiam się jedynie nad rzeczywistą trwałością folii ppf, czy po paru latach nie będzie odłazić na brzegach itd.

Ja mialem w poprzednim aucie czarna folie na dachu, spojlerze i lusterkach i przez 5 lat siedziala mocno i nic nie odeszlo. Jedynie lekkie odbarwienia od ptasich odchodow ale naprawde minimalne.
Calosc folie ppf na NX to pewnie koszt pewnie z 15k.... to juz chyba lekka przesada.
Podwozie temat otwarty ale tu bym juz konsultowal z delarem czy aby to nie naruszy gwarancji.
Masz jakies wyceny?

Z gwarancją nie ma problemu, bo ona w praktyce i tak nie działa. Ale zerknij na podcasty Stacja: Konserwacja na yt, człowiek siedzi w toyotach i lexach od ładnych paru lat i ma bogate portfolio "nówek nieśmiganych", które z salonu jadą do niego lawetą na zabezpieczenia, gdzie on zrzuca całość zawiasu, zderzaki, plastiki, potem usuwa "fabryczną" rdzę, poprawia błędy montażu (a jest ich niemało), kładzie masy poliuretanowe i woski, elementy zawieszenia zabezpiecza epoksydem, wypełnia woskami profile zamknięte, wszystko montuje z powrotem, robi geometrię itd. Nie mam szczegółowych wycen, ale NX na pełnym wypasie (nowy, niejeżdżony) czyli zabezpieczenie masami, epoksydem i suchym woskiem plus wyciszenie to jakieś 40 tys. Bez wyciszenia ok. 25. A potem coroczne bezpłatne przeglądy podwozia i poprawki na obitych elementach. Rutynowo wstawia też polimerowe klocki do podnoszenia samochodu (fabrycznych brak, serwisy podnośnikami niszczą progi). W przypadku używek koszt wyższy o piaskowanie rdzy. Oczywiście można zamawiać roboty częściowe, np. sam wosk czy najbardziej narażone fragmenty podwozia. Facet ma kolejkę na dobre pół roku, ale pełny wypas zabiera mu jakieś 2 tygodnie roboty -- 100 godzin plus 50 kg mas i wosków. Czy warto? Jeśli masz zamiar zmienić auto po paru latach to nie warto. Ale jeśli chcesz pojeździć te 8-10-12 lat (czyli np. zostawić auto w rodzinie), to IMO zdecydowanie warto, biorąc pod uwagę aktualną jakość zabezpieczeń lexów i toyek (a raczej jej brak). Obejrzałem kilkadziesiąt jego filmów, poczytałem komenty klientów i pogadałem z nim przez telefon -- wszystko razem budzi zaufanie, a mam swoje lata i byle ciul mnie nie wkręci na gładkie gadkie ;-)

25 k na sama antykorozje to moim zdaniem lekka przesada, ale nie watpie ze jest to profesjonalnie zrobione i napewno sa osoby ktore sie na to decyduja. 
Warto dodac ze przebieg auta tez ma znaczenie, nie tylko wiek, podwozie 10 letniego lexusa NX z przebiegiem 100 tys km bedzie w znaczne lepszej kondycji niz tego co ma nalatane 300 tys km.

Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

"Dzień dobry,
fabrycznie nowe od 9kzł netto w górę.
3VZ.pl"

to taka pierwsza z brzegu wycena za zabezpieczenie podwozia
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Post Reply

Return to “Lexus NX”