Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by whero »

koloramat wrote: 5 May 2023, o 15:27
I.Q. wrote: 3 May 2023, o 20:23 Już kiedyś było o tym ale temat przycichł. 
jak u Was wyglada problem ze „zgrzytem” podczas hamowania.  Bardzo nieprzyjemny zgrzyt występuje przy hamowaniu głównie przy cofaniu przy niewielkiej prędkości.  Miałem nadzieje ze to się uspokoi, dotrze ale nic z tego. Ktoś zgłaszał problem w ASO ?  Jakieś Wasze sugestie , 

To jest w dużym stopniu naturalne w samochodach hybrydowych. Niewielkie naciśniecie pedału hamulca uruchamia hamowanie samochodu poprzez "odwrotny ciąg" silników elektrycznych. Wtedy to najwydajniej ładuje się akumulator trakcyjny. Silne lub nagłe naciśniecie powoduje włączenie się także dodatkowo zacisków klocków. Przy niewielkiej prędkości kilka km/h lub nawet mniejszej naciśniecie hamulca powoduje uruchomienie tylko zacisków klocków. Rzadko używane tarcze (nalot) i klocki dają taki efekt chrobotania. Nie przeszkadza mi to w ogóle, ponieważ pojawia się u mnie tylko przez chwilę przy powolnym wjeżdżaniu z bardzo dużej pochyłości na podziemny parking . Wielką zaletą jest fakt, że przy racjonalnym używaniu pedału hamulca klocki do wymiany będą za około 10 lat.       

powiem tak... rx450h 300k km + ~2011 na oryginalnych tarczach stoi.. a w zeszłym miesiącu w rx400h ~ 2006 ~ 340k km zmieniałem tarcze bo zardzewniały tak że nie dało się ich już doczyścić naturalnie (auto robiło ~ 200km tygodniowo przez ostatni rok na tej samej trasie i niestety wyuczyłem się jak ją płynnie przejeżdżać tak że klocki nie dotykały tarcz... - jak tarcze już nie są najświeższe to raz na dwa tygodnie trzeba mocno zhamować żeby zedrzeć korozję z wierzchu to się będzie jeździć długo ... jak zapomnisz to po kilku miesiącach się wgryzie głęboko i będzie do zmiany komplet ;)
Jacek Kon
Lex user
Model Lexusa: NX350H

Post by Jacek Kon »

Widzieliście opinie NX II gen. na stronie Autocentrum? Są delikatnie ujmując mocno przeciętne.
NX 350h F Sport + Fuji - planowany odbiór kwiecień 2023
Łączkowski
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by Łączkowski »

Pojawił mi się ostatnio (tak przynajmniej mi się wydaje, że nie było tego od poczatku) taki bardzo cichy dźwięk o charakterze gwiżdżenia przy lekkim przyspieszaniu przy niewielkich prędkościach jak 30-50 km/h najlepiej słyszalny jak auto jedzie jeszcze na EV. Probowalem to nagrać na dyktafon ale raczej nie da rady - ja wiem kiedy to się pojawia ale przy nagraniu jest to jeszcze cichsze, na granicy słyszalności. Ktoś coś takiego też słyszał?

whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

Jacek wrote:3 Jan 1970, o 23:10 Widzieliście opinie NX II gen. na stronie Autocentrum? Są delikatnie ujmując mocno przeciętne.

powiem tak... drugi raz się raczej zastanowisz zanim zaczniesz brać komentarze z tej strony pod uwagę - niestety większość osób nie wie że już od kilku lat funkcjonują firmy specjalizujące się we wstawianiu masy dowolnych opini na temat dowolnego zleconego produktu we wszelkie zakamarki internetu ;)
koloramat
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by koloramat »

whero wrote: 5 May 2023, o 22:54
Jacek wrote:3 Jan 1970, o 23:10 Widzieliście opinie NX II gen. na stronie Autocentrum? Są delikatnie ujmując mocno przeciętne.

powiem tak... drugi raz się raczej zastanowisz zanim zaczniesz brać komentarze z tej strony pod uwagę - niestety większość osób nie wie że już od kilku lat funkcjonują firmy specjalizujące się we wstawianiu masy dowolnych opini na temat dowolnego zleconego produktu we wszelkie zakamarki internetu ;)

Dzisiaj towarem jest wszystko. Można kupić złe opinie na zlecenie lub dobre opinie na zlecenie. Najdroższe są opinie niezależne, chociaż one nic nie kosztują. Bardziej cenię sobie opinie wynikające ze swobodnej dyskusji posiadaczy i właścicieli (forum) niż testerów i testujących dziennikarzy i powszechnych eksperckich mądrali z autogazet.     

Jacek Kon
Lex user
Model Lexusa: NX350H

Post by Jacek Kon »

koloramat wrote: 6 May 2023, o 11:46
whero wrote: 5 May 2023, o 22:54

Dzisiaj towarem jest wszystko. Można kupić złe opinie na zlecenie lub dobre opinie na zlecenie. Najdroższe są opinie niezależne, chociaż one nic nie kosztują. Bardziej cenię sobie opinie wynikające ze swobodnej dyskusji posiadaczy i właścicieli (forum) niż testerów i testujących dziennikarzy i powszechnych eksperckich mądrali z autogazet.     

Macie racje. Te negatywne opinie są wątpliwe... a dwie ostatnie jakby pisane przez jedną osobę.

NX 350h F Sport + Fuji - planowany odbiór kwiecień 2023
Ampersand
Lex user
Model Lexusa: NX 350H

Post by Ampersand »

Szukam fajnego sposobu na przyblokowanie telefonu tak aby nie przesuwał się na ładowarce bezprzewodowej podczas zakrętów. Może ktoś wpadnie na coś fajnego i podrzuci pomysł. Zastosowałem kawałek odciętej szarej gąbki przy krótszym boku telefonu, która delikatnie rozpiera ale nie wygląda ona zbyt gustownie. Przyklejanie czegokolwiek odpada. Może ktoś ma w głowie jakiś kawałek gotowego małego klocka gumowego, który można by zastosować.

Co do wspomnianego gdzieś AAWireless to szczerze polecam. Trochę mi zajęło znalezienie poprawnej konfiguracji ale w końcu znalazłem i działa Android Auto (Samsung S21 FE) bezprzewodowo za każdym razem po uruchomieniu auta.
NX 350H AWD F Sport Sonic Grey - Odebrany 01.2023
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

6 opinii, skleconych przez prawdopodobnie 13 latka...bo tak brzmią...rozumiem, że osoby kupujące auto w przedziale 200-350k są takimi emocjonalnymi dyletantami,śmiem wątpić. Tak czy siak, liczy się to co ty uważasz, na dany temat i jak się z tym czujesz. Ja tam z wyboru jestem bardzo zadowolony (po 3 jazdach testowych po 1-2h w różnych warunkach na drodze i siedzeniu w salonie za kierownicą przed ekranem i HUDEM,  drugie tyle czy naprawdę ten system, te fotele mi przypasują). Bo samo auto dopiero odbiorę w 2024...

ps. generalnie czasem mnie zastanawia mocno, wybór ludzi odnośnie auta... Bo o ile może mocno irytować i wkurzać fakt awaryjności danego modelu, tym bardziej dość częstego,tak brak owej awaryjności i narzekanie,co chwilę na mały bagażnik, na spalanie, na dynamike, na skrzynię bezstopniową, na wycie, na miejsce na nogi itp. Kuźwa, a wiedział co brał, mógł zrobić 20 jazd testowych, zmierzyć auto , posiedzieć na każdym miejscu, porównać z poprzednim,którym się np. dobrze jeździło, czuło. Wydaje mi się, że sporo ludzi kupuje  emocjonalnie auto i czują się potem zawiedzeni.

Osobiście bardzo dobrze i rzetelnie przetestowałem NX przed decyzją zakupu. I wiem, że po części będzie mi brakować przestrzeni  aktualnej Insignii (w środku nieco więcej miejsca moim zdaniem niż w Superbie),choć bagażnik tylko ciut mniejszy w NX,albo taki sam.  Do całej reszty natomiast już nie :) Dynamika i skrzynia w Opelku( 1.5 165km benzyna ) umywa się znacznie do tej z NX i zapewniam was, że nie które benzyny wyją strasznie, i to NX jest cichutki.... Tak rozumiem, gdy ktoś wcześniej jeżdził tylko dieslami,albo mocnymi benzynami, ma prawo narzekać w NX na dynamikę, ale to po kiego grzyba kupił takie auto w takim razie?
To samo, jak piszą komentarze, że to auto nie nadaje się na autostrady :lol:, a autostrada to tor wyścigowy jest czy jak??? Jechełem 150km/h na A4 z  Katowic w stronę Gliwic. Bardzo przyjemna jazda, wyciszenie na poziomie zbliżonym do XC90 (2020) i Eklasy 220d (2018),a może nawet lepiej. Dynamika przy tej prędkości siada, ale u siebie w Opelku mam jeszcze gorzej, to i tak jestem zadowolony. Świetne auto, z wadami ,które już polubiłem,a o innych przekonam się podczas właściwego użytkowania, a jak będzie mocno awaryjne, zapewne już nigdy Lexa nie kupię. Nie przywiązuję się do danej marki.

Last edited by odoja on 6 May 2023, o 16:11, edited 1 time in total.
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Ampersand wrote:Szukam fajnego sposobu na przyblokowanie telefonu tak aby nie przesuwał się na ładowarce bezprzewodowej podczas zakrętów. Może ktoś wpadnie na coś fajnego i podrzuci pomysł. Zastosowałem kawałek odciętej szarej gąbki przy krótszym boku telefonu, która delikatnie rozpiera ale nie wygląda ona zbyt gustownie. Przyklejanie czegokolwiek odpada. Może ktoś ma w głowie jakiś kawałek gotowego małego klocka gumowego, który można by zastosować.

Co do wspomnianego gdzieś AAWireless to szczerze polecam. Trochę mi zajęło znalezienie poprawnej konfiguracji ale w końcu znalazłem i działa Android Auto (Samsung S21 FE) bezprzewodowo za każdym razem po uruchomieniu auta.
Naklejka magsafe i wymiana na ajfona.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Masz u siebie klaudiusz?
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Post Reply