tyle, że jest mi on raczej zbędny ta extra wielkość RX, NX na 3 osoby będzie idealny moim zdaniem, aczkolwiek jak bum minie to pogadam ze swoim handlowcem i z chęcią wezmę na weekend RXa. Drugi raz bym tego błędu zresztą nie zrobił i bym poszedł w plugina mieszkam pod Warszawą, 80% to miasto, do Warszawy praktycznie nie jeżdżę, zainstalowana fotowoltaika ... idealnie na plugina Jakbym się cofnął w czasie to bym wziął prestige + pakiety 450h.
Rozmawiałem z moim handlowcem w zeszłym tygodniu, 350h schodzą na pniu, zdecydowana większość szuka 350h, 450h jest dużo łatwiej dostać.
Ghotti wrote:z Pakietami ktoś za 310 wystawił na FB widziałem, jakbym pogonił swojego omo z luxury za 300 to bym pewnie wziął. Jednak Plugin lepiej by mi teraz leżał
Za 300 to chyba bym szedl w RX350h.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Za 300 to raczej nie da rady RX350h, to by trzeba dostać 15% rabatu na podstawową wersję. No i nawet jeśli, to Elegance jest raczej lipnie wyposażone... kusi w standardzie wyświetlaczem itp, a nie ma podstawowych rzeczy jak kierunki LED, czujniki parkowania, martwego pola...
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
A ja ostatnio przetestowalem asystenta wspomagania jazdy w NX 450h+. Musze powiedziec, ze dziala to nienagannie, choc trzeba sie przyzwyczaic, bo samoistnie kontruje kierownice jak sie migacza przy zmianie pasa nie wlaczy. I to mocno kontruje.
Jechalem na A2 , tempomat na 145 km/h , dosc pusto. Auto idealnie utrzymuje tor jazdy posrodku miedzy pasami. Do tego aktywny tempomat, hamuje i przyspiesza, odleglosc ustawiam na 2 kreski( srodkowe ustawienie).
Jedynie jesli chce sie zmienic pas trzeba najpierw dac migacz i odczekac 2 klikniecia, a najlepiej 3 , zeby zmienic pas. Inaczej auto samoistnie kontruje i probuje zostac na dotychczasowym pasie. Dziwne uczucie.
Zona byla nerwowa jak zdejmowalem rece z kierownicy przy 145 km/ h, wiec trzymalem lekko rece na niej.
Nie dowierza tym nowym wynalazkom.
Po powrocie ladownie baterii ze slonca ( panele PV), to naprawde tanie i ekologiczne. Zasieg auta przy wyzszych temperaturach na zewnatrz wzrosl do ponad 70 km na pradzie.
Przebieg 7775 km, od poczatku zaladowalismy ok 1170 kWh ( pierwsze kilka tygodni ladowlismy z gniazdka 230V jak nie bylo Zaptec’a, szacunkowo ok 200 kWh) ) srednie zuzycie 24,2 kWh/100 km. Plus 4 l benzyny/100 km. Z czego ok 2,5- 3 tys km dluzsze wyjazdy, w tym autostrady.
Praeliczajac to na benzyne sumaryczne srednie (przyblizone) spalanie nieco ponizej 5 , miedzy 4,5 a 4,8 l. Podobne wyniki podal jeden z uzytkownikow na lexus owners club uk (u niego dokladnie 4,83 l) . Niestety nie moge dokladnie ocenic ile kWh ze slonca, a ile w taryfie nocnej/weekendowej, bo ani ladowarka Zaptec, ani apka Lexus Link takich danych nie gromadza.
Poprzednie auto , tez NX tyle , ze 2 l benzyna turbo, mialo srednie spalenie nieco ponad 9l/100 km.
Attachments
E0334BD2-F3E6-45DD-A569-075BE54A8687.png (33.1 KiB) Viewed 444 times
0107256C-751D-43C7-852D-E7EC987BBC45.png (33.5 KiB) Viewed 444 times
Ostatnio Lukasz Bak z Caroserii ktory ma NX450h pytal sie czy u Was tez podczas doladowania samochodu o 10kwh, pobiera 20kwh? Czy az takie straty sa na kablu czy ladowarxe?
Z naszej dyskusji tu na forum ( chyba w watku o 350h) i jednego z testow ladowania na YT ( nie pamietam gdzie szukac linku ) wynika ,ze takie duze straty sa przy ladowaniu pradem 230V ze zwyklego gniazda. Przy korzystaniu z ladowarki autor testu tego nie stwierdzil. Ja przyjmuje dane z ladowarki , wiec jest to prad pobrany, ewentualne straty beda po stronie baterii samochodu.
Last edited by Marslo on 6 May 2023, o 10:00, edited 1 time in total.
Klaudiusz wrote: ↑6 May 2023, o 09:56
Ostatnio Lukasz Bak z Caroserii ktory ma NX450h pytal sie czy u Was tez podczas doladowania samochodu o 10kwh, pobiera 20kwh? Czy az takie straty sa na kablu czy ladowarxe?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
podgrzewanie baterii do ładowania pobiera całkiem dużą moc (na początku)
Jestem zdziwiony informacjami o stratach prądu ( artykuł, który był cytowany na forum, teraz pytanie Bąka ). Mam licznik energii na wejściu prądu do domu podłączony do falownika Fronius fotowoltaiki pozwalający na bieżąco kontrolować pobieraną energię oraz ładowarkę dodatkową pokazującą ile pobrał samochód energii. Mój samochód ma 2,5 miesiąca, trzymany w garażu, ładowany jest praktycznie codziennie i NIGDY nie zauważyłem jakiegokolwiek poboru dodatkowej energii ( niezależnie czy ładuję fabryczną ładowarką czy dodatkową, szybszą ).Nigdy nie pobrał więcej niż 15kWh. Takie są moje obserwacje.
Screenshot_20230506_204417_Solarweb.jpg (16.75 KiB) Viewed 341 times
Screenshot_20230506_204435_Solarweb.jpg (17.19 KiB) Viewed 341 times
To jest wykres z aplikacji Froniusa z wczorajszego dnia. Krótki opis żeby wszyscy zrozumieli. Niebieska linia-energia pobierana przez dom, ciemniejszy żółty produkcja fotowoltaiki, jaśniejszy żółty - to co z produkcji fotowoltaiki zostało zużyte przez dom.
Rozpoczęcie ładowania ok. 3.15 ( górny obrazek, godzina napisana na szaro pod kółeczkami żółtymi i niebieskim ), zakończenie ok 6.40 ( dolny obrazek ). Ładowarka fabryczna podłączona do zwykłego gniazdka.
Przez całe ładowanie ładowarka pobiera około 2,2-2,3 kW, więc jeśli trwało ono ok 3,5 h to łatwo policzyć 2,3 x 3,5 = 8,05 kWh.
Po wykresie widać, że nie ma żadnych dużych wachnięć np. większy pobór na starcie żeby podgrzać baterię.
Czy to jest jakas platna aplikacja Froniusa? Bo ja mam inna grafike i duzo mniej danych dostepnych.
W sumie mamy 5 instalacji na Froniusach i jedna na Huawei z bateria. Aplikacja Huawei jest duzo bardziej rozbudowana, niz w przypadku mojej aplikacji Froniusa, podobna do Twojej , z tym ze sa jeszcze wykresy ladowania i rozladowania baterii dodatkowo.
Przepraszam za OT, chociaz w przypadku 450h+ rozmowa na temat instalacji PV jest chyba jak najbardziej na miejscu.