Nie dostałeś ESa na weekend żeby sprawdzić jak to jeździ i czy jest cicho? Mi wystarczył brzydki deszczowy weekend by stwierdzić, że nowy NX jest gorzej wyciszony od starego NXa i od starego RXa. Oczywiście to subiektywne odczucie.Tomasz76 wrote: ↑11 May 2023, o 10:24 Nie mam bezpośredniego porównania NX do innych aut tego segmentu. Mogę natomiast porównać auto do Audi A6 C8, którym jeździłem przez 3 lata. Audi miało klejone szyby przednie boczne i piankę wygłuszającą w oponach. W A6 było zdecydowanie ciszej w kabinie. Zamówiłem właśnie Lexusa ES, więc będę miał bezpośrednie porównanie aut tej samej marki. Wiem, że NX i ES to różne nadwozia, ale jestem bardzo ciekawy bezpośredniego porównania. Po roku jeżdżenia NX zauważyłem, że słabo odizolowali silnik od wnętrza kabiny. W A6 nawet, jak odpaliłem zimnego diesla, to silnik był słabo słyszalny w kabinie. Wygłuszenie ściany grodziowej w NX jest zdecydowanie do poprawy przy najbliższym FL. Poza tym NX, to auto bardzo fajne i funkcjonalne. Chociaż, jak każdy samochód ma też swoje wady.
Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD
Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
-
- Lex Master
- Model Lexusa: 350h
Nie każdy salon chce dawać na weekend 

350h omotenashi
26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
-
- Lex user
Ale Tomasz76 kupił dwa NXy jak dobrze pamiętam, to chyba nie jest pierwszym lepszym z ulicy

Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h
W moim przypadku nie ma problemu z dostaniem samochodu na testy. Niestety do salonu w którym zamówiłem już trzy Lexusy mam ponad 400 kilometrów. Poza tym brakuje mi trochę czasu, a jak już go znajdę, to staram się wyjechać na odpoczynek z rodziną. Lubię niespodzianki i NX-y zamówiłem też w ciemno, bez jazdy testowej. W ES tylko siedziałem w salonie, ale w wersji przed ostatnim FL. Skusił mnie ten FL, ponieważ trochę tam pozmieniali m.in podobno poprawili wyciszenie. Komfort jazdy ma dla mnie duże znaczenie, ponieważ jeżdżę dużo i to najczęściej drogami ekspresowymi. Dlatego liczę na lepsze wyciszenie i wyższy komfort w ES. Miałem czekać na nowe BMW serii 5 (premiera pod koniec maja) ale stwierdziłem, że nie zaryzykuję przygody z nowym modelem BMW. Ze spokojem poczekam na pierwsze testy i opinie użytkowników. Pozostaje jeszcze Lexus RX 500h. Planuję nim pojeździć podczas najbliższej wizyty w serwisie.
-
- Lex user
Z ciekawości, jaki salon? Mają lepsze rabaty niż w Wlkp? Tutaj mamy już 3 salony więc jest co wybierać.Tomasz76 wrote: ↑12 May 2023, o 07:12 W moim przypadku nie ma problemu z dostaniem samochodu na testy. Niestety do salonu w którym zamówiłem już trzy Lexusy mam ponad 400 kilometrów. Poza tym brakuje mi trochę czasu, a jak już go znajdę, to staram się wyjechać na odpoczynek z rodziną. Lubię niespodzianki i NX-y zamówiłem też w ciemno, bez jazdy testowej. W ES tylko siedziałem w salonie, ale w wersji przed ostatnim FL. Skusił mnie ten FL, ponieważ trochę tam pozmieniali m.in podobno poprawili wyciszenie. Komfort jazdy ma dla mnie duże znaczenie, ponieważ jeżdżę dużo i to najczęściej drogami ekspresowymi. Dlatego liczę na lepsze wyciszenie i wyższy komfort w ES. Miałem czekać na nowe BMW serii 5 (premiera pod koniec maja) ale stwierdziłem, że nie zaryzykuję przygody z nowym modelem BMW. Ze spokojem poczekam na pierwsze testy i opinie użytkowników. Pozostaje jeszcze Lexus RX 500h. Planuję nim pojeździć podczas najbliższej wizyty w serwisie.
A niespodzianki w sumie są fajne, choć nie jeździłem ESem to podejrzewam, że wyciszenie nie będzie gorsze niż w NX, w końcu fizyki nie oszukamy, ładny aerodynamiczny sedan VS kiosk na kółkach

Ile oczekiwania na ES teraz?
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX (wannabe)
Tak, RX500h wydaje się bardzo w porządku. Zwłaszcza napęd. Ale jeśli potrzebujesz prawdziwej wygody, wybierz Bentleya 

-
- Lex user
- Model Lexusa: NX 24
I to jest to...jak tu obiektywnie wyrazić opinie, który jest cichszy...jak słyszysz opinie, że nowy NX jest lepiej wyciszony od starego i opinie , że jednak ten stary jest lepiej wyciszony

Mam pytanie, czy ktoś może podać dane odnośnie spalania 350h? Dajmy na to , 300 km trasa w tym 100 km autostrady/ekspresu (na nich 120-140km/h),a reszta normalne drogi plus troszkę miasta. I jazda również normalna, z normalnym wyprzedzaniem, bez szaleństw ala audi\bmw sprzed 10 lat pokazujące co one niby potrafią...

I czy ktoś mógłby opisać swoje doświadczenia z HUDem i przyciskami??
Bawiłem się dość sporo w salonie nim,ale chciałbym dowiedzieć się bezpośrednio od użytkownika jak się z tym nietypowym hudem jeździ, bo krytyka od testerów różnej maści mnie nie interesuje,bo jest słaba po prostu i nie rzetelna. W poniższym filmie autorowi i właścicielowi NX, HUD przypadł do gustu, w sumie od niego dowiedziałem się o ciekawych możliwościach konfiguracji HUDa (nie wiedziałem , że można nawet ustawić sobie opcje od obsługi klimy), co dla mnie jest dużym plusem. Jedyne w salonie nie do końca mi się spodobały dotykowe przyciski, myślę, że bez tego byłoby lepiej. Bo przyzwyczajenie się do obsługi i zapamiętania gdzie co i jak nie stanowi problemu.
https://www.youtube.com/watch?v=Behu2lrCnzY
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX 24
No widzisz, to audi musi być lepiej wyciszone niż taki merc e220D 2018 także to samo co twoje audi, bo tam diesla zawsze słychać, tym bardziej na zimnym silniku. I generalnie NX względem niego jest chyba tak samo wyciszony bo znaczących różnic nie słyszałem, poza znacznie cichszym silnikiem w NX ,oczywiście jeśli nie przywalisz do podłogiTomasz76 wrote: ↑11 May 2023, o 10:24 Nie mam bezpośredniego porównania NX do innych aut tego segmentu. Mogę natomiast porównać auto do Audi A6 C8, którym jeździłem przez 3 lata. Audi miało klejone szyby przednie boczne i piankę wygłuszającą w oponach. W A6 było zdecydowanie ciszej w kabinie. Zamówiłem właśnie Lexusa ES, więc będę miał bezpośrednie porównanie aut tej samej marki. Wiem, że NX i ES to różne nadwozia, ale jestem bardzo ciekawy bezpośredniego porównania. Po roku jeżdżenia NX zauważyłem, że słabo odizolowali silnik od wnętrza kabiny. W A6 nawet, jak odpaliłem zimnego diesla, to silnik był słabo słyszalny w kabinie. Wygłuszenie ściany grodziowej w NX jest zdecydowanie do poprawy przy najbliższym FL. Poza tym NX, to auto bardzo fajne i funkcjonalne. Chociaż, jak każdy samochód ma też swoje wady.

Moim zdaniem wyciszenia nigdzie już poprawiać nie będą za bardzo. Gdyby mieli to już lata temu większość aut byłaby świetnie wyciszona (bo naprawdę, to jest aż taka filozofia i wyższa inżyneria??

Sam ,osobiście kiedyś wyciszyłem swojego Focusa, nadkola, od zewnątrz i wewnątrz,plus bagażnik. Różnica była bardziej niż zauważalna. Koszt, może z 1500 zł...w huja lecą producenci i tyle. No ale tak się dzieje, jak konsumenci chcą kolejnych niepotrzebnych bajerów i ekstra kabli w aucie, czipów etc. zamiast porządnej jakości...
Jak takie auta jak Eklasa i nx zaczynają odstawać na tym paletku,nie łudźmy się że będą te elementy poprawiać. Kasa idzie w elektronikę,kable, systemy przeróżne, nie w takie dyrdymały. Jedynie klasa wyższa, tam myślę, że zawsze powinno być ok.
-
- Lex user
A teraz schodząc na ziemię.
Te lexusy to na prawdę i tak są dobrze wyciszone, i w sumie to w mojej ocenie się tylko czepiam, że jeden bardziej jeden mniej. W RX np to wyciszenie tak zajebiste, że ostatni słyszę karetkę jak stoję w korku, i potem wstyd, że "cham w Lexie nie zjeżdża".
Te lexusy to na prawdę i tak są dobrze wyciszone, i w sumie to w mojej ocenie się tylko czepiam, że jeden bardziej jeden mniej. W RX np to wyciszenie tak zajebiste, że ostatni słyszę karetkę jak stoję w korku, i potem wstyd, że "cham w Lexie nie zjeżdża".
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX