Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Apted
Lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Apted »

whero wrote: 16 May 2023, o 18:59
tipsi wrote: 16 May 2023, o 10:55 Dopiszę na marginesie, jak to jest w elektrykach. Np. w Hyundaiu. Akumulator trakcyjny doładowuje akumulator 12V w regularnych odstępach czasu, niezależnie od tego czy samochód jest uruchomiony czy nie, co sygnalizuje zresztą dioda umieszczona w... logo na atrapie pojazdu. W związku z tym dwutygodniowa przerwa w użytkowaniu nie robi żadnego wrażenia na akumulatorze. W tym czasie (auto stało zimą na dworze!) akumulator trakcyjny nie stracił nawet 1% stanu naładowania. Pierwsze serie produkcyjne też jednak cierpiały na rozładowanie aku 12V i dopiero zmiana softu zlikwidowała problem.
W konkretnym przypadku Lexa omawianym w wątku niewątpliwie jednorazowe głębokie rozładowanie aku (do 5V) może spowodować jego nieodwracalne uszkodzenie i późniejsze systematyczne kłopoty, pomimo doładowywania.

lexus / toyota całkowicie odłącza baterię hybrydową od reszty pojazdu sporej wielkości przekaźnikami - podłączona do pojazdu pozostaje jedynie diagnostyka - dlatego przy każdym "włączaniu" pojazdu można usłyszeć kliknięcia przekaźników gdyby się ktoś wsłuchał - tak samo przy wyłączaniu (pojazd przechodzi w/z stan "ready") - szczerze mówiąc wolę takie "bezpieczniejsze" dla baterii podejście 

Na dłuższy postój staram się stosować do instytucji (jak nie zapomnę) "Pozostawić niski poziom naładowania akumulatora trakcyjnego, jeżeli samochód nie będzie używany przez dłuższy czas. Po potwierdzeniu, że tryb EV lub tryb AUTO EV/HV został przełączony na tryb HV, przyciskiem rozruchu należy wybrać stan wyłączony." Ale szczerze mówiąc nie wiem co to daje i dlaczego tak...
:LEXUS: NX450h+
Omotenashi + Luxury
Ampersand
Lex user
Model Lexusa: NX 350H

Post by Ampersand »

A na której stronie instrukcji NX 350h jest takie coś napisane?
NX 350H AWD F Sport Sonic Grey - Odebrany 01.2023
Lewsey 89
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by Lewsey 89 »

Wczoraj jechał za mną w deszczu nowy NX. Soft. Nie ogarniał, żeby przy włączonych wycieraczkach włączyć światła mijania. [emoji849]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nex
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h

Post by Nex »

No ja wczoraj w Warszawie widzialem NXa w ulewnym deszczu bez świateł mijania. Więc coś w tym musi być.

350h Prestige Design Tazuna Panorama Sonic Grey
tipsi
Lex user
Model Lexusa: NX (wannabe)

Post by tipsi »

Ludzie jadą na automatycznych światłach, a one bywają różnie ustawione. Czasem zapalają lampy mijania kiedy jest już konkretnie ciemno. Kierowcy mają wywalone na przepisy "bo automat, panie", a poza tym uważają, że ledy do jazdy dziennej są dobrze widoczne z daleka (co jest w sumie prawdą).
Nex
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h

Post by Nex »

tipsi wrote:Ludzie jadą na automatycznych światłach, a one bywają różnie ustawione. Czasem zapalają lampy mijania kiedy jest już konkretnie ciemno. Kierowcy mają wywalone na przepisy "bo automat, panie", a poza tym uważają, że ledy do jazdy dziennej są dobrze widoczne z daleka (co jest w sumie prawdą).
Tylko wtedy z tyłu nie masz pozycyjnych.

350h Prestige Design Tazuna Panorama Sonic Grey
Emes
Lex user
Model Lexusa: ?

Post by Emes »

Ampersand wrote: 6 May 2023, o 13:57 Szukam fajnego sposobu na przyblokowanie telefonu tak aby nie przesuwał się na ładowarce bezprzewodowej podczas zakrętów. Może ktoś wpadnie na coś fajnego i podrzuci pomysł. Zastosowałem kawałek odciętej szarej gąbki przy krótszym boku telefonu, która delikatnie rozpiera ale nie wygląda ona zbyt gustownie. Przyklejanie czegokolwiek odpada. Może ktoś ma w głowie jakiś kawałek gotowego małego klocka gumowego, który można by zastosować.

Co do wspomnianego gdzieś AAWireless to szczerze polecam. Trochę mi zajęło znalezienie poprawnej konfiguracji ale w końcu znalazłem i działa Android Auto (Samsung S21 FE) bezprzewodowo za każdym razem po uruchomieniu auta.

Hej

Mam Aawireless i po restarcie auta Aawireless nie łączy się.

Pierwsze łączenie było ok i wszystko działało po wyłączeniu auta i po jego ponownym włączeniu już jest kiszka i się nie łączy.

Czy miałeś może tak samo?
Lewsey 89
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by Lewsey 89 »

tipsi wrote:Ludzie jadą na automatycznych światłach, a one bywają różnie ustawione. Czasem zapalają lampy mijania kiedy jest już konkretnie ciemno. Kierowcy mają wywalone na przepisy "bo automat, panie", a poza tym uważają, że ledy do jazdy dziennej są dobrze widoczne z daleka (co jest w sumie prawdą).
We wszystkich moich samochodach łącznie z dostawczymi, od rocznika 2015 nie było z tym problemu. Niezależnie od nasłonecznienia po uruchomieniu wycieraczek automatycznie włączyły się światła mijania. Mam nadzieje, ze Lexusowi to ogarnie jakimś updatem.

Ampersand
Lex user
Model Lexusa: NX 350H

Post by Ampersand »

Emes wrote: 18 May 2023, o 16:55
Ampersand wrote: 6 May 2023, o 13:57 Szukam fajnego sposobu na przyblokowanie telefonu tak aby nie przesuwał się na ładowarce bezprzewodowej podczas zakrętów. Może ktoś wpadnie na coś fajnego i podrzuci pomysł. Zastosowałem kawałek odciętej szarej gąbki przy krótszym boku telefonu, która delikatnie rozpiera ale nie wygląda ona zbyt gustownie. Przyklejanie czegokolwiek odpada. Może ktoś ma w głowie jakiś kawałek gotowego małego klocka gumowego, który można by zastosować.

Co do wspomnianego gdzieś AAWireless to szczerze polecam. Trochę mi zajęło znalezienie poprawnej konfiguracji ale w końcu znalazłem i działa Android Auto (Samsung S21 FE) bezprzewodowo za każdym razem po uruchomieniu auta.

Hej

Pierwsze łączenie było ok i wszystko działało po wyłączeniu auta i po jego ponownym włączeniu już jest kiszka i się nie łączy.

Miałem. Zwróć uwagę aby zarówno wifi jak i bt był włączony gdy odpalasz auto. Jeśli nadal nie działa to przejdź przez system pomocy w aplikacji, tam masz podpowiedzi co zrobić. Ja usunąłem powiązanie auta z telefonem i rozpocząłem od nowa. Dodatkowo wyłączyłem 'Passthrough'
NX 350H AWD F Sport Sonic Grey - Odebrany 01.2023
Emes
Lex user
Model Lexusa: ?

Post by Emes »

Ampersand wrote: 18 May 2023, o 22:17
Emes wrote: 18 May 2023, o 16:55

Hej

Miałem. Zwróć uwagę aby zarówno wifi jak i bt był włączony gdy odpalasz auto. Jeśli nadal nie działa to przejdź przez system pomocy w aplikacji, tam masz podpowiedzi co zrobić. Ja usunąłem powiązanie auta z telefonem i rozpocząłem od nowa. Dodatkowo wyłączyłem 'Passthrough'

Dzięki za podpowiedzi!

Przechodziłem pomoc 3 razy ale jeszcze będę próbował 
1) na siłę odłączę sparowanie BT Auto-Telefon
2) wyłączę optymalizację WiFi (inteligentne WiFi) z samsung'a
3) jeśli dalej nie będzie działało to spróbuję
   A) wyłączyć Passthrough
   b) wyłączyć Dongle Mode (Tak napisał mi support AAW)

jutro dam znać może komuś też pomoże.

Dzięki!
Post Reply

Return to “Lexus NX”