Lexus ES model 2023

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu ES
Post Reply
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi

Re: Lexus ES model 2023

Post by Tomasz76 »

Salon zamówił kilka ES Business Edition do siebie i wybrałem jedną z wersji kolorystycznych, która mi odpowiadała. Dlatego czas oczekiwania, to tylko dwa miesiące. Cieszę się, że w wersji po FL poprawili wyciszenie. Samochód dojechał już do salonu. Pozostał do zrobienia przegląd i rejestracja.   
settlerk
Lex user
Model Lexusa: ES

Post by settlerk »

Kazdy ma swoje ucho ;), mogłoby nie być wibracji silnika, czasami (na zimnym silniku, jezeli zostawisz na postoju lub akurat staniesz na swiatlach nie dlugo po ruszeniu, to moje obserwacje). Taki urok tej hybrydy 300h. Można poczytać w necie. Ja to zrobilem juz po fakcie bo myslalem ze to jakas usterka.

Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Jaką wersję ES posiadasz i z którego roku? Jako, że w akcesoriach Lexusa nie było gumowej maty do bagażnika, to zamówiłem nieoryginalną przez allegro. Nie dosyć, ze jest porządnie wykonana, to jeszcze ma przyjemny zapach. Auto odbieram jutro. Mogłem to zrobić kilka dni wcześniej, ale brakowało mi czasu. Niedługo osobiście przekonam się, które auto jest lepsze ES czy NX. 

settlerk
Lex user

Post by settlerk »

Omotenashi 2023. Z akcesorii dali pudelko i siatke do bagaznika oraz sruby do kol. I jeszcze nie wiem czy swiadomie lub nie - dostałem "inteligentną kartę" do portfela która niby w cenniku widnieje 2700zl. Jak narazie mało przydatna bo i tak trzeba nosić ze sobą pastylkę od alarmu itp..

Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Po 2 miesiącach od zamówienia odebrałem auto. Przejechałem już 500 kilometrów, głównie autostradami. Spodziewałem się, że ES będzie mniej palił i tak jest. Spodziewałem się też lepszego wygłuszenia wnętrza od szumów zewnętrznych i również tak jest. Spodziewałem się większego komfortu jazdy i też tak jest. Nie spodziewałem się natomiast, że różnica  w izolacji komory silnika pomiędzy obydwoma autami będzie tak duża. Jestem bardzo zaskoczony, że podczas gwałtownego przyspieszania dźwięk silnika jest dużo mniej słyszalny we wnętrzu ES. Może to kwestia różnicy w samej jednostce napędowej(300h/350h) a może materiałów wygłuszających. Tego nie wiem. Od początku użytkowania NX pisałem, że silnik zbyt głośno słychać we wnętrzu i Lexus ES dobitnie to potwierdził. Oczywiście, jak w każdym aucie wady ES też znajdę, tylko muszę pokonać większą ilość kilometrów. Wcześniej słyszałem narzekania na multimedia i wyciszenie w ES. Widać, że po ostatnim FL dopracowali to auto. O spalaniu ES nie będę jeszcze pisał, ponieważ muszę auto sprawdzić na różnych trasach. Zanosi się jednak na hit i aż nie chce mi się wierzyć, że 5 metrowa limuzyna może tak mało palić. 
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Kolejne moje spostrzeżenie dotyczące ES jest takie, że menu na ekranie głównym jest mniej rozbudowane niż w NX. Pomimo tego, że wygląda tak samo, to nie ma kilku funkcji. Jeśli chodzi o działanie systemu, to działa równie dobrze, jak w NX. W upalne dni brakuje mi wentylacji foteli. Wybieram się też na premierę nowego Lexusa LBX. 
settlerk
Lex user

Post by settlerk »

Ciekawe jaki jest realny czas oczekiwania na auto do produkcji teraz dla wersji Prestige wzwyż.

Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka

Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Spytam przy najbliższej okazji, jak długo trzeba czekać. Odnośnie spalania, to na razie z moich jazd wynika, że przy prędkości do 90km/h na drogach lokalnych i przejazdach przez wioski z ograniczeniami do 50km/h, ES spala 4,5L. Natomiast na drogach ekspresowych przy 120km/h pomiędzy 5,2 a 5,5L. Szok, tak mało nie spalało nawet moje Audi A6 C8 40TDI. Po kilku dniach jeżdżenia tym autem uważam, że jest to mocno niedoceniany samochód Lexusa. Na razie nie wyobrażam sobie przesiadki z powrotem do marek niemieckich.
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Lexus ES model 2023

Post by Klaudiusz »

settlerk wrote:Kazdy ma swoje ucho ;), mogłoby nie być wibracji silnika, czasami (na zimnym silniku, jezeli zostawisz na postoju lub akurat staniesz na swiatlach nie dlugo po ruszeniu, to moje obserwacje). Taki urok tej hybrydy 300h. Można poczytać w necie. Ja to zrobilem juz po fakcie bo myslalem ze to jakas usterka.

To samo jest w RAV4 i Camry z tym silnikiem. Po prostu ten typ tak ma i czasem sie tak zdarza. Nie zawsze. I nie jest to usterka. Zalezy w jakim polozeniu ustawi sie zespol napedowy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Zwrócę na to uwagę, bo na razie nic takiego nie zauważyłem. Przejechałem dopiero 800 kilometrów. Obecnie sprawdzam spalanie przy 130km/h.
Post Reply

Return to “Lexus ES”