Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by odoja »

haha, to ja ci powiem, że zawożąc kumpla na lotnisko do pyrzowic wstąpiłem do Katowic do Lexa i pożyczyłem od rodziców Volvo xc90 (2020) ,żeby specjalnie dla Ciebie porównać bezpośrednio twardość siedzeń tu i w NX. I jednak coś masz z dupą :P Bo te w Volvo myślałem że są miękkie, ale w NX są po prostu nieco bardziej miękkie ;). To nie jest duża różnica, ale NX nie ma twardych foteli. :) Po prostu motoryzacja jest bardziej "twarda" , to samo się dzieje praktycznie z każdym materiałem w środku (jakbyś wsiadł do porównywalnej klasy lata temu, boczki drzwi,etc coś bardziej miękkie były...)
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Może i tak być wracając w weekend z Sopotu 3h a2 i było Ok. Bez szału ale bez marudzenia ;) jednak jadąc dwa tygodnie wcześniej 3h a2 i 3h miejskimi drogami myślałem ze wyjdę z siebie …
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Klaudiusz »

Ghotti wrote:Może i tak być wracając w weekend z Sopotu 3h a2 i było Ok. Bez szału ale bez marudzenia ;) jednak jadąc dwa tygodnie wcześniej 3h a2 i 3h miejskimi drogami myślałem ze wyjdę z siebie …
Zrobilem dwie trasy po 500km. Wsiadlem zneczony, wysiadlem wypoczety. Obie trasy pokonalem w nocy. Srednie spalanie 10 litrow co przy boxie na dachu, 4 osobom wewnatrz. 4 rowerom na haku i tempomacie ustawionym na 140 uwazam za wysmienite. Moje poprzednie auto spokojnie by spalilo 13 albo 14 litrow.

Fotele dla mnie okazaly sie bardzo wygodne po dobrym ustawieniu pod siebie. Auto w trasie bardzo komfortowe. Owszem, od boxa bylo glosniej ale nie byl to nieznosny szum. Te czestotliwosci ktore zazwyczaj powoduja u mnie bol glowy sa wyeliminowane przez producenta.

Tempomat adaptacyjny z LTA dziala bardzo dobrze. Po wrzuceniu kierunku nie hamuje przed autem z przodu tylko daje czas na zmiane pasa. LTA trzuma auto w srodku pasa, jest to o tyle dobre ze w nocy przy zmeczeniu kierowcy sam utrzymuje auto na srodku jezdni.

Swiatla matrycowe to dla mnie bajka. Zarowno na krajowkach jak i autostradach dzialaja bardzo dobrze. Doswietkaja pobocza drogi bo o to chodzi. Nikt mi nie mrugal.

Jazda bez szarpania. Nie bylo skychac wycia silnika. Mocy zawsze wystarczylo zeby wyprzedzic lub ruszyc z werwą spod bramek na autostradzie.

Sama obsluga klimy i ekran z nawi bardzo przypadl mi do gustu.

Uwielbiam HUD i o ile wxzesniej pisalem ze nie jest potrzebny, to jazda noca pozwala na wyswietlanie sporo informacji na szybie. Wyswietlanie przyciskow z kierownicy na hud rowniez pozwalalo skupic sie na drodze. Obsluga lta i temponatu bardzo prosta.

Ogolnie jestem bardzo zadowolony z samochodu. Poczatkowo mnie troche denerwowal przez maly bagaznik ale po zalozeniu dodatkowych 500litrow na dach jest wystarczajaco duzy. Jedna rzecz mnie denerwuje: brak lusterka fotochrom u pasazera.

Image

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h

Post by Tomasz76 »

Też jestem zadowolony z zakupu i na razie nie planuję powrotu do niemieckiej motoryzacji. Spokój i bezawaryjność cenię sobie najbardziej.
Ghotti
Lex Master

Post by Ghotti »

nadal się pocieszam, że nie jestem sam =]

Image

dla mnie HUD to największa "niespodzianka" z tych ficzerów które są obecnie w nowych samochodach. Super sprawa, mogliby wywalić licznik z samochodu jak dla mnie ;) druga to widok w lusterku z kamery, na początku zachwyt syna przede wszystkim teraz uważam za super sprawę. Brakuje mi tylko lusterka dodatkowe na tylne siedzenie żebym mógł syna widzieć
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Fotele na pewno nie są twarde w wersji Omotenashi. Twardsze i mniej wygodne są w wersji F-Sport. Jeśli układ jest czuły, to nie może być miękki. Tutaj absolutnie się nie zgadzam. Lexus NX jest jednym z najlepiej prowadzących się SUV-ów na rynku. Sam się o tym przekonałem testując go w teście łosia na torze, wraz z konkurencyjnymi Suvami innych marek. Było nas kilkanaście osób i wszyscy mieli podobne zdanie na temat prowadzenia się NX. Haka nie posiadam. Domykanie drzwi, to chyba nie w tej klasie aut i wątpię, żeby konkurencyjne auta posiadały taką funkcję. Mówię oczywiście o podobnej klasie cenowej samochodów. NX pali bardzo mało na drogach lokalnych i w mieście. Przy prędkościach autostradowych trzeba liczyć się ze średnim spalaniem około 9 litrów. Moim zdaniem skóra na kierownicy jest w porządku. Po ponad roku użytkowania NX nawet nie zwróciłem uwagi, ze oświetlenie ambientowe jest słabe.
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

A ja wczoraj w nocy zwrocilem uwage na swiatla ambiebte i dla mnie mogloby ich w tych drzwiach w ogole nie byc. Pod nogami swieci ok. Ale z drugiej strony nie sa odpustowe jak w Mercedesie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ghotti
Lex Master

Post by Ghotti »

Domykanie drzwi jest w USA w NX także da się, wystarczy chcieć :) ambient jest symboliczny bardzo. 
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Raczej patrzyłbym na rynek europejski. Widocznie tutaj Lexus nie chce wychodzić przed szereg. W Polsce w limuzynie LS system domykania drzwi jest dostępny, ale wiadomo ile to auto kosztuje. Gdybym mógł mieć tą funkcję w NX, to bym nie pogardził. Nie jest to jednak opcja wyposażenia na której kiedykolwiek mi zależało.

NEONX
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by NEONX »

Drzwi jednak ciezkie w takim aucie jak NX bez tego systemu niestety trzeba mocniej trzasnąć bo slabo się zamyka. Kilku znajomych przwozonych autem wychwyciło i podkreślili że nie domykają się te nasze drzwi jakoś elegancko. Trudno trzeba z tym żyć i trochę mocniej walnąć drzwiami :) kwestia przyzwyczajenia

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Post Reply

Return to “Lexus NX”