Wydaje mi się, że Sorento vs NX to dwa różne auta, chyba skłaniałbym się na porównanie Kia Sportage vs NX pod względem wielkości. NX jest dłuższy ale to przez maskę głównie, a rozstaw osi jest podobny - różnica 10mm.gruby220 wrote: ↑16 Aug 2023, o 12:50 Witam ,dolaczylem do forum poniewaz rozwazam zakup NX 350h. Na szybko skonfigurowalem sobie sdamochod w wersji Prestige wraz z prawie wszystkimi dodtakami ktore bym chcial miec i teraz odnioslem oferowana cene samochodu do KIA Sorento w hybrydzie ,ktora wychodzi ok 50tys taniej za pelna opcje. Stad tez moje pytanie do forumowiczow czy ktos porownywal te dwa samochody ? Moze macie jakies doswiadczenia z uzytkowania badz testowania obu modeli?
Chetnie zapoznam sie w opiniami bo niewiem ku ktoremu modelowi sie bardzie sklaniac?
Sorento to raczej konkurent RX pod względem wielkości i pojemności (a w sumie RX nie jest nawet tak pojemny). Jeżeli szukasz dużego rodzinnego auta (tak podejrzewam jeżeli pod uwagę bierzesz Sorento) to chyba NX to nie jest najlepszy wybór (800l w Sorento vs 545l w NX).
A jeżeli chcesz tylko jeździć dobrym hybrydowym autem to NX jest ok - na pewno lepsza obsługa w serwisach niż Kia (co prawda nie miałem Kii ale czytając swego czasu forum Kia to tam w serwisach nie wiedzą co robią z tymi autami

Teraz chyba wychodzi FL Sorento i tak jak Klaudiusz pisze chyba nie idzie już zamówić starej Sorento, a nowa pewnie będzie +10-20k więcej (bo czemu nie?)
Kia nie daje zbytnio rabatów, a w Lexusie warto pogadać