NX350h/450 + vodafone / inne zabezpieczenia
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX350h
Re: NX350h/450 + vodafone / inne zabezpieczenia
Czy alarm Vodafone można jakoś czasowo wyłączyć np przyciskiem na pastylce ?
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD
W aplikacji można dezaktywować zabezpieczenia (zakładka Opcje specjalne)
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
- slawham
- Lex user
- Model Lexusa: NX 450h+
Auto w drodze, aktualnie na Morzu Czerwonym, czas pomyśleć o zabezpieczeniach.
Co prawda samochód dostanie „fabrycznie“ dDot DNA ale nie bardzo wierzę aby to odstraszało potencjalnych złodziejaszków.
Słyszy się tu w Niemczech, że NX-y i RAV4 mają powiercone błotniki czy powyrywane nadkola.
Jako dodatkowe zabezpieczenie biorę pod uwagę canlock. Pytanie czy warto brać wersje PRO?
W porównaniu z tańszą wersją laweta ma powiadamianie i namierzanie w wypadku już dokonanej kradzieży, ale trzeba co roku przedłużać kartę sim.
Jestem zdania, że jak już złodziej wziął, to nie odda, a namierzanie można równie dobrze i taniej uzyskać kilkoma ukrytymi airtagami.
Odstraszenie wyjącym klaksonem powinno wystarczyć w wypadku gdy złodziej otworzy auto np „Gameboy-em” i się okaże, że nie pojedzie.
Na filmikach wygląda to sensownie
Co prawda samochód dostanie „fabrycznie“ dDot DNA ale nie bardzo wierzę aby to odstraszało potencjalnych złodziejaszków.
Słyszy się tu w Niemczech, że NX-y i RAV4 mają powiercone błotniki czy powyrywane nadkola.
Jako dodatkowe zabezpieczenie biorę pod uwagę canlock. Pytanie czy warto brać wersje PRO?
W porównaniu z tańszą wersją laweta ma powiadamianie i namierzanie w wypadku już dokonanej kradzieży, ale trzeba co roku przedłużać kartę sim.
Jestem zdania, że jak już złodziej wziął, to nie odda, a namierzanie można równie dobrze i taniej uzyskać kilkoma ukrytymi airtagami.
Odstraszenie wyjącym klaksonem powinno wystarczyć w wypadku gdy złodziej otworzy auto np „Gameboy-em” i się okaże, że nie pojedzie.
Na filmikach wygląda to sensownie
NX 450h+ F Sport obsidiangrau (sonic grey)
- Macgregor
- Lex user
- Model Lexusa: 15002900
5 groszy
Bez urazy, ale całe to namierzanie, ten Vodafone, to pic na wodę
Nawet podrzędni "kradzieje" mają już wysokiej klasy zagłuszarki (jeże, jammer'y czy jak zwał tak zwał) do zagłuszania GSM, GPS na wielu częstotliwościach. Nie mówiąc o takich którzy łapy wyciągają po drogie auta.
I to nie są chińskie zabawki z aliexpres, ale często poważne narzędzia do niedawna wykorzystywane przez różnego rodzaju służby
Takie "jeże" do zagłuszania to dla złodzieja koszt ... który zwraca się pewnie po dwóch - trzech NX'ach
Raczej będę brał CanLock by go nie odpalił, bo jak już odpalił i pojechał ... to nie ma co liczyć na cud

Bez urazy, ale całe to namierzanie, ten Vodafone, to pic na wodę

Nawet podrzędni "kradzieje" mają już wysokiej klasy zagłuszarki (jeże, jammer'y czy jak zwał tak zwał) do zagłuszania GSM, GPS na wielu częstotliwościach. Nie mówiąc o takich którzy łapy wyciągają po drogie auta.
I to nie są chińskie zabawki z aliexpres, ale często poważne narzędzia do niedawna wykorzystywane przez różnego rodzaju służby

Takie "jeże" do zagłuszania to dla złodzieja koszt ... który zwraca się pewnie po dwóch - trzech NX'ach
Raczej będę brał CanLock by go nie odpalił, bo jak już odpalił i pojechał ... to nie ma co liczyć na cud

-
- Lex Master
Canlock to nic innego jak Vodafone.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- Macgregor
- Lex user
- Model Lexusa: 15002900
Może napisałem nieprecyzyjnie 
Miałem na myśli dodawany w promocyjnej cenie Vodafone, który po nieprzedłużeniu abonamentu przestaje pełnić swoją canlock'ową funkcję (w moim przypadku było tak samo, jak u kolegów ktorzy napisali powyżej - czyli po nieopłaceniu abonamentu plastyka bezużyteczna).
A czemu IMO nie opłaci się go opłacać napisałem wyżej
Lepiej kupić coś niezależnie, co o wiele bardziej zabezpieczy auto, coś bedącego zabezpieczeniem szyny CAN bez konieczności płacenia abonamentu, i montowanego w sposób, nazwijmy go - niestandardowy
A jak bardzo chcemy lokalizacje to użyć AirTag'a jakiegoś ...
Ale oczywiście - każdy głosuje swoim portfelem

Miałem na myśli dodawany w promocyjnej cenie Vodafone, który po nieprzedłużeniu abonamentu przestaje pełnić swoją canlock'ową funkcję (w moim przypadku było tak samo, jak u kolegów ktorzy napisali powyżej - czyli po nieopłaceniu abonamentu plastyka bezużyteczna).
A czemu IMO nie opłaci się go opłacać napisałem wyżej

Lepiej kupić coś niezależnie, co o wiele bardziej zabezpieczy auto, coś bedącego zabezpieczeniem szyny CAN bez konieczności płacenia abonamentu, i montowanego w sposób, nazwijmy go - niestandardowy
A jak bardzo chcemy lokalizacje to użyć AirTag'a jakiegoś ...
Ale oczywiście - każdy głosuje swoim portfelem

- slawham
- Lex user
Rozmawiałem wczoraj z człowiekiem od „zabezpiecz-auto”, aktualnie tydzień czekania na termin(zależy od lokalizacji) szybki montaż bez cięcia kabli. Tylko ta karta sim, która musi być od nich i dodatkowe koszta po roku związane z przedłużeniem.
Jak piszesz najważniejsze żeby nie odpalił, a najlepiej nawet nie próbował (alarm po wykryciu zagłuszacza), bo jak odpali to po ptakach.
CanLock, chwali się, że już przy wykryciu zakłócacza uruchamia alarm klaksonem i kierunkowskazami.
Myślę, ze wezmę wersję laweta, najlepiej by było bez czujnika przechyłu, w fabrycznym alarmie już to jest.
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD
Miłej zabawy gdy sygnał GSM jest słaby. U teściów, którzy mieszkają w lesie, Vodafone mi w aplikacji co chwilę wywala info o zagłuszaniu, a tam po prostu jest kiepski ten sygnał, możliwe, że sygnały z BTS spotykają się w tej okolicy i sieją na siebie wzajemnie.slawham wrote: ↑22 Aug 2023, o 08:00Rozmawiałem wczoraj z człowiekiem od „zabezpiecz-auto”, aktualnie tydzień czekania na termin(zależy od lokalizacji) szybki montaż bez cięcia kabli. Tylko ta karta sim, która musi być od nich i dodatkowe koszta po roku związane z przedłużeniem.
Jak piszesz najważniejsze żeby nie odpalił, a najlepiej nawet nie próbował (alarm po wykryciu zagłuszacza), bo jak odpali to po ptakach.
CanLock, chwali się, że już przy wykryciu zakłócacza uruchamia alarm klaksonem i kierunkowskazami.
Myślę, ze wezmę wersję laweta, najlepiej by było bez czujnika przechyłu, w fabrycznym alarmie już to jest.
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
-
- Lex user
Jaka karta sim? To chyba w najwyższej wersji PRO (z gps)? Czy w każdej z 4 możliwych?slawham wrote:Rozmawiałem wczoraj z człowiekiem od „zabezpiecz-auto”, aktualnie tydzień czekania na termin(zależy od lokalizacji) szybki montaż bez cięcia kabli. Tylko ta karta sim, która musi być od nich i dodatkowe koszta po roku związane z przedłużeniem.
- slawham
- Lex user
Tak karta SIM tylko w PRO. Właśnie dlatego myślę o wersji bez powiadamiania i GPS, przechył też raczej niepotrzebny ale w wersji laweta jest wyzwolenie alarmu po wykryciu zagłuszaczy. Ma zniechęcić i spłoszyć potencjalnego złodzieja.maciejp wrote: ↑22 Aug 2023, o 22:24Jaka karta sim? To chyba w najwyższej wersji PRO (z gps)? Czy w każdej z 4 możliwych?slawham wrote:Rozmawiałem wczoraj z człowiekiem od „zabezpiecz-auto”, aktualnie tydzień czekania na termin(zależy od lokalizacji) szybki montaż bez cięcia kabli. Tylko ta karta sim, która musi być od nich i dodatkowe koszta po roku związane z przedłużeniem.