Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
EnIx
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350H

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by EnIx »

Nex wrote: 18 Sep 2023, o 12:51
pss wrote:ahahaha kupił nowe auto i będzie wymieniał sam olej po 2 tyś xDDD
Powodzenia z gwarancją na silnik jak się ASO kapnie ; )
Poczytaj sobie o czymś takim jak dyrektywa GVO.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Rozważam wymianę w serwisie specjalizującym się w Toyotach i Lexusach i uważam że przepłacanie za olej i filtry tylko dlatego że dostanę je z magazynu ASO nie ma większego sensu

MDU
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by MDU »

Jaka jest różnica w koszcie wymiany materiał +robocizna warsztat niezależny vs aso ?
EnIx
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350H

Post by EnIx »

MDU wrote: 19 Sep 2023, o 00:12 Jaka jest różnica w koszcie wymiany materiał +robocizna warsztat niezależny vs aso ?

Pytałem o koszt wymiany oleju z filtrem oleju w ASO to wycenili mi tą usługę na kwotę 800 złotych. Kupując filtry i olej we własnym zakresie i zlecając wymianę poza ASO, połowa tej kwoty zostaje mi w kieszeni.
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

nexus350 wrote: 18 Sep 2023, o 14:07
NEONX wrote: 17 Sep 2023, o 23:42 Dzisiaj chwila prawdy i test aku 12v. Uruchomienie po miesiącu nie użytkowania. Odpalił bez problemu.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Szkoda, że podejście z "zamkniętymi oczami". Pomiar apką przed odpaleniem dałby inforacje o napięciu. Pytanie z jakiego poziomu naładowania startował ten miesiąc pozostanie chyba bez odpowiedzi. Tak czy inaczej to chyba rekord.

Przetestuje w drugiej połowie listopada (temp będzie też niższa) bo zostawiam auto na ponad 2 tygodnie na lotnisku, to zmierzę :).

nexus350
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by nexus350 »

odoja wrote: 19 Sep 2023, o 12:29
nexus350 wrote: 18 Sep 2023, o 14:07
NEONX wrote: 17 Sep 2023, o 23:42 Dzisiaj chwila prawdy i test aku 12v. Uruchomienie po miesiącu nie użytkowania. Odpalił bez problemu.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Szkoda, że podejście z "zamkniętymi oczami". Pomiar apką przed odpaleniem dałby inforacje o napięciu. Pytanie z jakiego poziomu naładowania startował ten miesiąc pozostanie chyba bez odpowiedzi. Tak czy inaczej to chyba rekord.

Przetestuje w drugiej połowie listopada (temp będzie też niższa) bo zostawiam auto na ponad 2 tygodnie na lotnisku, to zmierzę :).

Najbardziej wiarygodny pomiar będzie przed zbliżeniem się do samochodu. Nigdy po otwarciu drzwi.

odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

Tak też postaram się uczynić. I wystarczy pomiar przez apkę ?
nexus350
Lex user

Post by nexus350 »

odoja wrote: 19 Sep 2023, o 12:46 Tak też postaram się uczynić. I wystarczy pomiar przez apkę ?

"Na bezrybiu i rak ryba" - pomiar apką nie jest dokładny, ale nic innego bez sporej inwestycji i ingerencji w samochód nie jest dostępne. Po odstawieniu samochodu na parking i przed airplain mode dobrze jest wykonać "pomiar" apką, ale to czy on ma sens czy nie to zależy od czasu jaki upłynął od odstawienia do pomiaru. Im dłuższy czas (liczony w godzinach) tym lepej. Pomiar po powrocie, pokazuje przy jakim napięciu samochód jeszcze odpala (lub nie). Mając te dwa pomiary oraz okres postoju można w przybliżeniu określić szybkość rozładowania na np. 24h i tym posiłkować się w przyszłości.
Marslo
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+ , NX 450h+

Post by Marslo »

Niestety nasz NX 450h+ po ponad miesiecznym postoju w garazu nie dal sie otworzyc. Ok 10 dni temu kiedy bylismy za granica dostalismy telefon od Vodafone , ze system stwierdzil awarie/kradziez.  Pani zasugerowala, zeby wolac obsluge stacji dilerskiej do domu po powrocie, bo nie otworzymy auta, a silnik jest zablokowany.
Wszystko przez rozladowanie baterii rozruchowej.
Faktycznie, wczoraj nie dostalem sie do auta i dzis przyjedzie technik ze stacji dilerskiej ,mowi ze sobie poradzi .

Co ciekawe, moj RX 450h rocznik 2016 stal na parkingu lotniskowym te 5 tygodni i odpalil bez problemu. W nim jednak nie mam alarmu Vodafone.
Cos musza zrobic w tych nowych autach, bo to nienormalne, zeby roczny samochod blokowal sie w wyniku wyczerpania baterii.

nexus350
Lex user

Post by nexus350 »

Marslo wrote: 21 Sep 2023, o 11:04 Niestety nasz NX 450h+ po ponad miesiecznym postoju w garazu nie dal sie otworzyc. Ok 10 dni temu kiedy bylismy za granica dostalismy telefon od Vodafone , ze system stwierdzil awarie/kradziez.  Pani zasugerowala, zeby wolac obsluge stacji dilerskiej do domu po powrocie, bo nie otworzymy auta, a silnik jest zablokowany.
Wszystko przez rozladowanie baterii rozruchowej.
Faktycznie, wczoraj nie dostalem sie do auta i dzis przyjedzie technik ze stacji dilerskiej ,mowi ze sobie poradzi .

Co ciekawe, moj RX 450h rocznik 2016 stal na parkingu lotniskowym te 5 tygodni i odpalil bez problemu. W nim jednak nie mam alarmu Vodafone.
Cos musza zrobic w tych nowych autach, bo to nienormalne, zeby roczny samochod blokowal sie w wyniku wyczerpania baterii.

Frustracja uzasadniona, pretensje być może także. Być może, ponieważ nikt, chyba włącznie z właścicielem, nie wie jaki był poziom naładowania 12V aku przed wyjazdem. Gdyby został naładowany na FULL to byłoby wiadomo do czego się odnosić. Vodafone dokłada swoje do rozładowania aku, ale prąd jaki ciągnie jest dużo mniejszy od prądu pobranego przez system NX-a. Jak ktoś jest pokerowcem to może zostawić auto na 5 tygodni i zobaczyć czy odpali czy nie. Jak na 100% chce odpalić po powrocie to mając garaż MUSI naładować 12V aku na FULL i zostawić go na potrzymaniu - niespodzianki nie będzie.

Nie wiem jaką trasę RX 450h 2016 przejechał do lotniska, ale podczas tej jazdy jego aku został podładowany - na ile ??? Jest także wysoce prawdopodobne, że RX 2016 pobiera mniej prądu podczas postoju aniżeli NX 450h, który ma więcej elektroniki. Aku mogą mieć podobne - nie wiem. Brak Vodafone pomaga. Czy rozwiazanie LEXUS-a jest user friendly - NIE, czy jest to wybór między złym a gorszym - nie wiemy.

Auto zawsze można otworzyć z kluczyka mechanicznego, otworzyć pokrywę silnika i odpalić z booster’a, pod warunki, że się go ma. Jak odpali (na 99% tak) to dalej jest już “z górki”.

whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

nexus350 wrote: 21 Sep 2023, o 14:35

=0.95em Vodafone dokłada swoje do rozładowania aku, ale prąd jaki ciągnie jest dużo mniejszy od prądu pobranego przez system NX-a. 
Patrząc na dotychczasowe informacje od użytkowników wnioskowałbym iż prąd pobierany przez Vodafone jest kilkukrotnie większy od prądu pobieranego przez auto jego pozbawione ~ jeszcze chyba nie widziałem posta że ktoś bez systemy Vodafone miał problemy z włączeniem auta ~ u mnie zdarzało się że auto stało dwa/trzy tygodnie i również za każdym razem bez najmniejszych problemów
Post Reply

Return to “Lexus NX”