Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by mcendrju »

pss wrote: 13 Oct 2023, o 19:04 Jak chcesz fajne lampy to ustaw się w kolejce : https://www.youtube.com/watch?v=8iie1P_AVhc ; )
Ale generalnie są plusy zwykłych lamp gdzie jeszcze jest normalna żarówka... bo awaria pełnego LED'a to laweta to ASO ;/
Nie mówiąc o kosztach, bo przykładowo w BMW laser kosztuje ponad 20 tyś zł jedna lampa ...

W NX I przez 5 lat ani jedna żarówka (a miłaem zwykłe halogeny) mi się nie przepaliła więc zakładam, że te QuadLedy to też w miarę wytrzymałe będą.
No gdybym chciał auto które można naprawić śrubokrętem to bym brał jakąś starą Toyotę czy Kię, a nie kupował nowego Lexusa :)
Wydaje mi się, że to brak szacunku do klienta, który zna markę. Oferowanie w pewnych miejscach produktu na poziomie auta niepremium - jakoś te kilka lat temu to wyróżniało Lexusa, że nawet wersja bazowa, może pozbawiona LSS, była mimo wszystko dobrze wyposażona i do tego wersja "bieda" nie odstawała mocno wyglądem zewnętrznym od wersji bogatej - tu rządziły drobiazgi.
Ale Lexus trochę poszedł w stronę niemieckich aut, gdzie podstawowej wersji wyposażenia to bym kijem nie tknął.

Btw RX w wersji Elegance tez ma kierunkowskazy halogenowe :D
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

pss wrote: 13 Oct 2023, o 19:04 Jak chcesz fajne lampy to ustaw się w kolejce : https://www.youtube.com/watch?v=8iie1P_AVhc ; )
Ale generalnie są plusy zwykłych lamp gdzie jeszcze jest normalna żarówka... bo awaria pełnego LED'a to laweta to ASO ;/
Nie mówiąc o kosztach, bo przykładowo w BMW laser kosztuje ponad 20 tyś zł jedna lampa ...

Ewidentnie widać, że producentom kończą się pomysły na przyciągnięcie klienta :lol: to wygląda tylko efektownie, nic poza tym, lampa kosztująca fortunę, a pewnie na wyciszeniu i plastikach oszczędzą :laugh1:.  Logiczne,to jest auto premium, czyli kasa się zgadza, to i na takie światła będzie,ale dla mnie to już jest przerost formy nad treścią,szału nie ma. To jak z ekranami i ich skomplikowaniem, czasem nie intuicyjnymi wnętrzami etc. Po to właśnie robią te wszystkie systemy ostrzegające kierowcę, żeby bawiąc się tymi ekranami ,klikając w dziesiątki funkcji  etc. nic mu się nie stało :smile:. Czysta ironia. Ponad 100 lat motoryzacji, a nadal się głowią jak zaspokoić kierowców.

Arianek
Lex user
Model Lexusa: CT200H

Post by Arianek »

Czy w modelu z ekranem 14” kamera cofania jest na cały ekran? Wyczytałem na zagranicznym forum, że kamera w 14 jest o przekątnej mniejszego ekrany.
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

Arianek wrote: 14 Oct 2023, o 22:44 Czy w modelu z ekranem 14” kamera cofania jest na cały ekran? Wyczytałem na zagranicznym forum, że kamera w 14 jest o przekątnej mniejszego ekrany.

chyba zależy od tego czy wersja z kamerami 360 czy bez
Arianek
Lex user
Model Lexusa: CT200H

Post by Arianek »

mcendrju wrote: 13 Oct 2023, o 17:18
Arianek wrote: 13 Oct 2023, o 17:06 Jesteście w stanie zweryfikować czy są to 18 czy 20?
Wydaje mi się, że są to 18 i auto wyglada moim zdaniem bardzo dobrze i niczego mu nie brakuje. 

Koła 18" nie są w tym aucie problemem tylko kierunkowskazy na żarówkach :P

Czytałem o tym sporo na forach zagranicznych, podobno bez problemu można samodzielnie zamontować Ledy dostępne chociażby na Amazonię. Pytanie tylko czy wtedy wpłynie to na homologację itp :)

whero
Lex Driver

Post by whero »

Arianek wrote: 15 Oct 2023, o 17:15
mcendrju wrote: 13 Oct 2023, o 17:18
Arianek wrote: 13 Oct 2023, o 17:06 Jesteście w stanie zweryfikować czy są to 18 czy 20?
Wydaje mi się, że są to 18 i auto wyglada moim zdaniem bardzo dobrze i niczego mu nie brakuje. 

Koła 18" nie są w tym aucie problemem tylko kierunkowskazy na żarówkach :P

Czytałem o tym sporo na forach zagranicznych, podobno bez problemu można samodzielnie zamontować Ledy dostępne chociażby na Amazonię. Pytanie tylko czy wtedy wpłynie to na homologację itp :)

u nas kategorycznie przepisy tego zabraniają ~ chyba że wymienili kierunkowskazy na takie od momentu homologacji z led’owym źródłem światła

slawham
Lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by slawham »

whero wrote: 15 Oct 2023, o 21:08
mcendrju wrote: 13 Oct 2023, o 17:18Koła 18" nie są w tym aucie problemem tylko kierunkowskazy na żarówkach :P

u nas kategorycznie przepisy tego zabraniają ~ chyba że wymienili kierunkowskazy na takie od momentu homologacji z led’owym źródłem światła

Żarówka w kierunkowskazie przednim, jeśli nie ma LED to WY21W.
Aktualnie nie ma na rynku takiej żarówki w wersji LED z europejską homologacją (ja nie znam), ale należy obserwować rynek duże firmy Osram i Philips mają w ofercie żarówki WY21W bardzo dobrej jakości i sądzę, że już wkrótce uzyskają oficjalne homologacje
NX 450h+ F Sport obsidiangrau (sonic grey)
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Post by mcendrju »

slawham wrote: 16 Oct 2023, o 07:48

Aktualnie nie ma na rynku takiej żarówki w wersji LED z europejską homologacją (ja nie znam), ale należy obserwować rynek duże firmy Osram i Philips mają w ofercie żarówki WY21W bardzo dobrej jakości i sądzę, że już wkrótce uzyskają oficjalne homologacje

Bardziej mi tu chodziło, że ten kierunkowskaz to po prostu punktowe źródło światła wciśnięte obok drogowych bodajże w kącikach lamp od strony grilla. Kierunki w QuadLedach to długie paski, indykatory ledowe nad dziennymi i grupą świateł mijania i drogowych (czy tam w zasadzie QuadLedow bo nie wiem czy tu w ogóle jest podział na drogowe i mijania 😛)

Zmiana halogenu na led nic nie da, po prostu całość wygląda bardzo zwyczajnie i żarówka nic tu nie zmieni.

Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
whero
Lex Driver

Post by whero »

slawham wrote: 16 Oct 2023, o 07:48

niestety tutaj nawet polskie przepisy trochę wykraczają przed europejskie :( nawet w momencie w którym porównujemy źródła światła w tym samym systemie/typie (~ jak tutaj WY21W) i mielibyśmy opcje (przykładowo dostępne w innych wersjach) ~`żarówka / halogen / led etc - to u nas nie możemy wg prawa zmienić typu źródła światła ~ ogółem sporo pojazdów jeździ i nikt nie zwraca uwagi ale jest to jednak coś do czego mogą się przyczepić

Anx
Nowy lex user
Model Lexusa: NX350

Post by Anx »

Cześć! Czy ktoś z Was miał też taki problem, że po rezygnacji z zakupu NX350 ( wyprodukowali mi go rok po planowanym terminie w umowie)  , nie oddano zaliczki 10 000zł?
Post Reply

Return to “Lexus NX”