Lexus NX - nowe czujniki ciśnienia w oponach

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Khaal
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Lexus NX - nowe czujniki ciśnienia w oponach

Post by Khaal »

Witam wszystkich,
właśnie próbuję kupić nowe felgi na zimę. Autko odebrałem na kołach 20", ale nie nadają się do łańcuchów, a wyjazd na narty jest obowiązkowy ;)
Więc znalazłem fajne felgi 18" https://www.ladnefelgi.pl/product-pol-8 ... BY298.html
I mam zagwozdkę z czujnikami ciśnienia. Rozmawiałem z gościem ze sklepu - powiedział, że w Lexusie trzeba zrobić kopie czujników oryginalnych, czyli zamienniki zaprogramować na numery czujników oryginalnych.

Z kolei ja znalazłem w opcjach komputera możliwość zarejestrowania nowych czujników ciśnienia.

Czy ktoś z Was już dogrywał nowe, nieoryginalne czujniki?
Czy to jest czasochłonne/kłopotliwe?
Czy trzeba proces powtarzać przy każdej zmianie opon?
machony79
Lex Driver
Model Lexusa: NX200t

Re: Lexus NX - nowe czujniki ciśnienia w oponach

Post by machony79 »

Do uniwersalnych felg jak te z ogłoszenia musisz mieć inne śruby.
Drugi komplet możesz dopisać i przełączać się między nimi na lato i zimę. Do dopisania czujników musi być komputer VXDiag lub ASO. Chiński klon Techstreama nie działa.
Jeśli jest możliwość kupienia czujników bez kodów i ich programowanie to nawet prostsze.
STOP HYBRID GO SMOG
maxor000
Nowy lex user
Model Lexusa: 350h nx

Post by maxor000 »

Witam, rejestracja/dopisanie nowych czujników jest opisana w instrukcji obsługi na stronie Lexusa, nie trzeba mieć kompa ani odwiedzać ASO. Sprawdzone działa, nowy komplet kół dopisałem w kilka minut dotyczy NX z roku modelowego 24.
matecross
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350h AWD 2024

Post by matecross »

maxor000 wrote: 24 Oct 2023, o 19:34 Witam, rejestracja/dopisanie nowych czujników jest opisana w instrukcji obsługi na stronie Lexusa, nie trzeba mieć kompa ani odwiedzać ASO. Sprawdzone działa, nowy komplet kół dopisałem w kilka minut dotyczy NX z roku modelowego 24.

Mam pytanie co do czujników. Jakie muszą być zamontowane, bo gdy dzwoniłem do serwisu Lexusa to oczywiście polecali swoje czujniki, ale gdy zapytałem czy to będzie dokładnie ten sam model co aktualnie mam zamontowane to już nagle były rozbieżności w cenach więc oni też korzystają z różnych czujników. Mam możliwość zakupić nowe felgi 18" na zimę wraz z czujnikami od producenta felg, i oczywiście rozumiem że można dokodować podczas zmieniania w komputerze na drugi komplet opon Lato/Zima. Proszę o informacje bo zima się zbliża :)
Drugie pytanie co do śrub, jakie należy dokupić skoro różnią się od oryginalnych.
Lexus NX 350H AWD 2024r

PS. Słabe ze strony Lexusa że proponują tylko jeden model felg, chciałem zakupić u nich drugi komplet ale nie taki sam 
Dzięki 
Air
Lex user
Model Lexusa: Nx350

Post by Air »

A jak to wygląda sprawa czujników jak wymieniasz same opony (a nie koła)?
machony79
Lex Driver
Model Lexusa: NX200t

Post by machony79 »

Air wrote: 21 Oct 2024, o 14:30 A jak to wygląda sprawa czujników jak wymieniasz same opony (a nie koła)?

czujnik to część wetyla. Zostaje w feldze podczas wymiany opon.
STOP HYBRID GO SMOG
Air
Lex user
Model Lexusa: Nx350

Post by Air »

machony79 wrote: 21 Oct 2024, o 14:43
Air wrote: 21 Oct 2024, o 14:30 A jak to wygląda sprawa czujników jak wymieniasz same opony (a nie koła)?

czujnik to część wetyla. Zostaje w feldze podczas wymiany opon.

Dziękuje. 
Post Reply

Return to “Lexus NX”