Kiedy facelifting Lexusa NX ?

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
SedLex
Lex user
Model Lexusa: w planach

Re: Kiedy facelifting Lexusa NX ?

Post by SedLex »

Czyli w serwisie mówili o mr 2025, a nie mr 2026.
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Post by mcendrju »

Tomasz76 wrote: 8 Sep 2024, o 21:43 Może masz rację i są to zmiany modelowe roku 2025. Sprzedawca z którym ja rozmawiałem nazwał te zmiany FL. Dla mnie nie ma to większego znaczenia. Liczy się efekt zmian i oby było ich jak najwięcej w przyszłym roku, bo czeka mnie wymiana floty. Konkurencja robi się coraz mocniejsza w tym segmencie. Mamy nowe Audi Q5 i nowe BMW X3. 
Gdy w salonach pojawią się NX z podświetlaną tylną klamką, to wiadomo, że będzie też wygłuszona ściana grodziowa. 

Właśnie mam wrażenie, że po tym co teraz wchodzi, nowe generacje, to NX to nie jest konkurencja dla X3, Q5 czy GLC. Nowe X3 i GLC maja rozstaw osi większy od RX, Q5 jeszcze chyba nie ma pełnej specki, ale zapewne też będzie miał.
Obecnie konkurentem dla NXa jest X1, tak się porobiło. Q3 i GLA nieco za małe, ale to stare generacje.

Ogólnie Lexus idzie swoją drogą bo żaden z modeli nie pasuje do konkurencji z segmentu.
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
pss
Lex Driver
Model Lexusa: is200t

Post by pss »

Jest już specka audi i jest trochę mniejsze od x3, proszę: https://www.auto-data.net/en/compare?ca ... rId3=52053
Ale z aktualną gamą silników szału nie robi ; )
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h

Post by Tomasz76 »

Postanowiłem jeszcze raz zweryfikować informacje dotyczące zmian w NX. Auta z roku modelowego 2025 mają podświetlane tylne klamki zewnętrzne, poprawione wygłuszenie deski rozdzielczej, bezprzewodowy Android Auto, poprawione zawieszenie(auto ma się lepiej prowadzić), możliwość zamówienia do wersji 450h dachu panoramicznego i zestawu Mark Levinson. Do jazd testowych auta w salonie jeszcze nie ma, ale w tym roku będzie. Z chęcią się przejadę i sprawdzę, czy jest różnica pomiędzy moimi NX-sami. Jeśli chodzi o nową X3 i Q5, to czekam z niecierpliwością żeby zobaczyć je na żywo. Gdyby nie awaryjność niemieckich samochodów, to byłoby w czym wybierać w tym segmencie aut. No i mamy jeszcze nową Cuprę Terramar.

mateo_007
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 450h+ F-Sport

Post by mateo_007 »

Tak się składa, że oglądałem na żywo nowe X3 - jeździ pomiędzy salonami na jeden dzień aby móc statycznie pooglądać. Byłem z paroma osobami i powiem tak - nie widziałem gorzej wykończonego samochodu premium wg mnie każdy kto porówna lexusa nx do bmw x3 nie będzie się wahał jeśli zależy mu na jakości materiałów. Pomijam brzydki projekt wnętrza bo gust to rzecz subiektywna, ale już twarde wszystkie plastiki, a niektóre tak tandetne jak np. klamki to coś czego nie widziałem do tej pory w klasie premium. A dodam że była to na max wyposażona wersja M50. Przez wyskoki poziom wykończenia rozumiem też dodane za dopłatą wykończenie deski rozdzielczej i drzwi materiałem jak "dywan u babci w korytarzu" który nie dość że brzydki to jest szorstki i nieprzyjemny. Tragedia. A dla tych co się handlują na centymetry w rozstawie osi w tabelce zachęcam także aby usiedli w samochodzie a nie tylko o nim czytali. W żadna stronę w X3 nie odczułem więcej miejsca niż w NX (a nim przyjechałem i odjechałem więc porównywałem wraz ze znajomymi którzy ze mną byli). Na papierze więc może mieć i dwa razy większy rozstaw osi ale co z tego jeśli tego nie czuć ani nie widać. Na koniec dodam jeszcze coś o Q5 - fakt nie widziałem ale ponieważ obok bmw jest salon audi więc także wstąpiłem aby zobaczyć prawie bliźniacze q6 które już jest w salonach. I odczucia podobne jak w bmw. Materiały gorsze niż w poprzedniku - ale nie jest tak źle jak w BMW, a ilość miejsca jak w X3 i NX. Na papierze więc widać różnice ale sugeruję wziąć i zobaczyć samemu. Natomiast co do materiałów - sam w innym wątku narzekałem na jakość, a zwłaszcza rysujący się materiał deski rozdzielczej przed pasażerem, ale w porównaniu z audi jest wg mnie podobnie może z lekkim wskazaniem na lexusa ale już w porównaniu z X3 to jakbym siedział w aucie innej klasy. Nie oglądałem nowego dustera ale obstawiam, że bardzo od nowego X3 nie odstaje. W salinie stało też jeszcze dotychczasowe X3 i jest w nim lepiej jakościowo i wcale nie ciaśniej niż w nowym które niby urosło. Zachęcam więc przed zakupem aby iść, obejrzeć, poustawiać pod siebie, posiedzieć i przejechać się a nie analizować wymiary na stronie. Też nie wiem jak to jest bo teoretycznie rozstaw osi powinien wpływać na ilość miejsca w środku, ale w praktyce tak nie jest. Co więcej sugeruję usiać w olbrzymim X5 i także się zdziwicie, że pomijając większą szerokość to w drugim rzędzie siedzeń ilość miejsca jest jak w NX a dużo mniej niż np. w RX o mercedesie GLE nie wspominając (a przecież wymiarami są to zbliżone samochody). I żeby nie było - jak ktoś poszuka to znajdzie moje posty narzekające na NX i to co z nim przechodziłem więc nie jestem jakiś zaślepionym fanem marki. Po prostu tabelki i wymiary to jedno a subiektywne odczucia to drugie.

Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Jak wybierałem NX to porównywałem q5 i x3 z NX i dla mnie NX był największy w środku. Przy moim 192cm wzrostu siadając za sobą nie było szans wygodnie siedzieć w x3 i q5. W NX jeszcze jakoś ujdzie
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

To jest własnie ironia...tez testowałem każdego i co z tego , że niby wieksze i szersze x3 czy q5, a różnicy w zasadzie brak...NX pod tym wzgledem jest bardzo dobrze zaprojektowany. To ma być kompaktowy suv, a auta w oóle powinny trzymać się swoich wymiarów ,ewentualnie nieco się rozrastac raz na kilka generacji, a nie co chwile większę i większe.

Widziałem u Zachara tę X3, paskudne auto, z przodu ujdzie, z tylu komedia , a środek niby nowoczesny,ale bez stylu. Poprzednik dużo lepszy.
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

Jezyk wrote: 8 Sep 2024, o 23:04 Mam też nadzieję że tych zmian będzie spor u mnie zmiana auta to właśnie 26/27 i mam nadzieję, że to będzie już gen.3 a nie żaden FL. Choć mam obecny to jest my24 to uważam, że jest bardzo przestarzały a już infotaiment i licznik rodem ze skutera to już lekko tracą myszką. Jak nic na grub się nie zmieni to będę musiał skorzystać z ofert konkurencji.

A niby co takiego konkurencja ma lepszego?? Moja mama ma nową e klasę, świetne auto,ale prócz świateł ambientowych,licznika cyfrowego nie ma nic co odbiega od nx...a licznik i infoteinment to jest tylko grafika , jak dla mnie nie wpływająca na główne doznania w aucie, a NX po  tej E klasie ma chyba najlepszy system.

Choć przyznaje, że jak komuś zależy na sedanie z tej pólki co E klasa, to moim zdaniem nie ma lepszego auta, rewelacyjny merc. Zobaczymy co pokaże Lex z  nowym Esem.
Leszeklos60@
Nowy lex user
Model Lexusa: Nx350h

Post by Leszeklos60@ »

mateo_007 Wspominasz o rysującej się desce rozdzielczej przed pasażerem w NX . Czy jakoś poradziłeś sobie z tym żeby to zniwelować, bo mam podobny problem
Leszeklos60@
Nowy lex user
Model Lexusa: Nx350h

Post by Leszeklos60@ »

mateo_007 Wspominasz o rysującej się desce rozdzielczej przed pasażerem w NX . Czy jakoś poradziłeś sobie z tym żeby to zniwelować, bo mam podobny problem

Post Reply

Return to “Lexus NX”