RobertSz wrote: ↑15 Oct 2024, o 18:08
Wcześniej napisałem, że jestem w pozytywnie zaskoczony to teraz napiszę, że jestem w pozytywnym szoku
Zycze, zeby sie ten stan utrzymal jak najdluzej
Z tym , ze zuzycie pradu zima i w warunkach gorskich bedzie zapewne ze 20-30% wyzsze, benzyny ok 15% jak sadze.
Marslo wrote: ↑15 Oct 2024, o 16:48[...]
Moj poprzedni 450h F Sport po 135 tys km pokazywal srednia ok 8,5 l/100 km.
Zony NX 200t srednio ok 9,5 l/ 100 km.
[...]
Co do otwierania szyb to w poprzednich Lexach tez mialem to wgrane od poczatku. Teraz przycwaniaczyli;)
[...]
Mój LM 350h po ponad 1,6 tys. km średnie spalanie ma na poziomie 8,7 l/100km. A gabaryt i masę ma znacznie większą od RX'a.
To otwieranie szyb z pilota sprawdziłem u siebie i... też nie działa ale w instrukcji jest gwiazdka:
*1: Zmiany powyższych ustawień należy dokonywać w autoryzowanej stacji obsługi Lexusa lub w innym specjalistycznym warsztacie.
Będę musiał zadzwonić i porozmawiać o ustawieniu tego - oczywiście nie będę chciał słuchać o jakichkolwiek opłatach
Witam ponownie.
Być może naiwne albo śmieszne pytania, ale proszę o jakieś info.
Czy ładujecie swoje RXa z gniazdka w garażu zostawiając na całą noc ładowanie? Czy jest z tym jakiś problem związany z bezpieczeństwem? Co się dzieje jeżeli z gniazdka naładował się np. do godziny 2 w nocy? On się jakoś automatycznie odłącza? Nie macie z tym żadnych obaw?
Czy zdarzyło Wam się przyjechać do garażu ośnieżonym lub oblodzonym autem i od razu podłączyliście go do prądu i woda kapała na kabel i być może na styki? Czy są one szczelnie zabezpieczone podczas ładowania?
Czy głos asystentki nawigacji jest taki sztuczny i mało zbliżony do naturalnego?
Czy ktokolwiek zabezpieczał swój samochód folią i czy prócz efektu zabezpieczenia fizycznego ta folia poprawia także wygląd wizualny samochodu?
Mialem przez kilka lat BMW i3. Ladowalem zwykla ladowarka 230 V, tzw turystyczna. Podlaczalem auto jak wracalem do domu i odlaczalem jak wyjezdzalem nastepngo dnia rano. Nawet zostawialem auto podlaczone na kilka miesiecy bez uzytkowania.
Zanim zalozylismy w domu ladowarke Zaptec ladowalem zony auto ta ladowarka 230V, ktora jest na wyposazeniu kazdego 450h+.
Ustawialem na godziny nocne na tansza taryfe. Auto rozpoczynalo i konczylo ladowanie automatycznie.
Rano bateria byla w pelni naladowana, odlaczalem kabel i podstawialem zonie auto na podjazd, a co;)
Nic sie nie przejmuj, bedzie dobrze. Wtyczki sa zabezpieczone , zdarza mi sie ladowac RX w czasie deszczu, ladowarka typu wallbox jest na zewnatrz przy parkingu.
Zwykla ladowarka 230 V laduje z moca ok 2,3 kW wiec potrzeba ok 6,5 h na pelne naladowanie. Trojfazowa naladujesz w 2,5 h, ot cala roznica. Z baterii 18,1 kWh dostepne jest bowiem w trybie EV max 14 kWh, pozostale ok 4 kWh sluza do jazdy hybrydowej w trybie HV, nawet jak zasieg EV wynosi 0 km.
Dzieki temu kupujac 450h+ masz dwa samochody - elektryczny i hybrydowy.
Last edited by Marslo on 16 Oct 2024, o 17:06, edited 1 time in total.
Właśnie otrzymałem informację, że zamówiony Lexus jedzie do salonu. W poniedziałek przewidziany jest detailing środka w postaci zabezpieczenia skór i w środę 23.10.2024 odbiór:)
Dziś odebrałem 450h+. Odnośnie dźwięku to nie wiem co niektórym z Was nie pasuje. Puszczałem muzykę z pendrive-a i twierdzę że w ogóle nie brakuje basu wręcz przeciwnie - skręciłem niskie tony na -3 W poprzedniku NX 200t z ML też obniżałem niskie tony ale chyba o 2. Nie jestem audiofilem ale w zeszły weekend na spotkaniu ze znajomymi kolega miał oryginalne Airpodsy pro (chyba) dokanałowe i identycznie wykonane chińskie klony. On i jeszcze jedna osoba twierdzą że klony grają lepiej. Posłuchałem tego samego kawałka i stwierdziłem że klony grają mniej czysto i mają wyraźnie więcej basu i wg mnie to chyba większości ludzi pasuje. W domu mam przyzwoite audio Marantz x Paradigm 89 dB 2,5 drożne czyli bez głośników niskotonowych i mimo to też mam lekko skręcone basy szczególnie do muzyki Tool czy innej cięższej metalowej W innej typu Depeche mode,Dire straits mogłoby być w tym zestawie na zero ale w moim Reksiu ni cholery - dla mnie basu jest zbyt dużo na pozycji zero.
Ogólnie rzecz biorąc ML w RX jak dla mnie gra chyba lepiej niż ML w NX 200t. Na bank jest głośniejszy i chyba ma lepszy DAC bo muzyka wydaje się czystsza szczególnie na mp3 Guns and Roses które mam na pendrivie - mniej tego wysokotonowego szumu. Ale musze trochę dłużej pobcować z tym systemem audio żeby stwierdzić to na pewno.
Ja wczoraj odebrałem swojego RX 450h+ omotenashi i prawdę powiedziawszy myślałem że ML będzie lepiej grał. Odnoszę wrażenie że zwykły zestaw w Lexusie salonowym lepiej grał niż mój. Niskie tony ustawiłem na + 5, wysokie też na +5 i szału nie ma. Puszczałem RMF, puszczałem jakiesvradio z DAB i kawałki z Tidala.
Natomiast wszystko inne czyli jazda, komfort, ogólne wrażenia są mega i lepsze niż myślałem. Jestem pod wrażeniem komfortu jazdy.
Brakuje mi albo nie znalazłem możliwości ustawienia sobie możliwości szybkiego dzwonienia do określonych wybranych kontaktów. W poprzednim aucie miałem ustawione 6 podstawowych kontaktów które były widoczne na wyświetlaczu i mogłem w każdej chwili do nich zadzwonić.