Produkcja, transport oraz logistyka Lexus NX 2021 ->

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
J@RO
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Re: Produkcja, transport oraz logistyka Lexus NX 2021 ->

Post by J@RO »

Zamówienie 25 października 2024
Pierwszy @ 5 listopada 2024
Aktualizacja statusu - Twój Lexus opuścił fabrykę
Twój nowy Lexus NX właśnie zjechał z linii montażowej w naszej nowoczesnej i bezpiecznej dla środowiska fabryce. W trakcie oczekiwania na jego dostarczenie, wejdź na portal Mój Lexus i dowiedz się więcej o swoim nowym samochodzie.
Dzisiaj 4 grudnia kolejny @
Aktualizacja statusu - W drodze
Twój Lexus NX właśnie opuścił naszą fabrykę i jest w drodze do Twojego Dilera. W międzyczasie zachęcamy do odwiedzenia portalu Mój Lexus, w którym znajdziesz interesujące i przydatne informacje, na temat Twojego nowego samochodu.

Na portalu Mój Lexus nic nie ma ciekawego "na temat Twojego nowego samochodu".

Krótko mówiąc CZEKAMY :dance3:
PKort0
Lex user

Post by PKort0 »

J@RO wrote: 4 Dec 2024, o 16:00 Zamówienie 25 października 2024
Twój nowy Lexus NX właśnie zjechał z linii montażowej w naszej nowoczesnej i bezpiecznej dla środowiska fabryce. W trakcie oczekiwania na jego dostarczenie, wejdź na portal Mój Lexus i dowiedz się więcej o swoim nowym samochodzie.
Twój Lexus NX właśnie opuścił naszą fabrykę i jest w drodze do Twojego Dilera. W międzyczasie zachęcamy do odwiedzenia portalu Mój Lexus, w którym znajdziesz interesujące i przydatne informacje, na temat Twojego nowego samochodu.

To chyba nie zdążysz odebrać w tym roku? Czy te samochody będą się kwalifikowały pod nowe normy spalania? Jeżeli tak, to czy będziesz musiał coś dopłacać?
PKort0
Lex user

Post by PKort0 »

Jarol wrote: 4 Dec 2024, o 10:44 Czy ktoś się orientuje, ile na dzień dzisiejszy trwa realizacja dostawy NX od złożenia zamówienia do dostawy do dealera? Czy to jest 3,4,5,6 miesięcy? Proszę tylko konkretne odpowiedzi. Samochód zamówiony koniec lipca. Dziękuję.
Jak robiłem rozpoznanie w czerwcu, to przewidywany czas dostawy był ok. 3-5 miesięcy. Jak poszedłem do dealera w październiku, to było min. 5 miesięcy => nowy rocznik => nowe normy emisji => wyższa cena. Dlatego zdecydowałem się na auto ze stocku/transportu. Zamówione 07.11, odebrane 02.12.
J@RO
Lex user

Post by J@RO »

PKort0 wrote: 4 Dec 2024, o 22:25
J@RO wrote: 4 Dec 2024, o 16:00 Zamówienie 25 października 2024

To chyba nie zdążysz odebrać w tym roku? Czy te samochody będą się kwalifikowały pod nowe normy spalania? Jeżeli tak, to czy będziesz musiał coś dopłacać?
Po kontakcie z dealerem otrzymałem odpowiedź, że auto powinno być u nich 1 - 15 stycznia 2025.
Znając realia to odbiorę w lutym
Na portalu Lexusa (mapa) zaznaczona jest trasa z Japonii do Belgii na kolor czerwony, a z Belgii do Polski na szaro. Nie do końca rozkminiam te kolory. W aplikacji Lexus Link + pokazuje się "w drodze" z rysunkiem lawety.
Może ktoś bardziej "obyty" z tymi oznaczeniami rozszyfruje to bardziej Będę wdzięczny.

Z tego co się orientuję to żaden samochód nie spełnia norm spalania (oprócz typowych elektryków) Ale mogę się mylić.
Cena jest ustalona, chyba, że wprowadzą dodatkowe rabaty to spadnie.

Myliłem się :blush: Są takie :)
Bonczek8
Lex user
Model Lexusa: RX350h

Post by Bonczek8 »

Akurat jeżeli chodzi o normy, to Toyota/Lexus jest w ścisłej czołówce. Mają bardzo niską średnią emisyjność. Radzą sobie na miękko, a odkąd wycofali z Europy V8 i w zasadzie V6 (bo chyba jeszcze LS ma V6), to już w ogóle jest ok.
PKort0
Lex user

Post by PKort0 »

Bonczek8 wrote: 14 Dec 2024, o 13:50 Akurat jeżeli chodzi o normy, to Toyota/Lexus jest w ścisłej czołówce. Mają bardzo niską średnią emisyjność. Radzą sobie na miękko, a odkąd wycofali z Europy V8 i w zasadzie V6 (bo chyba jeszcze LS ma V6), to już w ogóle jest ok.
Według nowych norm CAFE producenci powinni płacić kary od każdego sprzedanego samochodu, który nie będzie spełniał norm emisyjnyuch, zamiast od średniej emisyjności całej gamy.
Bonczek8
Lex user
Model Lexusa: RX350h

Post by Bonczek8 »

PKort0 wrote: 14 Dec 2024, o 14:31
Bonczek8 wrote: 14 Dec 2024, o 13:50 Akurat jeżeli chodzi o normy, to Toyota/Lexus jest w ścisłej czołówce. Mają bardzo niską średnią emisyjność. Radzą sobie na miękko, a odkąd wycofali z Europy V8 i w zasadzie V6 (bo chyba jeszcze LS ma V6), to już w ogóle jest ok.
Według nowych norm CAFE producenci powinni płacić kary od każdego sprzedanego samochodu, który nie będzie spełniał norm emisyjnych, zamiast od średniej emisyjności całej gamy.
To się wycwanili, co nie zmienia faktu, że w Toyocie i Lexusie te nadwyżki nie są duże jak w innych markach.
Air
Lex user
Model Lexusa: Nx350

Post by Air »

varane324 wrote: 13 Nov 2024, o 21:51 Panowie, sam szukałem informacji nt. statku, może nie to forum bo płynie do mnie Toyota Camry, ale tak jak Wy wypatruję tego auta :)

Zamówienie złożyłem 31.10.2024.
Info, że wyjechało z fabryki dostałem w salonie 06.11.2024.
Dzień później otrzymałem SMSa - 07.11.2024.

Jeśli czekacie na dostawę Lexusa to moim zdaniem płynie on (razem z moją Camry) na GEORGIA HIGHWAY (https://www.vesselfinder.com/pl/vessels/details/9339820)
Z tego co widać, wyruszył on 11.11 o 07:12 z portu Toyohasi do którego przybył 08.11 o 08:40.
Wcześniej nie widać w jakim był porcie (dostępne w wersji Premium), ale widać, że przybył tam 05.11 o 04:38 i wypłynął 08.11 o 05:36 - wg mnie na 99% był w porcie Nagoya (3h godziny drogi morskiej - chyba możliwe).

Jego przybycie planowane jest na 21.12 00:01 do portu w Portbury/Bristol a następny przystanek to ZEEBRUGGE (https://www.bristolport.co.uk/shipping/ ... -movements)

Reasumując:
GEORGIA HIGHWAY

Nagoya - przybycie 05.11.2024 o 04:38, wypłynięcie 08.11.2024 o 05:36
Toyohasi - przybycie 08.11.2024 o 08:40, wypłynięcie 11.11 o 07:12

Następny przystanek: Singapore (przybycie 18.11.2024 o 00:01)

Port Portbury/Bristol - przybycie 21.12.2024, 00:01.
Zeebrugge - przybycie 23.12.2024 ???

Inne statki z harmo portu Bristolu w grudniu to:
  • CANADIAN HIGHWAY (06.11 wyruszył z Singapuru, 03.12 będzie już do Hiszpanii, odpada)
  • OREGON HIGHWAY (09.11 wyruszył z Singapuru, 06.12 będzie w Hiszpanii, odpada)
  • BROOKLANDS (31.10 wyruszył z Singapuru, 30.11 będzie już do Turcji, odpada)

Dajcie znać co sądzicie i czy Wam się to spina?
Znalazłem kolejny płynący statek: https://www.vesselfinder.com/vessels/details/9948164
Wypłyną z Toyohashi, 26 listopada i 30 grudnia ma być w Sagunto w Hiszpani. 5 stycznia ma być w Bistrol a potem ZEEBRUGGE (https://www.bristolport.co.uk/shipping/ ... -movements)

Czyli dokładnie ta sama trasa co opisywana GEORGIA HIGHWAY, +/- dwa tygodnie później.

Ciekawe na którym z tych dwóch statków jest moje auto. Mam nadzieję, że na tym wcześniejszym :-)
J@RO
Lex user

Post by J@RO »

Pytanie Czy będzie podgląd na kolejny odcinek morski z Hiszpanii do Belgii (Zeebrugge) i dalej na transport do Polski? Chodzi o Georgia Highway. Obecnie ten statek dopłynął do Hiszpanii
Air
Lex user
Model Lexusa: Nx350

Post by Air »

J@RO wrote: 16 Dec 2024, o 00:04 Pytanie Czy będzie podgląd na kolejny odcinek morski z Hiszpanii do Belgii (Zeebrugge) i dalej na transport do Polski? Chodzi o Georgia Highway. Obecnie ten statek dopłynął do Hiszpanii
Myślę, że do Belgii tak, bo jest drogą morską.

https://www.marinetraffic.com/en/ais/de ... IA_HIGHWAY
Post Reply

Return to “Lexus NX”