IS 200 wypadanie zapłonu tylko na zimnym silniku

Post Reply
Speedwagon
Nowy lex user
Model Lexusa: IS 200

IS 200 wypadanie zapłonu tylko na zimnym silniku

Post by Speedwagon »

Cześć forumowicze,

Przychodzę do was z dziwnym problemem z moim nowym nabytkiem. Kupiłem 2 miesiące temu lexusa is'a, samochód pracował po kupnie prawidłowo, sprzedający wymieniał w międzyczasie jedną cewkę i jedną świecę co wydało mi się dziwne jednak za dużo o tym nie myślałem. Mój Lexus ma 340 tys. przebiegu, nie jest i nie był na gazie.

Parę tygodni temu zauważyłem że silnik zaczął pracować delikatnie nierówno ale tylko przez chwilę na zimnym. w tamtym tygodniu zaczęło się wypadanie zapłonu na cylindrach 1 i 2, czasami 3 i 4. Samochód pracował raz dobrze raz miał wypadanie ale tylko kiedy jest na biegu jałowym, podczas jazdy problem nie występował a gdy się silnik rozgrzał wypadanie znikało, wracało dopiero gdy stracił temperaturę.

Wymieniłem kilka dni temu świece na denso irydowe (poprzednio były 4 denso i 2 chińczyki na 1 i 2 cylindrze) i od razu po wymianie silnik pracował idealnie. Tego samego dnia wieczorem problem powrócił tylko na cylindrach 1 i 2.

Wracając wczoraj z pracy samochód pracował strasznie nie równo, nie miał prawie wcale mocy, przygasał, wkręcał się na obroty szybko ale nie przyspieszał.
Zamieniłem cewki miejscami z 1 i 2 na cewki z 3 i 4 cylindra. Błędy jakie dostałem to zbyt bogata mieszanka, wypadanie zapłonu dalej na 1 i 2 cylindrze, na chwilę było na 3 ale samochód zachowuje się dużo lepiej, jak nie stoi odpalony kilka minut to nie wyskakuje check ale nie pracuje do końca równo. :mda:

Czy ktoś potrafi powiedzieć co może być przyczyną?

Z góry dziękuję za pomoc.
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”