Cześć
Nigdy nie posiadałem japońca aktualnie mam VW JETTĘ 1.8t 04r USA
Rozglądam się nad swoim pierwszym Lexusem ale z racji że już wiele razy przejechałem się na rożnych samochodach tym razem chciałbym trochę lepiej rozeznać grunt
Celuje w IS250 AT 2007-2010r w wersji Prestige
Szukam głównie takich informacji
1. Jak wyglądają realne koszty utrzymania takiego samochodu chodzi mi głównie o dostępność czesci i ich ceny pomijam części eksploatacyjne (oleje filtry klocki tarcze) bo to jest w każdym aucie podobnie.
Szukam bardziej informacji o wahaczach, tulejach, uszczelkach, pompie wody bo słyszałem że są problemy , alternator tak samo , rozrząd bo już słyszałem że lepiej silnik wymienić niż brać się za to
Jakieś czujniki itp itd jak to wygląda cenowo i czy są dostępne
2. Jak to jest z tą legendarną trwałością i bezawaryjnością lexusa po 15-20latach od wyjazdu z salonu ( przyjmijmy że kupię samochód w dobrym stanie)
3. Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie ( słyszałem o grającym VVTI czy można z tym jeździć na spokojnie ? )
Będzie to auto na codzień rodzina 2+1 rocznie robię max 25.000km
Jest się czego obawiać czy po prostu szukać zadbanego egzemplarza
Mam 45.000zl na taki zakup a na prawdę nie chce już niemieckich wozów rzygam nimi
Z góry dziękuję za informację
Szukam informacji przedzakupowych o IS250 IIgen
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: Is350
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Re: Szukam informacji przedzakupowych o IS250 IIgen
Ogólnie szukaj najlepiej fl czyli 09-12. Wyeliminowane sporo bolączek które mogą trochę nadszarpnąć dobre imię lexa.
O resztę się nie martw będzie git:-)
O resztę się nie martw będzie git:-)
-
- Nowy lex user
Czy 45.000zl wystarczy na kupno sprawnego w dobrym stanie polifta?
I bardzo Cię proszę rozwiń to „będzie git” hahaha chciałbym się czegoś dowiedzieć
Tez pytanko
Czy F sport to taki trochę bieda edyszyn ? bo jak oglądam aukcje to widzę że poza dodatkami Fsport to za wiele w środku nie ma :/
I bardzo Cię proszę rozwiń to „będzie git” hahaha chciałbym się czegoś dowiedzieć
Tez pytanko
Czy F sport to taki trochę bieda edyszyn ? bo jak oglądam aukcje to widzę że poza dodatkami Fsport to za wiele w środku nie ma :/
-
- Lex Master
Co tu się rozpisywać, jedno będzie drożej drugie taniej dokładne rozkładanie tak jak chciałeś na czynniki pierwsze nie ma sensu. To nie jest VW który miał 30 wypustów jednego silnika i trzeba uważać na 29 a ten jeden tylko żre olej, ma wadliwy rozrząd a Lampka czekengine od wypadania zapłonu jak zgaśnie to czujesz się jak byś stracił przyjaciela który zawsze przy Tobie był 
Na forum masz Lexmanie, u chłopaków możesz zamawiać graty używane (nowe net/hurtownie/ASO) a jak jesteś z okolić Krasnegostawu to też przeserwisują Ci Lexa.
Za 45k sądzę że FLa wyrwiesz. Są pewnie też drożej ale czemu się nie targować?
Ogólnie to auto ma to co jest potrzebne kierowcy do jazdy a nie walenia gruchy przy ekranie wielkości telewizora Rubin. Dla mnie jest o tyle fajnie że wynalazków jest 1/3 np. BMW co przy starym aucie jest sporą zaletą.
Niestety w kwestii "wyposażenia" nie pomogę Ci

Na forum masz Lexmanie, u chłopaków możesz zamawiać graty używane (nowe net/hurtownie/ASO) a jak jesteś z okolić Krasnegostawu to też przeserwisują Ci Lexa.
Za 45k sądzę że FLa wyrwiesz. Są pewnie też drożej ale czemu się nie targować?
Ogólnie to auto ma to co jest potrzebne kierowcy do jazdy a nie walenia gruchy przy ekranie wielkości telewizora Rubin. Dla mnie jest o tyle fajnie że wynalazków jest 1/3 np. BMW co przy starym aucie jest sporą zaletą.
Niestety w kwestii "wyposażenia" nie pomogę Ci

-
- Nowy lex user
Gdzie najlepiej szukać części dobrych firm do ISa ?
To sobie też przy okazji sprawdzę ceny
To sobie też przy okazji sprawdzę ceny
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: Żaden jeszcze
IS250 to pancerny wóz, ale części mogą kosztować więcej niż w VW. Jak trafisz na zadbany egzemplarz, to spokój na lata. VVTI może grać, ale lepiej sprawdzić. Za 45k da się wyrwać coś fajnego, byle dobrze poszukać.Sztomi wrote: ↑17 Mar 2025, o 16:23 Cześć
Nigdy nie posiadałem japońca aktualnie mam VW JETTĘ 1.8t 04r USA
Rozglądam się nad swoim pierwszym Lexusem ale z racji że już wiele razy przejechałem się na rożnych samochodach tym razem chciałbym trochę lepiej rozeznać grunt
Celuje w IS250 AT 2007-2010r w wersji Prestige
Szukam głównie takich informacji
1. Jak wyglądają realne koszty utrzymania takiego samochodu chodzi mi głównie o dostępność czesci i ich ceny pomijam części eksploatacyjne (oleje filtry klocki tarcze) bo to jest w każdym aucie podobnie.
Szukam bardziej informacji o wahaczach, tulejach, uszczelkach, pompie wody bo słyszałem że są problemy , alternator tak samo , rozrząd bo już słyszałem że lepiej silnik wymienić niż brać się za to
Jakieś czujniki itp itd jak to wygląda cenowo i czy są dostępne
2. Jak to jest z tą legendarną trwałością i bezawaryjnością lexusa po 15-20latach od wyjazdu z salonu ( przyjmijmy że kupię samochód w dobrym stanie)
3. Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie ( słyszałem o grającym VVTI czy można z tym jeździć na spokojnie ? )
Będzie to auto na codzień rodzina 2+1 rocznie robię max 25.000km
Jest się czego obawiać czy po prostu szukać zadbanego egzemplarza
Mam 45.000zl na taki zakup a na prawdę nie chce już niemieckich wozów rzygam nimi
Z góry dziękuję za informację
-
- Nowy lex user
A jak w przypadku tych samochodów wygląda problem z poborem oleju ?
-
- Lex Master
- pawelski
- Lex user
- Model Lexusa: IS250
Podstawowy serwis typu filtry, oleje, tarcze klocki to ceny jak w większości aut. Wyjątek to OE zestaw filtra oleju do skrzyni automatycznej za ~600 zł ale ta nie jest częsty wydatek. Są smaczki typu amorki tylnej klapy, które dość szybko padają a ASO winszuje sobie 800 zł za dwie sztuki
Udało mi się kupić nowe ori za 450 zł choć to dalej cena z sufitu. Relatywnie często mogą padać żarniki ksenonów, kupowałem Osramy w parametrach fabrycznych za ~150 sztuka. Wymiana nieco upierdliwa ale idzie samemu zrobić. Z tego co czytałem są części w chorych cenach jak sprężarka klimy, amory, części zawieszenia i nie zawsze są dobre zamienniki. Sonda lambda ~450-500 zł Denso oryginał. Taka sama jak do Yarisa 1.33 bo właśnie w Yarku żony zmieniałem
więc idzie wyżyć. Tyle ode mnie po 3 latach jazdy, dbać o dobry olej co 10-12 tys km i od czasu do czasu auto przegonić, może pomoże przed osadzaniem nagaru. Mam relatywnie niski przebieg jak na 2009 rok bo 95 tys km, być może ktoś z większym nalotem będzie miał cenniejsze uwagi.
-
- Nowy lex user
Dzięki za informacje
A jak wygląda sprawa z wymiana rozrządu bo słyszałem że lepiej nie ruszać
A jak wygląda sprawa z wymiana rozrządu bo słyszałem że lepiej nie ruszać