Nowy Lexus ES 2026

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu ES
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h

Nowy Lexus ES 2026

Post by Tomasz76 »

23 kwietnia odbędzie się premiera nowego Lexusa ES. Zapowiada się bardzo ciekawe auto. Już nie mogę się doczekać, kiedy będzie można składać zamówienia. Przypomina mi się premiera nowego modelu NX w 2021 roku. Wtedy jako jeden z pierwszych złożyłem zamówienie. Teraz przyszedł czas na nowego ES. Stary ES po dwóch latach użytkowania idzie do zwrotu.
Tomasz76
Lex Driver

Re: Nowy Lexus ES 2026

Post by Tomasz76 »

Już po premierze. Jest napęd AWD i 6 generacja hybrydy o mocy 201KM. Wersje elektryczne będą dużo mocniejsze. Długość auta robi wrażenie. Zanosi się na mega komfortową limuzynę, która mam nadzieję będzie miała rewelacyjnie wygłuszone wnętrze. Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny, to mi się podoba. Wnętrze rewelacyjne. W końcu będą fotele z masażem. Zapewne auto na żywo będzie wyglądać jeszcze lepiej. Na stronie Lexus Polska są już szczegółowe informacje i zdjęcia. Cenniki pojawią się we wrześniu, a premiera statyczna w salonach już w październiku.
pss
Lex Driver
Model Lexusa: is200t

Post by pss »

Czyli już nic nie zostało z Lexusa, mamy wygląd Toyoty Camry ; )
Trochę większa, trochę mocniejsza, ale dalej wygląda jak Camry xD
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Warto posłuchać z dzisiejszego dnia Lexus News na YouTube. Jako użytkownik Lexusów mam duże oczekiwania w stosunku do nowego ES. Trudno dyskutować na temat wyglądu zewnętrznego, ponieważ gusta są różne.
olek5
Nowy lex user
Model Lexusa: LBX

Post by olek5 »

Jeździłem dziś starym ES i jak patrzę na nowego, to różnice są zauważalne głównie w środku – kokpit wygląda wreszcie premium. Masaż w fotelach i AWD to coś, czego brakowało. Szkoda tylko, że stylistycznie faktycznie coraz bliżej do Camry, choć wnętrze bije Toyotę na głowę.

Jeśli nowy ES będzie miał lepsze wyciszenie i bardziej przewidywalny układ kierowniczy, to biorę w ciemno. Z zewnątrz? Zależy od felg i koloru. ;)
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

NX zamawiałem na premierze w 2021 roku bez jazdy testowej i do dzisiaj jestem bardzo zadowolony. Z ES zrobię tak samo. Do starego ES, którym jeżdżę od prawie 2 lat nie ma co nowego modelu porównywać. Pewnie będzie lepszy pod każdym względem. Nie wiem jeszcze tylko, czy zdecyduje się na wersję elektryczną, czy hybrydową. Kluczowa będzie różnica w cenie i jak bank to przeliczy na ratę w konto. Jeśli chodzi o kolor nadwozia, to ja biorę ten błękitny, który pokazali na premierze. Mam nadzieję, że ten kolor będzie dostępny w Polsce.
AdamES
Nowy lex user
Model Lexusa: ES350h

Post by AdamES »

Nowy ES nie jest dla mnie i wedlug mnie nie jest też dla większości obecnych użytkowników ES.

Przede wszystkim to jest bardzo duże, ciężkie, wysokie auto. Czyli spalanie mimo 6 generacji hybrydy może być gorsze niż w obecnym ES (aerodynamiki nie oszukasz) do tego bardzo niepraktyczne jeżdżenie tak wielkim autem w mieście. Przyspieszenie podobnie. 200 koni do tak wielkiej limuzyny? Camry ma lepsze przyspieszenie niz nowy ES?

Bedzie to auto niszowe jak Lexus LS pewnie z ceną 350 - 400 tys pln.

Nowy wygląd pod Chińczyków nie nas. W sumie nic dziwnego jesteśmy malutkim rynkiem dla Lexusa globalnie.

Wedlug mnie jest przestrzeń na powrót Lexusa IS do salonów sprzedazy dla ludzi którzy szukają ekonomicznego luksusowego sedana którym będzie można normalnie jezdzic i parkować w mieście.

Wielka szkoda, że Lexus nie zdecydował się na lifting obecnego ESa na wzór Camry. Natomiast znowu biznesowo to rozumiem liczą się Chiny a nie mały rynek w Polsce.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Masz rację, że będzie ciężko użytkować to auto w mieście. Nowy ES pod względem długości może konkurować z BMW serii 7 i Audi A8. Jednak w moim przypadku szukam auta do jeżdżenia w trasy. Tak też używam obecnego Lexusa ES. Do jeżdżenia w mieście kupiłem inne auto. Martwi mnie jednak trochę mała moc nowej generacji hybrydy. Spalaniem się nie przejmuje, ponieważ nawet, jak będzie palił litr więcej od obecnego ES , to i tak będzie to mało. Elektryka też nie wykluczam. Wszystko będzie zależało od cennika we wrześniu i cen prądu jesienią.
michass
Nowy lex user
Model Lexusa: nd

Post by michass »

Mega ciekawi mnie jak rynek go przyjmie- pod anglojęzycznymi filmikami komentarze użytkowników z USA są delikatnie mówiąc nieprzychylne- szczególnie ta 200 konna hybryda- obecny ma katalogowo 218KM a jest przecież lżejszy i mniejszy.

Design wygląda na mocno inspirowanego modelem Crown na rynek Japonii- szkoda, że Crown "Crossover" a nie tym zwykłym (https://toyota.jp/crown/?padid=from_carlineup_crown).

Osobiście ciekawi mnie bardzo przyszłość Lexusa- szczególnie w kontekście tego, co stanie się z LS'em jeśli ten jest tylko bodaj 8 cm krótszy.
AdamES
Nowy lex user
Model Lexusa: ES350h

Post by AdamES »

Elektrykiem w trasę? ES marketingowo ma mieć zasięg 600 km czyli realnie zimą przy jeździe 140 km włączonych wszelkich systemach 270 km. Czyli co 200 km najrzadziej trzeba stawac i ladowac. Auto bedzie w sprzedaży realnie za rok. Taki zasieg za rok jak na flagową limuzynę marki premium jest przeciętny. To VW ID7 ma dużo lepszy zasieg.
Post Reply

Return to “Lexus ES”