Lexus RX 500h opinie

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu RX
Szybki2
Lex user
Model Lexusa: RX500

Re: Lexus RX 500h opinie

Post by Szybki2 »

ice_src wrote: 27 Mar 2025, o 08:50
Szybki2 wrote: 27 Mar 2025, o 07:11
ice_src wrote: 26 Mar 2025, o 19:52 Pozwolę sobie wrzucić 3 grosze, jako posiadacz przywoływanego X5, FCI.

IMO RX 500h >>>> X5, 3.0D, dosyć dopasione (535k katalog).
Skóry, lepsze w Lexusie, wyciszenie też. Jakość plastików i ogólnie wykończenie również. Uszczelki (uwalone wiecznie progi w X5) lepsze w Lexusie. Napęd - lepsza kultura pracy w RX. Co do wygody foteli, to lepsze w Lexusie, w X5 mam też lepsze, łamane w 354 miejscach i nie są tak wygodnie jak Lexusowe.
Może to kwestia gustu, może kwestia wieku, albo oczekiwań. Ja nie uważam, żeby V6 było niewiadomo jakim silnikiem z jakim dźwiękiem. Miałem M5E60 i tam było V10 i to brzmiało. Późniejsze M5, z V8 było tak wyciszone, że katastrofa. V6 jak dla mnie to nic spektakularnego.

Co do X5 i elektroniki - termometr wskazuje błędną temperaturę regularnie, tj. np. -40 i auto zaczyna grzać jak wściekłe. Na serwisie nie mogą sobie z tym poradzić.
CarPlay regularnie się rozłącza.
Światła, jak wychodzi z auta nie gasną całkowicie, tylko się lekko świecą - dopóki nie zamkniesz auta (tzn losowa, raz się wyłączą, raz nie).
To tylko kilka niuansów. Auto kupowałem nowe, więc nie jest to kwestia starego hebla, przechodzonego. W moim odczuciu RX > X5 G05 FCI.

Co do Lexusa, nie zauważyłem Waszych problemów, auto odbierałem koniec października 2024. Póki co 10k i żadnych problemów, z niczym.

No właśnie nie zauważyłeś - czy ich Twój egzemplarz nie posiada. Poziom paliwa pokazuje Ci poprawnie i gdy zasięg jest 0km zatankujesz 60 litrów czy 46?
Fakt, nie jest to awaria, tylko coś zjebali. Ale nie mam problemów technicznych. Szkoda że auto nie robi 1000 km na baku.

Albo stałem się mało wymagający, albo mam całkiem niezły egzemplarz samochodu. W życiu już kilka aut miałem, także jakiś punkt odniesienia mam.

Nie chodzi o to że nie robi 1000km tylko nie mam możliwości wykorzystania pełnej pojemności baku który jest w specyfikacji.
Ok czy to awaria czy zje......ne nie jest moim zdaniem ważne i różnie to możemy nazywać. Natomiast jeśli nawet w Twoim egzemplarzu pozostałe rzeczy działają ( zamykanie klapy i drzwi z przycisku na klapie czy piszczenie pozostawionej torby w środku której nie ma w środku) że tylko te dwie sprawy wspomnę. To jest sporo ludzi którzy te problemy zgłaszają i nawet kilka samochodów nie posiadających tych wad nie zmieni mojego zdania że jest coś skopane lub mocno awaryjne w RX. Nawet w serwisie przyznali że te trzy rzeczy o których tu wspomniałem na szybko są im znane i nie wiedzą jak to uzdrowić.
Tez mam doświadczenie w rożnych samochodach. Ale w modelu za 500000 można już czegoś wymagać wydaje mi się. Informacja że inni też tak mają lub podobnie nie przemawia do mnie. Jeśli nie posiadasz tych usterek to jesteś szczęściarzem i zazdroszczę.
Wycieraczka mazała od ok 2000km wymieli w serwisie przy 8000. Obecnie 9500 i nowa po wymianie zaczyna mazać :down:
ice_src
Nowy lex user
Model Lexusa: RX500h

Post by ice_src »

Póki co nie zauważyłem tych problemów. Zgadzam się, że w aucie za pół bańki nie powinno być takich rzeczy, o których piszecie. U mnie jeszcze nie wystąpiły, może to kwestia czasu auto mam ledwo pół roku i oceniam je bardzo pozytywnie. Miałem min. Q7, S W221 polifta, M5E60 polifta, wspomniane X5 oraz Giulie Qadrifoglio. RX oceniam bardzo wysoko.
aldam
Nowy lex user
Model Lexusa: Rx

Post by aldam »

ice_src wrote: 26 Mar 2025, o 19:52 Pozwolę sobie wrzucić 3 grosze, jako posiadacz przywoływanego X5, FCI.

Skóry, lepsze w Lexusie, wyciszenie też. Jakość plastików i ogólnie wykończenie również. Uszczelki (uwalone wiecznie progi w X5) lepsze w Lexusie. Napęd - lepsza kultura pracy w RX. Co do wygody foteli, to lepsze w Lexusie, w X5 mam też lepsze, łamane w 354 miejscach i nie są tak wygodnie jak Lexusowe.
Może to kwestia gustu, może kwestia wieku, albo oczekiwań. Ja nie uważam, żeby V6 było niewiadomo jakim silnikiem z jakim dźwiękiem. Miałem M5E60 i tam było V10 i to brzmiało. Późniejsze M5, z V8 było tak wyciszone, że katastrofa. V6 jak dla mnie to nic spektakularnego.

Co do X5 i elektroniki - termometr wskazuje błędną temperaturę regularnie, tj. np. -40 i auto zaczyna grzać jak wściekłe. Na serwisie nie mogą sobie z tym poradzić.
Światła, jak wychodzi z auta nie gasną całkowicie, tylko się lekko świecą - dopóki nie zamkniesz auta (tzn losowa, raz się wyłączą, raz nie).
To tylko kilka niuansów. Auto kupowałem nowe, więc nie jest to kwestia starego hebla, przechodzonego. W moim odczuciu RX > X5 G05 FCI.

Co do Lexusa, nie zauważyłem Waszych problemów, auto odbierałem koniec października 2024. Póki co 10k i żadnych problemów, z niczym.
Nie chodzi mi o to, że v6 to coś wyjątkowego, ale brzmi ładniej od tych 4 cylindrów. Taki niuans.

X5 zrobiłem 70kkm wersja przed lci. Generalnie mam podobne odczucia do Twoich. Przez jakiś czas miałem oba samochody i jednak chętniej wsiadałem do RX. Poza tym linia samochodu w RX jest bardziej atrakcyjna. Wygląda świeżej, bardziej dynamicznie.

Także tak, chciałbym 6 garów i kolor szafirowy (dzisiaj widziałem i wygląda świetnie na tym samochodzie).

btw w cenniku na 2025 widnieje nowy kolor tapicerki w 500h biało - czarny - ktoś wie jak to wygląda? Szukałem jakiś zdjęć ale bez skutku.
Vito2023
Nowy lex user
Model Lexusa: RX 350h

Post by Vito2023 »

aldam wrote: 27 Mar 2025, o 20:10

Nie chodzi mi o to, że v6 to coś wyjątkowego, ale brzmi ładniej od tych 4 cylindrów. Taki niuans.

X5 zrobiłem 70kkm wersja przed lci. Generalnie mam podobne odczucia do Twoich. Przez jakiś czas miałem oba samochody i jednak chętniej wsiadałem do RX. Poza tym linia samochodu w RX jest bardziej atrakcyjna. Wygląda świeżej, bardziej dynamicznie.

Także tak, chciałbym 6 garów i kolor szafirowy (dzisiaj widziałem i wygląda świetnie na tym samochodzie).

btw w cenniku na 2025 widnieje nowy kolor tapicerki w 500h biało - czarny - ktoś wie jak to wygląda? Szukałem jakiś zdjęć ale bez skutku.
Zdjęcia były na stronie Lexusa podczas konfigurowania F Sport ale znowu strona F Sport nie działa. Za to na stronie Lexus.jp można zobaczyć dodany nowy kolor tapicerki. Byłem w Lexusie bo jestem na etapie zamawiania 500h ale oni o niczym nie wiedzą tak więc wstrzymuje się z zamówieniem do czasu jak będzie działać strona F Sport. Słyszałem również iż można będzie zamawiać z fotelami np: z omo ale raczej w tą watpię.
aldam
Nowy lex user

Post by aldam »

Wygląda świetnie. Mój typ na dzisiaj to szafir plus te biało czarne fotele.
Vito2023
Nowy lex user
Model Lexusa: RX 350h

Post by Vito2023 »

aldam wrote: 28 Mar 2025, o 19:31 Wygląda świetnie. Mój typ na dzisiaj to szafir plus te biało czarne fotele.
Mi również tylko biały z biało czarną tapicerką.
aldam
Nowy lex user

Post by aldam »

Biały Rx500 też ładnie wygląda. U mnie na osiedlu jest taki i rzeczywiście przyciąga wzrok ;)
prusin
Lex user
Model Lexusa: RX 500h

Post by prusin »

Cześć, czy ktoś z Was też ma problem z rozmazującymi wycieraczkami lub miał i udało się go rozwiązać? Nie wiem, co na to poradzić - wymieniam na nowe Denso i to samo. Nic nie pomaga. Auto nie nadaje się do jazdy w trasy w deszczu, a już szczególnie po zmroku.
Bonczek8
Lex user
Model Lexusa: RX350h

Post by Bonczek8 »

prusin wrote: 25 Apr 2025, o 19:31 Cześć, czy ktoś z Was też ma problem z rozmazującymi wycieraczkami lub miał i udało się go rozwiązać? Nie wiem, co na to poradzić - wymieniam na nowe Denso i to samo. Nic nie pomaga. Auto nie nadaje się do jazdy w trasy w deszczu, a już szczególnie po zmroku.
Problemem nie są wycieraczki same w sobie, tylko słaby docisk sprężyn w ramionach. Zwłaszcza w lewej. To powoduje, że pomiędzy pióra, a szybę dostaje się kurz i syf. To maże. Ja przecieram pióra regularnie odtłuszczaczem ( np płyn do naczyń) i potem przeciągam kawałkiem gumy. Pomaga na kilkaset km. Może jakby te sprężyny w ramionach wymienić, to byłoby lepiej.
Marslo
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+ , NX 450h+

Post by Marslo »

Bonczek8 wrote: 26 Apr 2025, o 21:29
prusin wrote: 25 Apr 2025, o 19:31 Cześć, czy ktoś z Was też ma problem z rozmazującymi wycieraczkami lub miał i udało się go rozwiązać? Nie wiem, co na to poradzić - wymieniam na nowe Denso i to samo. Nic nie pomaga. Auto nie nadaje się do jazdy w trasy w deszczu, a już szczególnie po zmroku.
Problemem nie są wycieraczki same w sobie, tylko słaby docisk sprężyn w ramionach. Zwłaszcza w lewej. To powoduje, że pomiędzy pióra, a szybę dostaje się kurz i syf. To maże. Ja przecieram pióra regularnie odtłuszczaczem ( np płyn do naczyń) i potem przeciągam kawałkiem gumy. Pomaga na kilkaset km. Może jakby te sprężyny w ramionach wymienić, to byłoby lepiej.
A jak odginasz ramiona wycieraczek ?
Mi raz mechanik pokazywal jak to zrobic, ale jakos nie udaje mi sie.
Post Reply

Return to “Lexus RX”