ice_src wrote: ↑27 Mar 2025, o 08:50Fakt, nie jest to awaria, tylko coś zjebali. Ale nie mam problemów technicznych. Szkoda że auto nie robi 1000 km na baku.Szybki2 wrote: ↑27 Mar 2025, o 07:11ice_src wrote: ↑26 Mar 2025, o 19:52 Pozwolę sobie wrzucić 3 grosze, jako posiadacz przywoływanego X5, FCI.
IMO RX 500h >>>> X5, 3.0D, dosyć dopasione (535k katalog).
Skóry, lepsze w Lexusie, wyciszenie też. Jakość plastików i ogólnie wykończenie również. Uszczelki (uwalone wiecznie progi w X5) lepsze w Lexusie. Napęd - lepsza kultura pracy w RX. Co do wygody foteli, to lepsze w Lexusie, w X5 mam też lepsze, łamane w 354 miejscach i nie są tak wygodnie jak Lexusowe.
Może to kwestia gustu, może kwestia wieku, albo oczekiwań. Ja nie uważam, żeby V6 było niewiadomo jakim silnikiem z jakim dźwiękiem. Miałem M5E60 i tam było V10 i to brzmiało. Późniejsze M5, z V8 było tak wyciszone, że katastrofa. V6 jak dla mnie to nic spektakularnego.
Co do X5 i elektroniki - termometr wskazuje błędną temperaturę regularnie, tj. np. -40 i auto zaczyna grzać jak wściekłe. Na serwisie nie mogą sobie z tym poradzić.
CarPlay regularnie się rozłącza.
Światła, jak wychodzi z auta nie gasną całkowicie, tylko się lekko świecą - dopóki nie zamkniesz auta (tzn losowa, raz się wyłączą, raz nie).
To tylko kilka niuansów. Auto kupowałem nowe, więc nie jest to kwestia starego hebla, przechodzonego. W moim odczuciu RX > X5 G05 FCI.
Co do Lexusa, nie zauważyłem Waszych problemów, auto odbierałem koniec października 2024. Póki co 10k i żadnych problemów, z niczym.
No właśnie nie zauważyłeś - czy ich Twój egzemplarz nie posiada. Poziom paliwa pokazuje Ci poprawnie i gdy zasięg jest 0km zatankujesz 60 litrów czy 46?
Albo stałem się mało wymagający, albo mam całkiem niezły egzemplarz samochodu. W życiu już kilka aut miałem, także jakiś punkt odniesienia mam.
Nie chodzi o to że nie robi 1000km tylko nie mam możliwości wykorzystania pełnej pojemności baku który jest w specyfikacji.
Ok czy to awaria czy zje......ne nie jest moim zdaniem ważne i różnie to możemy nazywać. Natomiast jeśli nawet w Twoim egzemplarzu pozostałe rzeczy działają ( zamykanie klapy i drzwi z przycisku na klapie czy piszczenie pozostawionej torby w środku której nie ma w środku) że tylko te dwie sprawy wspomnę. To jest sporo ludzi którzy te problemy zgłaszają i nawet kilka samochodów nie posiadających tych wad nie zmieni mojego zdania że jest coś skopane lub mocno awaryjne w RX. Nawet w serwisie przyznali że te trzy rzeczy o których tu wspomniałem na szybko są im znane i nie wiedzą jak to uzdrowić.
Tez mam doświadczenie w rożnych samochodach. Ale w modelu za 500000 można już czegoś wymagać wydaje mi się. Informacja że inni też tak mają lub podobnie nie przemawia do mnie. Jeśli nie posiadasz tych usterek to jesteś szczęściarzem i zazdroszczę.
Wycieraczka mazała od ok 2000km wymieli w serwisie przy 8000. Obecnie 9500 i nowa po wymianie zaczyna mazać