CT200h - rozladowane aku

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.
Post Reply
lexct200
Nowy lex user
Model Lexusa: ct200j

CT200h - rozladowane aku

Post by lexct200 »

Hej,

przydażyła mi się dość niezręczna sytuacja... generalnie auto stało prawie 2 miesiące bez jeżdżenia bo byłem za granicą. Niestety... wyjeżdżając zakluczyłem auto, a teraz nie mogę do niego wejść aby chociaż maskę otworzyć bo... nie idzie go otworzyć pilotem. W drzwiach kierowcy jest miejsce na włożenie klucza, ale ja takowego nie posiadam. Mam tylko 2 piloty... Pytanie.. co teraz bo mimo że sytuacja wydaje się kuriozalna mnie do śmiechu nie jest :szok:

Pozdrawiam.
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Re: CT200h - rozladowane aku

Post by ledziu »

A w pilocie nie masz kluczyka ? Tam gdzie jest oczko od pętelki na breloczek.
lexct200
Nowy lex user

Post by lexct200 »

Tak, masz rację. Doszedłem w końcu do tego bo nie wierzyłem że nie ma fizycznego kluczyka...

Generalnie teraz mam inne pytanie. Mam już odkryty aku 12V w bagażniku. Mogę normalnie podłączyć pod niego prostownik 12v? Duża szansa że aku będzie do wymiany, ale mam nadzieję że jednak nie i po podładowaniu odżyje.
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

Spokojnie podłącz.
lexct200
Nowy lex user

Post by lexct200 »

Ok dzięki. Jak na razie ładowało sie 30 minut i byłem w stanie go otworzyć kluczem. Po godzinie spróbowałem go odpalić i niestety... mam komunikat key not detected więc zakładam że stracił wszystkie ustawienia.... Jest to do ogarnięcia, czy potrzebuje jakiegoś specjalnego urządzenia :(? Tego właśnie nie lubie w nowych autach.. Pełno elektroniki które powodują same problemy.

Do tego przycisk start swieci się na pomarańczowo, ale jak wciskam hamulec to gaśnie i nic się nie dzieje. Nie reaguje. Świeci się też dioda od silnika.. Masakra. Mam nadzieję, że może to efekt tego że aku jest nadal niedostatecznie naładowane, albo po prostu padło i trzeba będzie kupić nowy. Poczekam z 3-4h i sprawdzę raz jeszcze.

Zawczasu zapytam.. Jakie aku kupić? W sumie jest to auto leasingowane więc teraz nie wiem czy muszę to zgłaszać salonowi, ze zainstniała taka sytuacja?
anka89
Nowy lex user
Model Lexusa: nx

Post by anka89 »

Hej, spokojnie, takie rzeczy się zdarzają! Jeśli aku padł totalnie, to system często „gubi” sygnał z pilota – przyłóż go bezpośrednio do przycisku start, to awaryjny tryb rfid. Ładuj aku do pełna i próbuj ponownie. Jak dalej nic – nowy agm, np. varta d52.

Mi też kiedyś tak lexus zwariował, też myślałam, że wszystko padło... a wystarczyło dłużej podładować i odetchnąć 😊
lexct200
Nowy lex user

Post by lexct200 »

Hmm no nie wiem :( Chyba aku trup. Nie wiem jak to działa i czy prostownik nie ładuje też głównej baterii (aka hybrydy)? Podczas ładowania słyszę takie brzęczenie z przodu.
Generalnie po prawie 4h pokazuje mi 5.5V gdy prostownik pompuje i 2.8V normalnie :bye: :dash: Do tego ten prostownik chyba nie jest wysokich lotów bo nie ma ładowania ciągłego, a bardziej takie pulsacyjne - może to jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem albo coś.

Jutro zadzwonie do salonu bo nie wiem jak to wygląda bo to auto leasingowe, a nie chce zamawiać aku na ślepo.
lexct200
Nowy lex user

Post by lexct200 »

Chciałem tylko dać znać że aku padło niestety. Jeszcze wczoraj przed snem po zakończeniu ładowania normalnie go odpaliłem i nie było żadnych błędów, system się załadował ale już dzisiaj była "pajacerka". Troszkę pomigało i się wyłączył. No trudno. 500 zł będę w plecy :(
lexct200
Nowy lex user

Post by lexct200 »

Ostatecznie okazalo się że jednak nie padlo :P Także uratowane.
Post Reply

Return to “Elektryka”