A słyszeliście o tym, że nieprawidłowe ciśnienie w oponach powoduje do ich nietypowego zużycia?
Gdy jest za duże ciśnienie to zużywa się szybciej środek opony. Natomiast przy za niskim ciśnieniu szybciej zużywają się brzegi opony.
Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: NX350h
- Plexus
- Lex user
Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
Z ciekawości sprawdziłem dlatego opony pompuje się azotem.
Otrzymałem takie wyjaśnienie:
Pompowanie opon azotem pozwala na utrzymanie stabilniejszego ciśnienia, lepszą przyczepność i wydłuża żywotność opon.
Azot również pomaga ograniczyć korozję felg i zapobiega przegrzewaniu opon.
Dlaczego pompowanie opon azotem jest zalecane?
Stabilne ciśnienie:
Azot nie zmienia swojej objętości tak jak powietrze w odpowiedzi na zmiany temperatury. Dzięki temu opony utrzymują optymalne ciśnienie przez dłuższy czas, co poprawia ich właściwości jezdne i wydłuża ich żywotność.
Lepsza przyczepność:
Stabilne ciśnienie w oponach przekłada się na lepszą przyczepność do drogi, co wpływa na bezpieczeństwo i komfort jazdy, zwłaszcza w zakrętach i przy zmianie prędkości.
Ochrona przed korozją:
Azot nie reaguje chemicznie z metalami, co zapobiega korozji felg, zwłaszcza stalowych.
Ograniczenie ryzyka przegrzania:
Azot ma lepsze właściwości przewodzenia ciepła niż powietrze, co może zmniejszyć ryzyko przegrzania opon, zwłaszcza podczas długich podróży lub jazdy na wysokich prędkościach.
Mniejsze zużycie paliwa:
Stabilne ciśnienie i lepsze właściwości jezdne opon mogą przyczynić się do niewielkiego obniżenia zużycia paliwa.
Wytrzymałość:
Azot pomaga oponom wytrzymać większe przeciążenia, co jest szczególnie istotne w przypadku samochodów sportowych lub ciężarówek.
Pompowanie opon azotem pozwala na utrzymanie stabilniejszego ciśnienia, lepszą przyczepność i wydłuża żywotność opon.
Stabilne ciśnienie:
Azot nie zmienia swojej objętości tak jak powietrze w odpowiedzi na zmiany temperatury. Dzięki temu opony utrzymują optymalne ciśnienie przez dłuższy czas, co poprawia ich właściwości jezdne i wydłuża ich żywotność.
Lepsza przyczepność:
Stabilne ciśnienie w oponach przekłada się na lepszą przyczepność do drogi, co wpływa na bezpieczeństwo i komfort jazdy, zwłaszcza w zakrętach i przy zmianie prędkości.
Ochrona przed korozją:
Azot nie reaguje chemicznie z metalami, co zapobiega korozji felg, zwłaszcza stalowych.
Azot ma lepsze właściwości przewodzenia ciepła niż powietrze, co może zmniejszyć ryzyko przegrzania opon, zwłaszcza podczas długich podróży lub jazdy na wysokich prędkościach.
Mniejsze zużycie paliwa:
Stabilne ciśnienie i lepsze właściwości jezdne opon mogą przyczynić się do niewielkiego obniżenia zużycia paliwa.
Wytrzymałość:
Azot pomaga oponom wytrzymać większe przeciążenia, co jest szczególnie istotne w przypadku samochodów sportowych lub ciężarówek.
NX350h Prestige | MY 2024
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: Brak
To się wszystko zgadza, tylko kolega wyżej napisał, że jak zakładasz oponę na felgę, to już masz w niej powietrze i tylko dopompowujesz azotem. Czyli zamiast mieć 78% azotu w oponie będziesz miał - strzelam - 85%, więc to praktycznie nic nie da.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: RX 450h+
Zostanie ok 5-7% tlenu w oponie w zależności od ciśnienia i sposobu pozyskiwania azotu . Wg mnie to znaczna różnica 21% vs 7%
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX 450h+
Czy komukolwiek zardzewiały felgi od wnetrza opony? Pewniebsa jakies niewielkie pozytywy pompowania azorem ale na prawdę nie oczekujcie cudów.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Reklama dźwignią handlu. Powinny być gwiazdki do każdego zdania. Np.felgi Ci zardzewieją jak będą miały 63lata i bez cudownego helu albo przegrzeją Ci się opony przy średniej 350kmh utrzymywanej prze 1g nonstopPlexus wrote: ↑5 May 2025, o 23:28 Z ciekawości sprawdziłem dlatego opony pompuje się azotem.
Stabilne ciśnienie:
Lepsza przyczepność:
Ochrona przed korozją:
Mniejsze zużycie paliwa:
Wytrzymałość:

Ogólnie lipa

-
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h
Zaczynając ten wątek kilka lat temu nie myślałem, że nowy NX stanie się tak popularnym autem. Po 3 latach użytkowania obydwa NX spełniły w 100% moje oczekiwania. Jednego sprzedałem, a drugiego oddałem do salonu po zakończeniu leasingu. Moje podsumowanie jest krótkie. Najmniej awaryjne auta, jakie kiedykolwiek miałem w firmie. Przez cały okres użytkowania nie wystąpiła żadna nawet najmniejsza usterka. Lexus potwierdził swoją niezawodność. W międzyczasie kilka miesięcy temu zakupiłem jeszcze 1 sztukę na kolejne 3 lata. Dobrze, że zdążyłem to zrobić przed obniżeniem mocy. Obecnie już wszystkie nowe NX350h będą miały zamiast 243KM tylko 197KM. Wszystkim z czystym sumieniem mogę polecić to auto.
- Krab
- Nowy lex user
Skąd ta wiadomość o obniżeniu mocy w NX-ach? Od kiedy by to było i dlaczego mieliby to robić?
NX350h Prestige Design Tazuna, Sonic Titanium, Hazel
odebrany X 2023
odebrany X 2023
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h
Świeża informacja z salonu Lexusa. Wszystkie NX-y wyprodukowane w drugim półroczu roku będą już miały obniżoną moc. Jest to oczywiście związane z karami za emisję spalin.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: nie mam
To niekoniecznie musi byc wyrok smierci. Moc w samochodach toyoty to jakas losowa liczba, mniej badz bardziej skorelowana z osiagami.
Zreszta jako wlascilel NXa nie musisz daleko szukac, 7.7s z prawie 250KM to chyba najwolniej przyspieszajacy samochod w segmencie?
Patrz nowy ES, nowa RAV4. Redukcja mocy w corolli. Kanal toyota news. FB. Wszedzie o tym pisza.