Nowy Lexus ES 2026
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h
Re: Nowy Lexus ES 2026
Też bardzo liczę, że parametry nowego silnika w ES nie będą gorsze niż w obecnym modelu. Jeszcze przez miesiąc będę jeździł obecnym modelem i moc jest dla mnie w nim wystarczająca. Obecnie widać co się dzieje na rynku motoryzacyjnym z markami chińskimi. Mamy totalną inwazję. Toyota już w 2020 roku podpisała umowę o współpracy z marką BYD, jakby wyprzedzając to, co wydarzy się na świecie za kilka lat. Cena za nowego ES na pewno będzie dużo wyższa od obecnego modelu i tego się spodziewam. Liczę jednak na promocyjne finansowanie z okazji premierowych pokazów. Tak zamawiałem kilka lat temu NX-y. Ważną kwestią będzie też dla mnie różnica w racie pomiędzy wersjami elektrycznymi, a hybrydą. Zasięg podają 250-300mil. Trochę mało. Pozostaje uzbroić się w cierpliwość i czekać na kolejne informacje. Dziś pojawił się na YouTube pierwszy film, gdzie włączony jest ekran dotykowy i zegary.
-
- Lex Driver
Pojawił się pierwszy test na Autogefuhl. Cóż za pozytywna niespodzianka. Jest automatyczne dociąganie drzwi. Są też klejone szyby w przednich drzwiach. Wydłużane siedzenia kanapy tylnej, to też niezły bajer.
-
- Lex user
- Model Lexusa: ES
Tak, narazie wylapalem na plus - soft close i dwie ladowarki indukcyjne z przodu. Jak LS jest ubijany (podobno ostatnie dni na zamowienia do produkcji) to wiekszosc rzeczy bedzie wziete. Elektryczna roleta dachowa czego nie mial LS jest fajna, ale reczne rolety boczne co akurat LS posiada elektryczne
to juz lipa
Niestety moja druga połówka nie akceptuje tej bryły, potrzeba czasu na opatrzenie się ale ten szary kolor z testu podoba mi się.

-
- Lex Driver
Kolejna niespodzianka. Wasze prognozy co do wagi i słabego przyspieszenia nowego ES się nie sprawdziły. Obecny ES 0-100 ma 8,9sek. Nowy 300h ma mieć przy AWD 8sek, a FWD 8,2sek. Rewelacja. Pod testem w komentarzach są wypisane szczegóły dotyczące nowego ES. Tylna oś skrętna niestety niedostępna w Europie
-
- Lex user
wrzuce ten film bo może komuś się przyda
[YouTube]https://www.youtube.com/watch?v=jsUXJme ... ef%C3%BChl[/YouTube]
Co do osiągów - poczekajmy do praktyki ale z racji nowej baterii zakładam akurat, że będzie ciekawiej bo np. nowa Camry jest na plus jeżeli chodzi o to.
ps. animal free leather
ps2. akurat tylna skrętna oś występuje w rzadkiej werjsji LS - F-Sport wiec mnie troche nie dziwi bo ES nie jest pozycjonowany jako sportowa limuzyna
choć przyjrze się jaki będzie konfig pod Japonię skoro tylko tam ma być takowa.
[YouTube]https://www.youtube.com/watch?v=jsUXJme ... ef%C3%BChl[/YouTube]
Co do osiągów - poczekajmy do praktyki ale z racji nowej baterii zakładam akurat, że będzie ciekawiej bo np. nowa Camry jest na plus jeżeli chodzi o to.
ps. animal free leather

ps2. akurat tylna skrętna oś występuje w rzadkiej werjsji LS - F-Sport wiec mnie troche nie dziwi bo ES nie jest pozycjonowany jako sportowa limuzyna

-
- Lex Driver
Będzie mocniejszy silnik elektryczny i dlatego dynamika będzie dużo lepsza od schodzącego modelu. Pozostała już tylko ostatnia rzecz, która mnie niepokoi. Jest to cena i rata leasingowa. Nowy ES będzie pod każdym względem lepszy od starego modelu. Powiem szczerze, że auto przerosło moje oczekiwania. Teraz już ze spokojem mogę czekać do sierpnia/września. I co najważniejsze nie muszę szukać na siłę alternatywy dla nowego ES.
-
- Lex user
Zacznij już odkładać, wtedy wyjdzie Ci mniejsza rata leasingowa 

-
- Lex Driver
Dobre 

-
- Lex user
- Model Lexusa: es300h
Wartości katalogowe osiągów obecnego jeszcze ES są oderwane od rzeczywistości. W obecnym ES najniższe przyspieszenie jakie udało mi się zmierzyć pożyczonym driftboxem to 7,94 s do 100km/h, a w sieci krążą filmiki z jeszcze niższymi wynikami. Istotne będzie przyspieszenie w zakresie 60-140, czyli w warunkach drogowych. Zakładam, że żaden z nas nie będzie próbował ścigać się spod świateł...Tomasz76 wrote: ↑21 May 2025, o 14:22 Kolejna niespodzianka. Wasze prognozy co do wagi i słabego przyspieszenia nowego ES się nie sprawdziły. Obecny ES 0-100 ma 8,9sek. Nowy 300h ma mieć przy AWD 8sek, a FWD 8,2sek. Rewelacja. Pod testem w komentarzach są wypisane szczegóły dotyczące nowego ES. Tylna oś skrętna niestety niedostępna w Europie

-
- Lex Driver
Na razie trzymajmy się danych katalogowych. Stary ES ma 8,9 sek kontra nowy 8,2 sek przy RWD. Jak będzie na drodze w nowym modelu, tego na razie nie zweryfikujemy. Po tych danych jestem już spokojny jeśli chodzi o dynamikę nowego ES. Jeśli wyposażenie, które jest pokazane w filmie będzie też dostępne na rynku europejskim (pewności nie ma) to nowego ES nie należy już porównywać do starego. Pomiędzy tymi autami jest przepaść. Nowego ES pod względem wyposażenia, ilości miejsca w kabinie i wyciszenia (mają też być klejone szyby w drzwiach tylnych) należy porównywać do LS.