Pojemność zbiornika paliwa w RX350h z 2023 roku
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX 500h
Re: Pojemność zbiornika paliwa w RX350h z 2023 roku
Właśnie dostałem informację od Lexusa, że na mój model jest akcja serwisowa do pompy paliwa, ale sam zbiornik tak ma, ponieważ pompa musi być zanużona w paliwa przez cały czas, co daje realnie te 15 litrów użytecznej pojemnności zbiornika mniej...
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: RX350H
Hmm... No to jest podawanie nieprawdziwej i nierzetelnej informacji! Ja zalałem przedwczoraj 45 litrów przy prawie zerowym zasięgu.
Sorry ale taki zbiorniczek to nie ta klasa samochodu. Podawanie w takiej sytuacji informacji o 65 litrach to w ogóle jakaś abstrakcja i zupełna nieuczciwość.
Sorry ale taki zbiorniczek to nie ta klasa samochodu. Podawanie w takiej sytuacji informacji o 65 litrach to w ogóle jakaś abstrakcja i zupełna nieuczciwość.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: RX350h
Mam auto z rocznika 2024 (350h) odebrane 03/2025. Przy wydaniu auta zasięg pokazywał 21km, udało mi się zatankować na najbliższej stacji 57,5l. Więc wygląda jakby było lepiej z pojemnością baku? Co prawda nadal nie rozumiem stanu rezerwy, ostatnio przy zasięgu 40km lampka rezerwy wciąż nie świeciła
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: RX
Próbkwaliscie wyjeździć więcej? W fordzie też tankowalem 50l przy zasięgu 23 dopóki nie wjrżdzilem 62 litrów i po takiej stresujacej komputer się nauczył realnej pojemnosci zbiornika.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: RX 350h mk5
Tak. Mój RX 350h jest z produkcji listopadowej 2023 i mam również problem z małym zasięgiem na pełnym baku (550km) przy jeździe autostradowej do 140kmh.Wczoraj zrobiłem taką trasę i wlałem 47L, gdy zasięg pokazywał 20km do pustego baku. Parę miesięcy temu zrobiłem podobnie ale wtedy wziąłem 5L kanister i jeździłem jeszcze 100km od momentu kiedy komputer wskazał 0 zasięgu. Po przejechaniu tego zasięgu wlałem 55L, tak więc nadal było jeszcze teoretycznie 10L! Jak dla mnie ten problem bardzo mnie irytuje i jest to pierwszy samochód marki premium, który ma taki problem (a miałem ich kilka w ostatniej dekadzie)
Mój doradca serwisowy olał mnie lakonicznie odpisując że "tak jest OK'! Żenada!
Mój doradca serwisowy olał mnie lakonicznie odpisując że "tak jest OK'! Żenada!
-
- Nowy lex user
wygląda na to że twoje auto nie ma problemu z rezerwa, ale dobrze byłoby to zweryfikować jeszcze raz. Modele z produkcji 2023 i wczesnego 2024 mają ten problem... najgorsze że właściciele nie zgłaszają tego problemu albo nie cisną serwisów aby Lexus coś z tym zrobił. Muszę sprawdzić czy instrukcja obsługi opisuje ile ma być litrów paliwa gdy zaświeci się lampka rezerwy, bo wtedy mielibyśmy dowód niepodważalny że nasze auta nie spełniają wymogów zgodnie z danymi.bkrztuk wrote: ↑19 Apr 2025, o 21:40 Mam auto z rocznika 2024 (350h) odebrane 03/2025. Przy wydaniu auta zasięg pokazywał 21km, udało mi się zatankować na najbliższej stacji 57,5l. Więc wygląda jakby było lepiej z pojemnością baku? Co prawda nadal nie rozumiem stanu rezerwy, ostatnio przy zasięgu 40km lampka rezerwy wciąż nie świeciła
-
- Nowy lex user
Ostatnio rozmawiałem z kierownikiem serwisu Lexusa w Krakowie, po tym jak eskalowalem totalna ignorancję jednego z jego doradców serwisowych w sprawie zgłoszenia gwarancyjnego na ten problem (powolałem się na instrukcje użytkownika, gdzie jest jasno napisane, że rezerwa w RX powinna zapalić się gdy jest 10L lub mniej, a ja udokumentowane miałem 19L) i otrzymałem wiadomość, że będzie akcja serwisowa na nasze samochody, ale jeszcze Lexus nie ma na tyle części zapasowych aby ją zorganizować. Problem w autach RX 500h/350h jest związany z odpowietrzeniem baku przy tankowaniu do pełna. W rezultacie system ostrzegania o przepełnieniu baku reaguje zbyt wcześnie i w rezultacie dystrybutor odbija znacznie wcześniej niż powinien. Tak więc nigdy nie tankujemy do pełna, stąd ten problem ze zbyt małym zasięgiem. Auta z końca produkcji 2024 mają poprawiony bak, a w szczególności umiejscowienie zaworu odpowietrzania, przez to problem w nowszych autach już nie występuje.
Tak więc cisnijcie swoje serwisy i zgłaszajcie się z tym problemem, aby lexus przyspieszył wymianę tych podzespołów!
Ps. Ponoć akcja ma ruszyć sierpień/wrzesień...
Tak więc cisnijcie swoje serwisy i zgłaszajcie się z tym problemem, aby lexus przyspieszył wymianę tych podzespołów!
Ps. Ponoć akcja ma ruszyć sierpień/wrzesień...