[IS 200] kontrolka CHECK ENGINE i TRC OFF

Post Reply
tomekb
Lex Master
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.

Re: IS 200 problem kontrolka silnika i TRC

Post by tomekb »

mi sie nie wydaje ze to vvti poprostu ecu dzilaa na silnik tak by nie palowac przy zimnym
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

To nie jest silnik i ECU np.od audi RS6 w którym jest procedura ochrony silnika przed nadmiernym obciążeniem zanim sie nie nagrzeje.Zimny silnik dostaje wzbogaconą dawkę paliwa gdyz inaczej nie ma szans na jego prawidłowe funkcjonowanie-koniec,kropka.Jezeli jest zachwiana proporcja podawanego paliwa lub zmieniony kąt zapłonu z jakiegos innego powodu to silnik owszem będzie zmulony na zimnym.Nie powinno sie nigdy mocno obciążać zimnego silnika ale dla zawziętych proponuję sprawdzic reakcje na gaz przy zimnym,nierozgrzanym silniku.Zmienne fazy sa po to żeby dostosować optymalne kąty otwarcia zaworów do panującego obciażenia silnika w celu zapewnienia płaskiej krzywej przebiegu momentu od najmniejszych obrotów w całym zakresie obrotów uzytecznych i jak najlepszych warunków spalania mieszanki.Olej nigdy nie jest za GĘSTY(kolega się przejęzyczył pisząc że jest za "rzadki") aby nie mógł sterować systemem VVT-i,a to czy jest on aktywny czy nie decyduje sterownik.Napisze jeszcze raz że mój silnik w lexusie,carinie,avensisie jest zdecydowanie zrywniejszy przed osiągnięciem pełnej temperatury pracy,czyli podczas pracy na wzbogaconej mieszance,która jest konieczna do otrzymania większych mocy.
miczeczu
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by miczeczu »

Niestety powtarzany przez wielu problem z cewkami w is 200 odczuwam na własnej skorze:/ padła mi druga w przeciągu 2 tygodni Myślicie ze to przypadek??.
Oczywiście w końcu zaswieciła sie kontrolka silnika i trc,ale zacznę od początku.
Rano jade do pracy, mam kilka kilometrów, na zimnym silniku zaświeciła mi się kontrolka silnika, ale nie odczuwałem zadnych problemów. Pomyslalem ze może komp ześwirował. 8h później, wracam, dalej świeci sie kontrolka ciągłym światłem, zrobiłem pare km do znajomego mechanika i po drodze ikonka silnika zaczęła mrugać i silnik zaczął przerywać. a jak dołądzyła się jeszcze kontrolka trc to już było jasne, Fuck, druga cewka w dwa tygodnie, ale tamta ostatnio wymieniona jest ok, padła inna.

Ale do konkretów:
Myślicie że to wina napięcia na cewce?? (gdzies się spotkałem z takim problemem, a u mnie na zimnym silniku to wydaje mi się że sillnik nie chodzi tak płuynnie elastycznie jak na ciepłym), czy moze kolejna cewka padłaa ze starości? była oryginalna toyota denso a przebieg auta 203 000.
stachulex
Lex Driver
Model Lexusa: gs 300 mk1

Post by stachulex »

sptkalem sie juz w roznych autach z przypadkiem ze cewki padają jedna po drugiej.najlepiej podjedz do elektryka i sprawdz napiecie na wszystkich cylindrach.oczysc dobrze styki na kostkach od cewek i wszystkie masy na silniku.
Image
PRZEDNI NAPED JEST DLA DZIEWCZYNEK
carinus
Lex Master

Post by carinus »

Mam znajomego specjalistę od elektroniki z branzy toyota/lexus i postaram się dowiedzieć od niego jak wygląda sprawa uszkodzeń cewek.Moze dowiem się jakiś nowych rzeczy o których jeszcze nie mam pojęcia.Zastanawiające jest jednak to że padają w egzemplarzach z większym przebiegiem co może świadczyc o problemach z wytrzymałością jako efektem normalnego zmęczenia/zużycia.
michalm320
Lex Master
Model Lexusa: Celica VII

Post by michalm320 »

Możesz mieć racje. Kable WN też nie służą wiecznie podobnie jak kopułka i palec. Tak więc i cewki ulegają zużyciu. Warunków pracy też nie mają zbyt łatwych. Problemem jest jedynie cena. Są cholernie drogie i tu jest pies pogrzebany. Gdyby nowa w ASO kosztowała np. 100zł a zamiennik 50zł to nie było by problemu.
Image
miczeczu
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by miczeczu »

@carinus: dzięki wielkie jak coś dowiesz się w temacie padających cewek.
Co do ich padania cewek z tzw. "starości" po prostu to akceptuje, ale jeśli zdarza mi się coś takiego zdarza mi sie drugi raz z rzędu w odstępie 2 tyg. to zaczynam się zasatanawiać:/
carinus
Lex Master

Post by carinus »

Kiedyś padła mi cewka w carinie kolegi,którą miałem akurat na warsztacie.Zjawisko niecodzienne ale jednak kiedyś musi zaistnieć.Wtedy telefon do znajomego fachowca i on wytłumaczył mi na czym polega najczęściej usterka cewek WN.Energia zindukowana w cewce stara się przebic najłatwiejszą drogą do masy,jeżeli droga przez elektrodę świecy jest czymś zakłócona iskra zaczyna przebijać sie na wszystkie sposoby przez uszkodzenia izolacji kabli,obudowy fajki i w końcu bywa że przebija cienka warstwę emalii na drucie uzwojenia cewki.Czas robi swoje i drut zostaje przerwany,przepalony i cewka pada.
michalmycek
Nowy lex user
Model Lexusa: is200

Post by michalmycek »

witam panowie
problem mam taki ze podczas jazdy auto zaczelo mi przerywac i chodzilo jak traktor.. po przejechaniu kilku kilometrow zaczela mi migac kontrolka check.. znowu pozniej dolaczyla do tego trakcja tez zaczela migac.. gdy wracalem do domu to check sie swiecil a nieraz migal.. na nastepny dzien gdy odpalilem auto probem byl ten sam.. zaczalem sprawdzac iskre i okazalo sie ze auto nie chodzilo na 1 i 4 cylinder.. po jakiejs chwili auto zaczelo tylko dzialac na 2 i 3 cylinder.. sprawdzialem i okazalo sie ze na reszcie cylindrow wogole nie ma iskry
michaelmyers
Lex user
Model Lexusa: iS200

Post by michaelmyers »

Ja w swoim IS200 mialem rowniez check engine i gratis TRC OFF.Na poczatku jezdzilem do mechanika na diagnoze ale za kazdą wizyte ubywało mi 50zł.A wiec szybko allegro wpisalem OBD2 kabelek kupilem za smieszne 38zł gratis oprogramowanie po polsku.Podlaczylem i wyskakuje mi wypadanie zapłonu na 3 cylindrze.Wiec zaczynam od najtanszej naprawy wymiana swiec.Ale zanim to zrobilem to wymienilem swiece z 3 na 4 cylinder a zeby miec pewnosc bo swiece bo kupno nowych DENSO to koszt 57zł od sztuki.I co sie okazalo ? Blad przeskoczyl a wiec mialem 100% pewnosc ze swiecie.Wymienilem odrazu dokupilem nowy filtr powietrza ( 50 zl) I zero bledu,auto chodzi jak ma chodzic.Polecam kupno tego kabelka.38zł to nic w porownaniu z jezdzeniem po warsztatach a tak samemu pod domem czy w grazu mozna sprawdzic.Pozdro :hobby:
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”