[lexus]Opony zimowe

Pytania oraz informacje ogólne związane z Przeniesieniem napędu
Post Reply
Damian87
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Re: [lexus]Opony zimowe

Post by Damian87 »

niby tak, ale z doświadczenia wiem że na śniegu niestety jest ślizgo ;d i alusy ewentualnego spotkania z krawężnikiem mogą nie wytrzymać ..
GrzegorzPPP
Lex user
Model Lexusa: LS400 UCF20

Post by GrzegorzPPP »

Zima powoli się zbliża :)

Jakie opony polecacie na ten sezon :?:

Mam zamiar kupić dwie nowe na tylną oś i dwie używki na przednią. Chociaż zastanawiam się czy nie wziąć 4 nówek. Jak miałem FWD to sprawa była prosta, przód nówki, tył byle jakie i jeździło się spoko. Teraz przy RWD, zakładając na tył dobre opony, będę miał trakcję, ale potrzebuję jeszcze żeby w miarę przód hamował i mam zgryz :/

Kolejna sprawa to rozmiar, myślę czy na przód nie założyć szerszych kapci 225/45/17, a na tył 215/45/17. Co o tym myślicie :?: Bardzo mi zależy na jak najkrótszej drodze hamowania.

Wstępnie myślę nad Nokianami WR A3. Tylko ta cena mnie zastanawia ~500zł to trochę mało. Ciekawe gdzie są produkowane...
dS
Lex Master
Model Lexusa: GS430

Post by dS »

Lepszą oponę zawsze zakłada się na tył, nie zależnie czy to FWD czy RWD. Słaba opona z tyłu to brak kontroli nad autem bo brak przyczepności z tyłu będzie owocowało tym że na łukach zadek będzie cię wyprzedzał, a w razie incydentu lepiej pójść w pobocze niż na czołówkę.
Co do szerokości to im węższa tym lepsza bo przy szerszej oponie może i ruszysz szybciej ale zamiast skręcać będziesz jechał prosto bo opona będzie zachowywała się jak płoza.
Ja na Nokianach zaliczyłem już 2 zimy i niestety bez rewelacji, wydaje mi się że Fuldy które miałem w poprzednim aucie spisywały się znacznie lepiej.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
GrzegorzPPP
Lex user
Model Lexusa: LS400 UCF20

Post by GrzegorzPPP »

dS wrote:Lepszą oponę zawsze zakłada się na tył, nie zależnie czy to FWD czy RWD.
Tak mówią, ale ja mam swoje zdanie. Według mnie jak się ma głowę na karku to w poślizg się nie wpadnie na gorszych oponach z tyłu. Przynajmniej mi się nigdy nie zdarzyło. Tylko w Lexie jest problem z napędem, więc chciał nie chciał nówki muszę założyć na tył.
dS wrote:Co do szerokości to im węższa tym lepsza bo przy szerszej oponie może i ruszysz szybciej ale zamiast skręcać będziesz jechał prosto bo opona będzie zachowywała się jak płoza.
Znowu przy hamowaniu normalnym, szersza guma będzie większą powierzchnią tarła więc i auto szybko się zatrzyma. A z płozą to tak jak z tymi kiepskimi na tyle, przy rozważnej jeździe nie powinno być takiej sytuacji :)

dS wrote:Ja na Nokianach zaliczyłem już 2 zimy i niestety bez rewelacji, wydaje mi się że Fuldy które miałem w poprzednim aucie spisywały się znacznie lepiej.
hmm... no właśnie i tu mam zgryz. Ja jeździłem na Goodyerach ultra grip 7 i Bridgestonach LM25. Obydwie opony były spoko. Goodyear lepiej spisywał się przy błocie pośniegowym i na deszczu. Za to w kopnym śniegu lepiej wyjeżdżało mi się na Bridgestonach. Tylko to było w poprzednim aucie z FWD.

Nokiany mają bardzo dobre opinie w internecie, ale to wiadomo, każdy swoje chwali...
angrzeda
Lex user
Model Lexusa: GS300 MKII

Post by angrzeda »

dS wrote: Co do szerokości to im węższa tym lepsza bo przy szerszej oponie może i ruszysz szybciej ale zamiast skręcać będziesz jechał prosto bo opona będzie zachowywała się jak płoza.
:mda: http://www.opony.com.pl/artykul/czy-wez ... sze/?id=18

http://www.opony.com.pl/artykul/jakie-o ... e/?id=1070
hydrant23
Lex Driver
Model Lexusa: GS430 mkIII

Post by hydrant23 »

dS wrote:Lepszą oponę zawsze zakłada się na tył, nie zależnie czy to FWD czy RWD. Słaba opona z tyłu to brak kontroli nad autem bo brak przyczepności z tyłu będzie owocowało tym że na łukach zadek będzie cię wyprzedzał, a w razie incydentu lepiej pójść w pobocze niż na czołówkę.
jeśli tak... to załóż letnie opony na przód a na tył zimowe (do przednio napędowego auta) i wyjedź na śnieg-lód hehe... nawet w słabym aucie przodem z dobrą trakcją robisz co zechcesz- ruszasz , hamujesz , ewentualnie prostujesz poślizg , jedziesz bokiem i kontrolujesz auto pedałem gazu, przez pięć lat tak jeździłem ja i moja luba starą mazdą bez przygód
odwrotna instalacja dała by tyle ,że nigdzie byś po prostu nie mógł ruszyć - tak wtedy się zgodzę , że jest bezpieczniej hehe , bo jeśli wyruszysz i zechcesz się do ruchu włączyć to wspawałbym w drzwi ciężkie szyny dla bezpieczeństwa , a pokonanie łuków i zakrętów hmm :bye:
LPGK

Post by LPGK »

Gdyby ktoś reflektował na ładne koła do ISa to zapraszam:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2669447197
tomekb
Lex Master
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.

Post by tomekb »

Polecam oponę PLATIN WINTER WR30 205/55 R 16 w zeszłym roku założyłem i nie żałuje ani jednego problemu na sniegu
Zobaczymy co bedzie teraz zmienilem miejsce zamieszkania i jest troszke stromiej jak pod blokiem ale i tak pod blokiem jst stromo
dS
Lex Master
Model Lexusa: GS430

Post by dS »

To że wam się nie zdarzyło nie znaczy że tak nie jest, równie dobrze można mówić że wypadki to ściema bo się nigdy nie miało.
Osobiście miałem taką przygodę zimą z lipnymi oponami w FWD z tyłu, choć do markera na oponie jeszcze trochę było. Wiedząc że mam nie za specjalne opony z tyłu jechałem dość wolno, a mimo to zaliczyłem spina na łuku i zatrzymałem się na krawężniku bo żadne akcje ratunkowe nie dawały efektów, ani kontra, ani rękaw, ani but w podłogę. Po prostu bezwładność auta była zbyt duża na trakcję które zapewniały opony.

Także myślenie że jak mam dobre opony założone na przód i auto rusza i jedzie jest nieco błędne. Podobnie jak myślenie że jak jak koła się kręcą to auto jest sprawne.
hydrant23 wrote: jeśli tak... to załóż letnie opony na przód a na tył zimowe (do przednio napędowego auta) i wyjedź na śnieg-lód hehe...
jak auto nie jest przystosowane do warunków pogodowych to po prostu zostaje w garażu :fiu:

angrzeda wrote:
dS wrote: Co do szerokości to im węższa tym lepsza bo przy szerszej oponie może i ruszysz szybciej ale zamiast skręcać będziesz jechał prosto bo opona będzie zachowywała się jak płoza.
:mda: http://www.opony.com.pl/artykul/czy-wez ... sze/?id=18

http://www.opony.com.pl/artykul/jakie-o ... e/?id=1070
jeśli szersza opona jest lepsza to czemu zimowa opona w WRC wygląda tak
Image
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
tomekb
Lex Master
Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.

Post by tomekb »

po co dyskutowac zrobcie sobie testa załucie do fwd raz lepsze opony z tylu a raz z przodu i postarajcie pojezdzcic troche dynamiczniej w zimowych warunkach i sami ocenicie jak wam lepiej . Ja potwierdzam to co ds napisał z tylu lepiej miec lepsze opony niezaleznie od napędu.
Jazda z oponami na jednej osi zimowymi na 2 letnimi jest bardziej niebezpieczna niz na letnich bo nie wiesz kiedy wypadniesz pozatym mamy 21 wiek i zimowek powinno byc 4 ewentualnie 4 wielosezonowki
Post Reply

Return to “Inne”