[Lexus IS200] dziwne czucie na nie wyzywamy na forum gazu.

Post Reply
grucha2666
Lex Driver
Model Lexusa: IS 300

[Lexus IS200] dziwne czucie na nie wyzywamy na forum gazu.

Post by grucha2666 »

Witam, chciałbym kupić IS 200 i po obejrzeniu jednego egzemplarza (z niskim potwierdzonym przebiegiem 92 000 km) po przejechaniu się miałem dziwne uczucie pedała gazu. Jakbym czuł żyłkę, albo dziwny opór. czy to normalne? pedał gazu nie był luźny, a sprzedawca mówił że to normalne że tak jest podpięty do zyłki...
michalm320
Lex Master
Model Lexusa: Celica VII

Re: [Lexus IS200] dziwne czucie na nie wyzywamy na forum gazu.

Post by michalm320 »

Trudno powiedzieć co to może być. Ja na Twoim miejscu przejechałbym się innym IS200 i obadał czy inny tak ma jak piszesz czy nie
Image
grucha2666
Lex Driver

Post by grucha2666 »

jadę jutro na stacje diagnostyczną i sprawdzą mi dodatkowo jeszcze parę rzeczy. zwrócę uwagę na ten gaz.
czy jest coś na co dodatkowo zwrócić uwagę? samochód ma 92000km więc bardzo mało i wszystko w książce serwisowej jest zawarte.
właściciel mówi, że zdarza się czasem (raz tak a potem długo nie) jakieś puknięcie z przodu zawieszenia. Nie może dojść co to jest i na szarpakach też nie mogli. wiecie co to może być? ktoś ma podobnie? podobno najczęściej się zdarza jak na zakręcie wolno się jedzie i dodatkowo hamuje (duży skręt kołami).
pozdrawiam.
Mariano
Lex user
Model Lexusa: Był IS200 jest GS430

Post by Mariano »

grucha2666 wrote: właściciel mówi, że zdarza się czasem (raz tak a potem długo nie) jakieś puknięcie z przodu zawieszenia. Nie może dojść co to jest i na szarpakach też nie mogli. wiecie co to może być? ktoś ma podobnie? podobno najczęściej się zdarza jak na zakręcie wolno się jedzie i dodatkowo hamuje (duży skręt kołami).
pozdrawiam.
zakładam, że mogą to być zaciski, prowadnice do sprawdzenia....poza tym dziwne, że sprzedający mówi o wadzie która nie występuje...nie chce nic insynuować ale jakby chciał od czego innego odwrócić uwagę....jak masz w okolicy to podjedź do salonu lexa albo toyoty zapłacisz trochę więcej ale pewność o wiele większa
DIESEL AUTORYZOWANY SERWIS DELPHI, NAPRAWY UKŁADÓW WTRYSKOWYCH DIESEL WSZYSTKICH MAREK
LinkPL
Lex Maniak
Model Lexusa: RX 500h

Post by LinkPL »

Ja mam ;) wadliwy lewy sworzeń ... Nie ma luzów, a czasami słychać odgłos pękającego metalu ... Mam tak już ze 30k km ... nic się nie dzieje ... Jak potraktuje go smarem to wtedy na miesiąc jest spokój ;)

Jakie to jest dziwne uczucie pedału gazu ?? Tzn... wciskasz pedał a obroty maleją ?? Gaz jest zrobiony na zwykłej lince w pancerzu + przepustnica ze wspomaganiem elektronicznym. Nie ma tam nic dziwnego, co najwyżej przepustnica do wyczyszczenia, chyba że np późno reaguje cały silnik no to wtedy jakieś głębsze grzebanie ;)
How far We can go ...
klexus
Lex Master
Model Lexusa: GS 300

Post by klexus »

LinkPL wrote:Ja mam ;) wadliwy lewy sworzeń ... Nie ma luzów, a czasami słychać odgłos pękającego metalu ... Mam tak już ze 30k km ... nic się nie dzieje ... Jak potraktuje go smarem to wtedy na miesiąc jest spokój ;)
wymien ten sworzeń tez u siebie tak ratowałem go smarem az pewnego dnia wyskoczył przy kręceniu sterem dobrze ze stało sie to przed garazem a nie podczas jazdy
LinkPL
Lex Maniak
Model Lexusa: RX 500h

Post by LinkPL »

Zrobię w tym tygodniu, bo już mnie to wq ...

Gdyby nie ta miłość do marki to pokusiłbym się o stwierdzenie, że to wcale nie jest jakiś super udany samochód. Bo co i rusz coś jeszcze go boli, a pewnie za chwile będą to zawory, później sprzęgło, rozrząd i tak nie klniemy na forum do zajebania ...
How far We can go ...
sandr
Lex user
Model Lexusa: RX450h

Post by sandr »

Ja po prostu podejrzewam, że z samochodami jest wszystko w porządku - to nasze drogi odstają...
grucha2666
Lex Driver

Post by grucha2666 »

Więc tak: samochód kupiony. z tym pykaniem w zawieszeniu to na razie nic nie słyszałem i jak coś zauważę to będę się temu przyglądać. A ten pedał gazu to jest po prostu inny niż w większości samochodów. Chodziło mi że jak się go naciska to jest takie uczucie naciskania sprężynki, w sumie 1 raz się z tym spotkałem. Auto normalnie reaguje na gaz i chyba wszystko jest ok.

pozdrawiam.

p.s jak odkryje co było w zawieszeniu dam znać.
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”