cewki is 200
-
- Lex user
- Model Lexusa: is200
cewki is 200
Witam. Od jakiś 3 tygodni jestem posiadaczem lexa. Auto nie chodzi na wszystkie cylindry jednak komputer nie wykazuje żadnego błędu, na pierwszy ogień poszły do wymiany wszystkie świece -niewielka poprawa jest, ale dalej nie pracuje na wszystkich garach. Otóż podejrzenie pada na cewki i teraz moje pytanie czy można w jakiś sposób sprawdzić cewki?np opór? a druga kwestia to numer na cewce, na moich mam :90919-02230 które niby pasują do lexusa sc 430, a zamienniki do is maja inną końcówkę. Wszystkie 6 mam z końcówką 02230. Dodam jeszcze że na jednej cewce jest coś w rodzaju rozszczelnienia na fajce i tą bym obstawiał jako uszkodzoną, zamieniałem też miejscami i komp milczy jak zabity;) Pozdrawiam
Re: cewki is 200
90919‑02230 to właściwa cewka dla IS200
W domowych warunkach to kup jedną cewkę i podmieniaj po kolei a najlepiej podjedź do kogoś kto ma TOYOTA INTELIGENT TESTER II i podejrzysz wypadające zapłony, zawsze można przestawić auto w tryb CHECK MODE wtedy szybciej wyłapie usterkę
poszarpywanie może być też od czujnika wału
pozdro
W domowych warunkach to kup jedną cewkę i podmieniaj po kolei a najlepiej podjedź do kogoś kto ma TOYOTA INTELIGENT TESTER II i podejrzysz wypadające zapłony, zawsze można przestawić auto w tryb CHECK MODE wtedy szybciej wyłapie usterkę
poszarpywanie może być też od czujnika wału
pozdro
-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200
jeśli ECU nie wyrzuca Ci błędów, to raczej zacząłbym od sprawdzenie kompresji silnika. Tak na wszelki wypadek aby potwierdzić, że tu nie ma niespodzianki. Jeśli wszystko będzie w porządku w tym zakresie to ustaliłbym na którym cylindrze jest ta niespodzianka, to proste do wykonania i sprawdził wtedy czy wtryskiwacz funkcjonuje. Najpierw lepiej wykonać prace diagnostyczne niż kupowac niepotrzebne częsci.
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
kolego akurat w lexusach jest tak że cewki umierają bardzo powoli i zanim sypnie błędem w normalnym trybie może minąć sporo kilometrówcarsik wrote:jeśli ECU nie wyrzuca Ci błędów, to raczej zacząłbym od sprawdzenie kompresji silnika. Tak na wszelki wypadek aby potwierdzić, że tu nie ma niespodzianki. Jeśli wszystko będzie w porządku w tym zakresie to ustaliłbym na którym cylindrze jest ta niespodzianka, to proste do wykonania i sprawdził wtedy czy wtryskiwacz funkcjonuje. Najpierw lepiej wykonać prace diagnostyczne niż kupowac niepotrzebne częsci.
może wyłapać wypadające zapłony i na którym cylindrze pomimo braku błędu na IT2
jeśli napisał że coś z cewką wizualnie jest nie tak to po co zaczynać od kompresji, wtryskiwaczy itd
aczkolwiek kompresje zawsze można sprawdzić

-
- Lex Master
widzisz kolego, bo ja zajmuje się tym profesjonalnie 

wow, to coś zmieniacarsik wrote:widzisz kolego, bo ja zajmuje się tym profesjonalnie

-
- Lex Master
nie twierdzę, że nie masz racji. Ale skoro ma wszystko na wierzchu wykonanie prostych czynności diagnozujących do wykonania w godzinę często bywa rozwiązniem problemu. W końcu też stwierdzenie na którym cylindrze nie chodzi zajmuje jakieś 5 minut z przerwą na kawę.
-
- Lex user
Okej sytuacja się trochę wyjaśniła, pojawiły się w końcu jakieś błędy i początkowo migający check + trc, teraz check świeci na stałe trc miga..wyrzuciło:
P0300
P0301
P0302
P0304
P0175
na pierwszym cylindrze jest właśnie ta uszkodzona cewka, może zakłócać pracę pozostałych czy reszta dogorywa i niebawem jeszcze dwie padną? P0175 wyskakuje tylko na gazie ale pewnie jest to kwestia wyregulowania...
Słyszeliście coś o tych cewkach?
http://allegro.pl/cewka-zaplonowa-lexus ... 46758.html
P0300
P0301
P0302
P0304
P0175
na pierwszym cylindrze jest właśnie ta uszkodzona cewka, może zakłócać pracę pozostałych czy reszta dogorywa i niebawem jeszcze dwie padną? P0175 wyskakuje tylko na gazie ale pewnie jest to kwestia wyregulowania...
Słyszeliście coś o tych cewkach?
http://allegro.pl/cewka-zaplonowa-lexus ... 46758.html
Nie pisałeś że auto ma LPG, to troszkę może zmienić jeśli chodzi o przyczynę wypadania zapłonów
masz za bogato na LPG stąd mogą ci wypadać zapłony na 1,2,3 i 4 cylindrze
auto przelane LPG
reset kompa ECU i instalacja do regulacji na początek, a cewki zostaw w spokoju przynajmniej na razie
masz za bogato na LPG stąd mogą ci wypadać zapłony na 1,2,3 i 4 cylindrze
auto przelane LPG
reset kompa ECU i instalacja do regulacji na początek, a cewki zostaw w spokoju przynajmniej na razie
Last edited by KRYSPIN on 6 Sep 2012, o 20:35, edited 2 times in total.
-
- Lex user
autko nie chodzi na wszystkie cylindry również na pb, wydaje mi się,że najlepiej byłoby doprowadzić do równej pracy na pb a później gaz ogarnąć bo za bogatą mieszankę wywala tylko na gazie?