przez JanB » 23 paź 2012, o 12:27
Koledzy, jeżdżę automatami od chyba 20 lat i z doświadczenia wiem, że olej w automacie trzeba zmieniać. Jest pytanie: po jakim przebiegu? Wszystko zależy od stylu jazdy. Jeśli ktoś często naciska kick-down wykorzystując pełne możliwości silnika i skrzyni, to musi liczyć się z wyższą temperaturą pracy płynu w automacie, a tym samy z szybszym jego zużyciem. Wtedy zmieniałbym płyn nawet co 30-40 tys km. Przy jeździe tzw. emeryckiej albo eko jak zmienisz płyn co 100 tys km, to nic się nie stanie. Co jest ważne, to czy dokonujemy zmiany płynu w automacie dynamicznie czy statycznie. Zmiana dynamiczna to zmiana prawie 100% płynu, a statyczna to niestety zmiana max 30-40% płynu w skrzyni. Generalnie zachowujemy zasadę zmiany płynu na oryginalny i najlepiej z oryginalnym filtrem. No i myślę, że najlepiej zmieniać płyn w skrzyni w zakładzie zajmującym się automatami, nie w ASO. ASO i tak zleca naprawy automatów specjalistycznym warsztatom. Ale... ja też kiedyś z takim warsztatem miałem nieprzyjemną przeprawę, więc przy oddaniu samochodu na wymianę płynu w automacie, lepiej mieć ograniczone zaufanie, no i lepiej przy tej wymianie być. Nie chcę się wymądrzać, ale czasem można żałować po nieprofesjonalnie wykonanej wymianie.
pozdr. JanB
Pozdrawiam
JanB