hmm rzeczywiście problem chyba nie leży w ciśnieniu, może wina przepustnicy? bo po podłączeniu kompa i podglądzie wartości otwarcia przepustnicy throttle position wyskakują dziwne % w momencie kiedy auto chodzi na biegu jałowym pokazuje 62% a obroty silnika powyżej 6000rpm za chwile spada do 800rpm i przepustnica na 12,5 procenta. gdzieś czytałem że na biegu jałowym powinna mieć 15%, może trzeba wykonać adaptację? i tu też różne głosy są jedni mówią że sama się zaadoptuję, inni że jest jakaś procedura;) przy okazji może ktoś wie jak sprawdzić czujnik położenia przepustnicy?
a co do zaworów to reguluję się szklankami tak jak kolega pisał, też niedawno sprawdzałem i jest ok;)
ciśnienie paliwa is 200
-
- Lex user
- Model Lexusa: is200
-
- Lex user
Re: ciśnienie paliwa is 200
ok coś znalazłem
http://bahamutcars.free.fr/workshop/IS_98-05/index.html
ciekawe na ile będzie to miarodajne
http://bahamutcars.free.fr/workshop/IS_98-05/index.html
ciekawe na ile będzie to miarodajne
-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200
wiesz, sprawdziłbym masy na silniku. Naprawdę, przedziwne rzeczy potrafią się dziać jak masy nie są dobre.
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
-
- Lex user
ehhh.. wczoraj zepsuł się gaz, także auto juz kuleje na benzynie i nie chodzi na gazie, mam wrażenie, że pechowo trafiłem z tym egzemplarzem, bo non stop coś, jak nie przewód wodny za silnikiem pęknie to jakieś jaja się dzieją... tymczasem masy nie sprawdzone, jak coś znajdę to napisze.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200
sprawdź ten czujnik temperatury silnika dla ECU
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
-
- Lex user
autko u gazownika posypały sie 2 listwy gazowe do tego rozjechane mapy wtrysku i mam nadzieje ze to one zaburzały prace na benzynie. przepustnica tez raczej nie bedzie, bo po podpieciu do innej toyoty parametry ktore w lexie wygladały dziwnie<otwarcie przepustnicy na biegu jalowym, obroty> tez skakały takze wina lezy w interfejsie(elm 37) jutro odbieram auto z gazowni, zobaczymy jaki bedzie efekt. Co do czujnika to interfejs pokazuje ze przed pierwszym opdaleniem jest mniej wiecej ta sama temp. co w garazu, mozna jeszcze rezystancje czujnika sprawdzic, ale zobaczymy jak to jutro bedzie
- LinkPL
- Lex Maniak
- Model Lexusa: RX 500h
Miałeś coś odpisać i co ??
Nie wiem czy Ci pomoże w czymś mój przypadek ale Ci opiszę ...
Silnik działał nierówno, widać było, że na jednym z cylindrów coś kuleje ... na zimnym silniku - tylko na benzynie i na ciepłym, ale nie od razu po zgaszeniu i odpaleniu. Rozpatrz przypadki:
1. Reduktor gazu podawał gaz przewodem od podciśnienia spod przepustnicy. Silnik chodził nierówno również na gazie.
2. Zanieczyszczone wtryski benzynowe - akcja działa się tylko na benzynie, na gazie auto hulało. Preparat do czyszczenia wtrysków, albo myjka ultradźwiękowa, najlepiej to i to.
3. Wymieniona jedna cewka ... - mimo iż wcześniej auto nie wykazywało błędów z tym związanych, nagle zaczęło wywalać błąd p0300 i konkretny cylinder.
4. Wymieniłem sondę lambda, ale to nic nie dało ...
Problem zażegnany ...
Nie wiem czy Ci pomoże w czymś mój przypadek ale Ci opiszę ...
Silnik działał nierówno, widać było, że na jednym z cylindrów coś kuleje ... na zimnym silniku - tylko na benzynie i na ciepłym, ale nie od razu po zgaszeniu i odpaleniu. Rozpatrz przypadki:
1. Reduktor gazu podawał gaz przewodem od podciśnienia spod przepustnicy. Silnik chodził nierówno również na gazie.
2. Zanieczyszczone wtryski benzynowe - akcja działa się tylko na benzynie, na gazie auto hulało. Preparat do czyszczenia wtrysków, albo myjka ultradźwiękowa, najlepiej to i to.
3. Wymieniona jedna cewka ... - mimo iż wcześniej auto nie wykazywało błędów z tym związanych, nagle zaczęło wywalać błąd p0300 i konkretny cylinder.
4. Wymieniłem sondę lambda, ale to nic nie dało ...
Problem zażegnany ...
How far We can go ...
- elektrownik
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
Chciałbym się dowiedzieć gdzie dokładnie znajduje sie ten czujnik ponieważ auto nagle zaczęło pali więcej paliwa. Oczywiście komputer nie pokazuje żadnych błędów. Dodam jeszcze, że wcześniej gdy hamowałem silnikiem ekonomizer pokazywał 0 teraz wskazówka zatrzymuje się na pierwszej kresce, a mało tego to teraz gdy się normalnie rozpędzam ekonomizer pokazuje max wartość na pierwszych 3 biegach. Nawet gdy jadę ze stałą prędkością to ciężko jest utrzymać spalanie według ekonomizera poniżej 15l.carsik wrote:sprawdź ten czujnik temperatury silnika dla ECU
-
- Lex user
po odebraniu auta znów mogę cieszyć się harmonią 6 cylindrów, przyczyną była usterka instalacji gazowej , jeden z wtrysków gazowych działał non stop również na benzynie dlatego auto nie przepalało wszystkiego do tego jeszcze wymiana filtrów gazowych i skonfigurowanie wszystkiego i autko hula az milo;) aha doszła jeszcze wymiana cewki bo tylko na gazie podczas przyspieszania w pewnym zakresie obrotów auto delikatnie poszarpywało, na jednej cewce była słabsza iskra
a preparat do czyszczenia wtrysków też już wlewałem bo brałem taką opcje pod uwagę;)
dzięki za wszystkie sugestie
a preparat do czyszczenia wtrysków też już wlewałem bo brałem taką opcje pod uwagę;)
dzięki za wszystkie sugestie