[IS 200] Jaki Olej?
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS 200 SPORT
Re: Serwis is 200
Co do orginalnosci Motula w uk to nie mam zastrzezen mozna go nabyc w firmowych punktach wiec mysle ze kupuje orginal. Lub u autoryzowanych sprzedawcow. Link z ebay uk dalem jako przyklad.
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Ja śmigam drugą wymianę oleju na Motulu 5W30 Xclean 8100. Zero poboru oleju, silnik cichutko chodzi. Polecam też Valvoline, Gulf, LM. Oleje typu Castrol, Mobil odradzam.

-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
A czym Ci podpadł Mobilek?michalm320 wrote: Mobil odradzam.
Castrola też nie lubię bo miałem kiedyś z nim przygodę ale nigdy z Mobilkiem chociaż jestem mobilkiem

- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Mobil to była dobra firma do momentu kiedy nie została przeniesiona produkcja do Polski. Jak pracowałem w ASO Skody to powoli odchodziliśmy od mobila bo wyraźnie było widać spadek jakości. Objawiało się to tym że silniki głośniej pracowały, zwiększał się pobór oleju.

- Travis
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430 MK3
Re: [IS 200] Jaki olej? :) by dommell
No właśnie a ja kupiłem przez allegro. Po prostu się nie sprawdza. Może dlatego że przeszedłem z gęstszego oleju (shell) na którym zrobiłem prawie 20tyś km (wiem wiem wymiany robi się co 14tyś) i nie było problemów (olej nie za brudny i niewielkie ubytki). Zmieniłem na motula rzadszego 5w30 i po 2 tyś już się jakieś jaja zaczęły dziać. Najpierw kontrolka od oleju sygnalizowała że poziom oleju jest za mały mimo że wszystko było git a po 4 tyś parował jak woda (w sensie że ubywał w oczach). Panowie w Aso nic się nie doszukali i stwierdzili że olej chu...dygus wrote:Tez mnie to bardzo interesuje bo ja wlasnie zalalem niedawno Motulem... Ratuje sie tym ze kupilem od bezposredniego importera w Regułach pod Wraszawą... Słyszalem o próbach podrabiania ale miało to miejsce na południu Polskimichalm320 wrote:Lipnego Motula? Tzn. co? Podróba czy Motul sam w sobie kiepski?

Czeka mnie właśnie wymiana bo nie mam co już dolewać i chciałbym zalać Milersem tylko powiedzcie mi który wybrać? Na pewno musi być gęstszy niż 5w30. Przebieg to prawie 190tyś km.
Opcje z ich strony:
http://sklep.millersoils.pl/seria-tride ... 30-1l.html ----> 10w30 Półsyntetyk
http://sklep.millersoils.pl/seria-tride ... 40-1l.html -----> 15w40 Mineralny
Prosiłbym o zdanie kogoś kto się zna na temacie
-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200
ja jeżdżę na 5W50 XFS, mam 300kkm i nie bierze mi nic. Branie oleju raczej nie ma nic wspólnego z olejem, no chyba, że to jakaś woda jest, tylko ze zużyciem silnika. Takie ilości jak opisujesz to je pierścieniami.
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
- Travis
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430 MK3
Tylko w takim wypadku kopciłby na niebieskocarsik wrote:ja jeżdżę na 5W50 XFS, mam 300kkm i nie bierze mi nic. Branie oleju raczej nie ma nic wspólnego z olejem, no chyba, że to jakaś woda jest, tylko ze zużyciem silnika. Takie ilości jak opisujesz to je pierścieniami.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200
niekoniecznie, jeśli to nie jest jakiś straszny pobór. Zaczyna być widać tak od 1l/1000
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
- ccamillo
- Lex user
- Model Lexusa: brak
Tyle to producent określił, że może zużyć, co dla mnie jest trochę dziwne.carsik wrote:niekoniecznie, jeśli to nie jest jakiś straszny pobór. Zaczyna być widać tak od 1l/1000
- KRYSPIN BACK
- Lex user
- Model Lexusa: IS300SC / RX330
ccamillo wrote:Tyle to producent określił, że może zużyć, co dla mnie jest trochę dziwne.carsik wrote:niekoniecznie, jeśli to nie jest jakiś straszny pobór. Zaczyna być widać tak od 1l/1000
niestety taka norma producenta to paranoja ale jak carsik napisał pomimo takiego zużycia niekoniecznie auto będzie kopcić na niebiesko...
LEXUS.jp