[is200] LSD Szpera oznaczenia.
- dS
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430
Re: [is200] LSD Szpera oznaczenia.
Nie każdy is300 miał szperę. A jak sprawdzić? Skręć kierę , wkręc go na obroty i rusz. Później zobacz czy zostawił 1 ślad czy 2.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
- klexus
- Lex Master
- Model Lexusa: GS 300
to znaczy co zle napisałem, VSC potrafi uaktywnić sie jadąć po prostej śliskiej bez gazu robiąć gwałtowne ruchy kierownicą, tak jak juz kiedyś pisałem za wszystko odpowiada czujnik żyroskopowy,Damian87 wrote:tutaj się nie zgodzę, VSC to nic innego jak ESP po prostu toyota nazwała to inaczej. VSC wykorzystuje wszystkie systemy w tym i TRC, przyhamowuje boksujące koło, w zależności od sytuacji reguluje obrotami silnika, potrafi wykonać manewr kierownicą, a TRC przyhamowuje tylko zbyt szykbo kręcące się koło(-a) i przymyka przepustnice, nie reguluje jem kąta otwarcia.klexus wrote:Kontrola trakcji no tylko przyhamowywanie napędzanych kół które w danej chwili zbyt szybko sie obraca względem drugiego czyli TRC, a VSC to wyprowadzanie z poślizgu czyli jak dupa zaczyna uciekać wtedy przednie koła +tylne są odpowiednio przyhamowywane. W obu przypadkach przepustnica zostaje przymknięta
jedym słowem szkoda że w IS 200 nie mamy tego VSC..chociaż są zwolennicy i przeciwnicy tych systemów.
- Damian87
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
VSC nie zamyka przepustnicy tylko reguluje jej otwarcie, dodatkowo reguluje ruchy kierownicą + przychamowanie uślizgujących się kół ( nawet kiedy ma miejsce poślizg boczny, TRC " na pałe" przychamowyje po prostu buksujące koło / oś )klexus wrote:to znaczy co zle napisałem, VSC potrafi uaktywnić sie jadąć po prostej śliskiej bez gazu robiąć gwałtowne ruchy kierownicą, tak jak juz kiedyś pisałem za wszystko odpowiada czujnik żyroskopowy,Damian87 wrote:tutaj się nie zgodzę, VSC to nic innego jak ESP po prostu toyota nazwała to inaczej. VSC wykorzystuje wszystkie systemy w tym i TRC, przyhamowuje boksujące koło, w zależności od sytuacji reguluje obrotami silnika, potrafi wykonać manewr kierownicą, a TRC przyhamowuje tylko zbyt szykbo kręcące się koło(-a) i przymyka przepustnice, nie reguluje jem kąta otwarcia.klexus wrote:Kontrola trakcji no tylko przyhamowywanie napędzanych kół które w danej chwili zbyt szybko sie obraca względem drugiego czyli TRC, a VSC to wyprowadzanie z poślizgu czyli jak dupa zaczyna uciekać wtedy przednie koła +tylne są odpowiednio przyhamowywane. W obu przypadkach przepustnica zostaje przymknięta
jedym słowem szkoda że w IS 200 nie mamy tego VSC..chociaż są zwolennicy i przeciwnicy tych systemów.
- klexus
- Lex Master
- Model Lexusa: GS 300
nie wiem mój GS nie dodaje sobie gazu ja chce wyjść bokiem z zakrętu, tylko podczas poślizgu przepustnica jest w położeniu wolnych obrotów.
Moze zapytam jechałeś Lexusem ze odpalił sie VSC?? bo mnie pare razy tak nawet na suchym przy 80km/h w zakręcie szedł bokiem, odruch jest jeden hebel w podłogę i napier.... kierownicą. Nie lukałem na obrotomierz i nie nasłuchiwałem silnika. poprostu miga VSC + sygnał dzwiekowy ale trc nie swieci sie wtedy
Moze zapytam jechałeś Lexusem ze odpalił sie VSC?? bo mnie pare razy tak nawet na suchym przy 80km/h w zakręcie szedł bokiem, odruch jest jeden hebel w podłogę i napier.... kierownicą. Nie lukałem na obrotomierz i nie nasłuchiwałem silnika. poprostu miga VSC + sygnał dzwiekowy ale trc nie swieci sie wtedy
- Damian87
- Lex Driver
ja mówię to na przykładzie ESP do to podobno to samo.. i wiem że przy esp podczas poślizgu puścić najlepiej kierownicę, chociaż odruch jest inny. Mówię to na podstawie przygody jaką miałem kiedyś nissanem.
-
- Lex user
- Model Lexusa: is300
A ja tak z innej troche beczki...
Czy dyfer w soarer 2,5TT ma fabrycznie szpere?
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Jeden ma a drugi nie ma.Lukas wrote:A ja tak z innej troche beczki...
pozdrawiam
- Damian87
- Lex Driver
dziś pierwszy raz zdarzyło mi się trochę zakopać w zaspie ( pozostałość po pługu
) jak tak kręciły mi się koła otworzyłem drzwi od kierowcy aby zobaczyć czy lewe koło się obraca i czy dużo tego śniegu ( prawego koła niezdołałem zaobserwować
) i tu moje zaskoczenie, prawe koło chyba cały czas się kręciło a lewe się kręciło, na chwilę przestawało i znów.. Czy to oznacza że torsen pada?

- dead_beat
- Lex Driver
- Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary
Odp: [is200] LSD Szpera oznaczenia.
U mnie było to samo wczoraj, ale na wyższych obrotach było git i wyjechalem
dobre pytanie zadales...
Wysłane przez MOTOBLUR™ za pomocą Tapatalk 2

dobre pytanie zadales...
Wysłane przez MOTOBLUR™ za pomocą Tapatalk 2
- Travis
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430 MK3
a miałeś wyłączone TRC?Damian87 wrote:dziś pierwszy raz zdarzyło mi się trochę zakopać w zaspie ( pozostałość po pługu) jak tak kręciły mi się koła otworzyłem drzwi od kierowcy aby zobaczyć czy lewe koło się obraca i czy dużo tego śniegu ( prawego koła niezdołałem zaobserwować
) i tu moje zaskoczenie, prawe koło chyba cały czas się kręciło a lewe się kręciło, na chwilę przestawało i znów.. Czy to oznacza że torsen pada?
![]()
![]()
tak z innej beczki to tutaj jest fajny filmik przedstawiający jak torsen działa