[lexus]Opony zimowe
- klexus
- Lex Master
- Model Lexusa: GS 300
Re: [lexus]Opony zimowe
Jednak wybór padł na GOODYEAR ULTRA GRIP 8 205/55/16, daje rade ta guma polecam 

- maniek_ls400
- Lex Master
- Model Lexusa: W221 S500
Też miałem (UG7) dwa i pół sezonu temu. Po założeniu były naprawdę rewelacyjne, zrobiłem na nich może 10-13k i następnej zimy niestety były tak śliskie, że lexus lepiej trzymał się na letnich niż na UG7 - były momenty, że nie mogłem ruszyć na płaskiej lekko oszronionej nawierzchni
. Stąd nigdy więcej GY. Oby UG8 były lepsze - zdaj relację w przyszłym sezonie.

Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
- LinkPL
- Lex Maniak
- Model Lexusa: RX 500h
To jest tak ze wszystkimi zimówkami, jak są stare to żadne nie są dobre choćby to było jakieś Michelin, czy Goodyear. Tak po prostu jest, guma z wiekiem twardnieje ... niczym byczy róg ... im starszy tym twardszy 
Każda nowa, jest lepsza od najlepszej starej
Jak mówiłem wcześniej ja u siebie mam na IS200 coś takiego [allegroitem=]http://allegro.pl/opony-zimowe-dunlop-s ... 77205.html[/allegroitem] w takim rozmiarze. I jeździłem na nich dwa sezony w sumie 4 sezon w użyciu i już jest kaszanka ... O ile na mokrym jest jeszcze w miarę o tyle na śniegu porażka ... Choć bieżnika jeszcze trochę zostało, 3,5 mm do ogranicznika ...
Następne będą jakiekolwiek ... żeby tylko były nowe

Każda nowa, jest lepsza od najlepszej starej

Jak mówiłem wcześniej ja u siebie mam na IS200 coś takiego [allegroitem=]http://allegro.pl/opony-zimowe-dunlop-s ... 77205.html[/allegroitem] w takim rozmiarze. I jeździłem na nich dwa sezony w sumie 4 sezon w użyciu i już jest kaszanka ... O ile na mokrym jest jeszcze w miarę o tyle na śniegu porażka ... Choć bieżnika jeszcze trochę zostało, 3,5 mm do ogranicznika ...
Następne będą jakiekolwiek ... żeby tylko były nowe

How far We can go ...
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
A ja mam Fuldy Montero3. Druga zimna przede mną i póki co nie myślę zmieniać marki opon zimowych

- Damian87
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
moa pierwsza zima i pierwsy śnieg w tylno napędowcu i do tego ze szperą... zaskoczenie w różnicy napędu było nie powiem że nie
, ale po kilku km po mieście doszedłem do wprawy
co do opon to Bridgestone Blizzak 205/60/16, mogę je szczerze polecić, nawet na wzniesieniu nie mam problemów żeby ruszyć 

-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Jest tak jak mówisz tylko że kwestia wieku opony dotyczy też letnich gum. Niby jest głoszona zasada że opony można używać do 10lat ale jest to nie prawda którą forsują handlujący leżakami. Pół biedy jak kupi się tak starego leżaka do wolnego auta ale przy szybszym jest 0 trakcji pomimo nowego bieżnika.LinkPL wrote:To jest tak ze wszystkimi zimówkami, jak są stare to żadne nie są dobre choćby to było jakieś Michelin, czy Goodyear. Tak po prostu jest, guma z wiekiem twardnieje ... niczym byczy róg ... im starszy tym twardszy
Każda nowa, jest lepsza od najlepszej starej![]()
Last edited by ledziu on 8 Dec 2012, o 12:00, edited 1 time in total.
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Oczywiście może się mówiło tylko że czytałem kiedyś artykuł który mi podsunął sprzedawca opon gdzie udowadniano że jeszcze 10latnia guma jest ok. To że nie jest ok. przekonałem się na własnej skórze i teraz szukam opon ale max 4-5letnich.michalm320 wrote:Zawsze się mówiło że opona może mieć max 5 lat
- maniek_ls400
- Lex Master
- Model Lexusa: W221 S500
Coś źle przeczytałeś - moje zimówiki miały 1.5 sezonu a NIGDY nie kupiłem i mam nadzieję, że nie będę musiał kupować używanych kapci. Więc na 15kkm i ponad 2k za opony to trochę słabo jak na GY pozycjonującego się w markach premium..LinkPL wrote:To jest tak ze wszystkimi zimówkami, jak są stare to żadne nie są dobre choćby to było jakieś Michelin, czy Goodyear. Tak po prostu jest, guma z wiekiem twardnieje ... niczym byczy róg ... im starszy tym twardszy![]()
Mariusz M.
- LinkPL
- Lex Maniak
- Model Lexusa: RX 500h
Miałem GY Exellence i nie polecam ... Zrobiłem na nich raptem ze 20 tysięcy i były po prostu wybulone, każda jedna ... letnie ... Więcej nie kupie ...maniek_ls400 wrote:Coś źle przeczytałeś - moje zimówiki miały 1.5 sezonu a NIGDY nie kupiłem i mam nadzieję, że nie będę musiał kupować używanych kapci. Więc na 15kkm i ponad 2k za opony to trochę słabo jak na GY pozycjonującego się w markach premium..LinkPL wrote:To jest tak ze wszystkimi zimówkami, jak są stare to żadne nie są dobre choćby to było jakieś Michelin, czy Goodyear. Tak po prostu jest, guma z wiekiem twardnieje ... niczym byczy róg ... im starszy tym twardszy![]()
Jeśli chodzi o Twoją zimę, to teoretycznie 2 lata powinna wytrzymać bez problemu ... bez przesady, co sezon gumki kupować to trochę słaba opcja.
Guma zimowa oddaje najbardziej w lato na gorącym asfalcie ... Złapie temperatury na autostradzie i jest po robocie ... potem na zimę można se wsadzić ...
How far We can go ...