[lexus]Opony zimowe

Pytania oraz informacje ogólne związane z Przeniesieniem napędu
Post Reply
dygus
Lex user
Model Lexusa: is250

Re: [lexus]Opony zimowe

Post by dygus »

Moim zdaniem nie ma opony na 50.000 km... opona zimowa zuzyta w 50% nadaje sie do wyrzucenia... chyba że trafi na amatora który myśli że każda opona zimowa jest lepsza od letniej... może i jest w tym troche racji... Wydaje ,mi się że jakośc opony nie jest odpowiednia do ceny czyli jeżeli ktoś myśłi że wydając 600zl na opone zamiat 300 to bedzie dwa razy lepiej to sie raczej myli... Różnica w cenie głównie polega na różnicy w sile roboczej szeregowego pracownika... Europejczyk zarabia 100euro dziennie gdzie Chinczyk 3 dolary:)... Powiem Wam że do siebie kupiłem własnie komplet chińskich gum i jestem z nich mega zadowolony.... Zajebiscie sie trzymaja na śniegu i suchym na mokrym troche gorzej ale bez przesady... Przejeżdże dwa sezony czyli 20-30tys i nie będzie szkoda mi ich wyrzucic... pzdr
klexus
Lex Master
Model Lexusa: GS 300

Post by klexus »

miałem wczesniej fuldy co za dziadostwo to szkoda gadac myślałem ze jak troche sie pojeździ bedzie lepeij ale nie pomogło, ale na UG8 widzę różnice tak jak bym teraz miał zimówkę:) druga sprawa to taka ze zimówka jak ma 5 lat to juz ma najlepsze chwile za sobą, a najgorsze co może być to przypalenie zimówki tam jest inny skład mieszanki i pod wpływem temp twardnieje ile w tym prawdy nie wiem ale tak słyszałem :)
co do chinoli mam nankangi letnie i nie mogę powiedziec nic złego na suchym i mokrym duży +, abs odpoczywa bo guma tak dobrze trzyma
GrzegorzPPP
Lex user
Model Lexusa: LS400 UCF20

Post by GrzegorzPPP »

Ostatnio troszkę po śniegu pojeździłem więc mogę wystawić opinię na temat opon PIRELLI SOTTO ZERO 225/45/17.

Na początku byłem zawiedziony, szczególnie na mokrym gdzie, przy 110km/h w zakręcie zaczął mi tył uciekać :szok: Nie wiem co było tego przyczyną, gdyż temperatura była na plusie a asfalt tylko troszkę wilgotny. Jednak przy ruszaniu z miejsca trakcja jest.

Teraz po opadach śniegu jestem bardzo zadowolony, może po prostu Pirelli są wybitnie na śnieg? Po błocie pośniegowym jazda z prędkościami 120km/h nie stanowi problemu. Z aquaplaningiem też nie ma problemu. Przy mokrym śniegu również wyjechałem z zaspy, troszkę mnie to zaskoczyło :szok: Myślałem że będę siedział, fakt że LSD sporo ułatwia takie manewry :)

Bałem się na początku tego tylnego napędu, ale widzę że niepotrzebnie. Głowę na karku tylko trzeba mieć i nie ma problemów :)

Tak więc opony polecam. Moje są z początku 2010r, kupiłem używane. głębokość bieżnika 6-7mm i dają radę :)
dead_beat
Lex Driver
Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary

Post by dead_beat »

wg mnie zimówki zawsze bardziej ślizgają się od letnich na wodzie i temp + niż letnie
lexrwd
Lex user
Model Lexusa: is 220d

Post by lexrwd »

Powiem tak: 2 lata temu w Audi A4 B8 miałem Pirelli Sottozero 225/45 R17 - jeździło się mocno średnio..... Hamowanie na śniegu - tragiczne, trakcja ok. Rok temu w tym samym aucie założyłem Goodyeary Ultra Grip 8 205/60 R 16 licząc na znaczną poprawę. I co? trochę lepiej było, ale bez szału. Tej zimy mam w IS 220d opony Kumho KW17 - 225/45 R17 z przodu i 235/45 R 17 z tyłu. Byłem pewien obaw, bo w innym aucie te opony w rozmiarze 195/65 R15 spisywały się średnio. A tu miłe zaskoczenie - auto hamuje na śniegu rewelacyjnie! Prowadzi się super! Wynika to m.in. z dużo bardziej miękkich sprężyn w IS w porównaniu do A4.
klexus
Lex Master
Model Lexusa: GS 300

Post by klexus »

Opona musi być w miarę nowa powyżej 5 lat nadaje sie na śmietnik, druga sprawa ze u jednego Frigo będzie sie super spisywać a u drugiego tragicznie od czego to zależy nie wiem, być moze od charakterystyki zawieszenia i jego kondycji
Yarecki
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by Yarecki »

klexus wrote:Opona musi być w miarę nowa powyżej 5 lat nadaje sie na śmietnik, druga sprawa ze u jednego Frigo będzie sie super spisywać a u drugiego tragicznie od czego to zależy nie wiem, być moze od charakterystyki zawieszenia i jego kondycji
Dokładnie tak jak mówisz, poza tym takie frigo, czy inne "frugo" z indexem T to zupełnie inna opona niż z indexem H przykładowo, wzór ten sam ale zupełnie inna mieszanka, na co ludzie nie zwracają uwagi.
Drugą sprawą jest to, iż dobór twardości gumy do zawiasu to podstawa, ale to niestety najtrudniejszy krok w doborze laczka.
sikor
Lex user
Model Lexusa: is200 sportcross

Post by sikor »

Jak kupujecie łańcuchy to tylko na tylnią oś, czy na obie??
ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

Yarecki wrote:
klexus wrote:Opona musi być w miarę nowa powyżej 5 lat nadaje sie na śmietnik, druga sprawa ze u jednego Frigo będzie sie super spisywać a u drugiego tragicznie od czego to zależy nie wiem, być moze od charakterystyki zawieszenia i jego kondycji
Dokładnie tak jak mówisz, poza tym takie frigo, czy inne "frugo" z indexem T to zupełnie inna opona niż z indexem H przykładowo, wzór ten sam ale zupełnie inna mieszanka, na co ludzie nie zwracają uwagi.
Drugą sprawą jest to, iż dobór twardości gumy do zawiasu to podstawa, ale to niestety najtrudniejszy krok w doborze laczka.
Troszeczkę idealizujesz ponieważ frugo są substytutem dla nie używanych używek z allegro taka klasa budżet. Jak jeździłem corollą dieslem o zawrotnej mocy 90KM to po co miałem kupować mega premium.

A jak chcesz dopasowywać twardość gumy do zawiasu?
Jak ruszasz na imprezę np: weselną o godzinie 19 i masz temperature powietrza 8-10C' a wracasz nad ranem i przy gruncie masz 2-3C' to z bagażnka wyjmujesz koła i zmieniasz?
Cienko widzę Twoją metodę dobierania opon w szczególności uzależniania od zawiasu.
Tak z ciekawości zapytam a jaki rodzaj opony polecisz do :LEXUS: GS300 MKII mając na względzie seryjny zawias (miękki)?
LinkPL
Lex Maniak
Model Lexusa: RX 500h

Post by LinkPL »

dead_beat wrote:wg mnie zimówki zawsze bardziej ślizgają się od letnich na wodzie i temp + niż letnie
Widziałeś kiedyś deszczowe opony w F1 ?? Przypominają zimówki ... są zrobione z miększej gumy, niż pełne sliki ...

http://carfocus.pl/news,3481,zielone-op ... -2009.html
How far We can go ...
Post Reply

Return to “Inne”