Nie działające zegary + otwieranie szyb + brak ładowania
- Travis
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430 MK3
Re: Nie działające zegary + otwieranie szyb
Podepnę się pod temat. Ostatnio zauważyłem że auto ciężej pali a jak stoi na wolnych obrotach to woltomierz pokazuje mi ledwo 9,5V. W tym momencie szyby ledwo się otwierają, światła lekko przygaszają a autem zaczyna lekko trzepać ale to raczej wina obrotów bo spadają do 400 o/min. Zgaduje że to wina alternatora? Jakie są koszta naprawy lub nowego?
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Też mi się wydaje że to wina alternatora. Jedynie co bym najpierw zrobił to sprawdził szczotki. A co do wymiany czy naprawy to chyba najlepszą opcją jest regeneracja.Travis wrote:Podepnę się pod temat. Ostatnio zauważyłem że auto ciężej pali a jak stoi na wolnych obrotach to woltomierz pokazuje mi ledwo 9,5V. W tym momencie szyby ledwo się otwierają, światła lekko przygaszają a autem zaczyna lekko trzepać ale to raczej wina obrotów bo spadają do 400 o/min. Zgaduje że to wina alternatora? Jakie są koszta naprawy lub nowego?

- Kukis
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
Niestety wymiana alternatora nie pomogła, kupiłem używkę na allegro :/ Dzisiaj na trasie objawy powróciły, dojechałem do siebie i właśnie listonosz przyniosł kabel diagnostyczny który kupiłem.... Idę podłączyć go i zobaczyć czy coś pokaże... Jaki byście program polecili? Czyli prawdopodobnie tak jak pisał klexus pada komputer?! Czy miałby ktoś jakąs inna teorie?
Jakie założenie masz??? - PROSTE!!! Walczyć i wygrywać!!!
- klexus
- Lex Master
- Model Lexusa: GS 300
Re: Nie działające zegary + otwieranie szyb + brak ładowania
jedynie co przychodzi mi do głowy to masa silnika, odkręć przeczyść i dokręć
- maniek_ls400
- Lex Master
- Model Lexusa: W221 S500
Przejrzyj Repari Manual (już o tym pisałem) i bazując na objawach przejedź diagnostykę poszczególnych elementów - jeden padnięty ECU może spowodować to, że wariują pozostałe.
A czy wracałeś ze starym licznikiem na miejsce i sprawdzałeś czy jest dobrze - może nowy licznik jest zwalony ?
A czy wracałeś ze starym licznikiem na miejsce i sprawdzałeś czy jest dobrze - może nowy licznik jest zwalony ?
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
- klexus
- Lex Master
obstawiał bym jeszcze stacyjkę ale to nie żuk gdzie miałem takie problemy
skoro nie działały zegary i kierunkowskazy to na bank będzie stacyjka bo tylko po jej przekręceniu działa kierunkowskaz radio dmuchawa, tylko ze w określonej pozycji, następnym razem jak będziesz miał znowu problem pomieszaj stacyjką tylko żeby się coś niezfajczyło:(
Powodzenia
skoro nie działały zegary i kierunkowskazy to na bank będzie stacyjka bo tylko po jej przekręceniu działa kierunkowskaz radio dmuchawa, tylko ze w określonej pozycji, następnym razem jak będziesz miał znowu problem pomieszaj stacyjką tylko żeby się coś niezfajczyło:(
Powodzenia
- Kukis
- Lex user
A ma ktoś ten Repair Manual? Bo niestety linki nie działają :/ najlepiej jakby był po polsku(bo nie wiem czy nie ma tam jakiś technicznych słów)
Nie wiem czy stacyjka może mieć tu coś wspolnego, bo zegary(ale nie tylko one, bo również "pikanie" od wstecznego, otwieranie/zamykanie szyb, kierunkowskazy) przestają działać w trakcie jazdy. Dwa razy tylko przestało działać na postoju....

- maniek_ls400
- Lex Master
- Model Lexusa: W221 S500
Oj bo się pomyliszklexus wrote:skoro nie działały zegary i kierunkowskazy to na bank będzie stacyjka bo tylko po jej przekręceniu działa

Chyba lepiej wydać tam 2 -3 stówy niż wymieniać alternator, stacyjkę i nie wiem kto podpowie Ci następne elementy ?
Mariusz M.
- Kukis
- Lex user
Z tym, że jak te zegary padają, to radio i nawiew działa, ale na pewno nie ma ładowania bo sprawdzałem, wycieraczki ledwo dają radę...
Chyba zrobię Maniek tak jak mówisz, bo wymieniać wszystko po kolei to bezsensu... W serwisie powinni mieć jakieś pojęcie co z czym jest połączone...
Chyba zrobię Maniek tak jak mówisz, bo wymieniać wszystko po kolei to bezsensu... W serwisie powinni mieć jakieś pojęcie co z czym jest połączone...
- klexus
- Lex Master
Te wszystkie urządzenia jak otwieranie szyb pikanie wstecznego i wiele innych leci po stacyjce, a nie grzeje sie stacyjka kluczyk jest zimny??, ewidentnie ucina masę lub + który leci po stacyjce,Kukis wrote:A ma ktoś ten Repair Manual? Bo niestety linki nie działają :/ najlepiej jakby był po polsku(bo nie wiem czy nie ma tam jakiś technicznych słów)Nie wiem czy stacyjka może mieć tu coś wspolnego, bo zegary(ale nie tylko one, bo również "pikanie" od wstecznego, otwieranie/zamykanie szyb, kierunkowskazy) przestają działać w trakcie jazdy. Dwa razy tylko przestało działać na postoju....
Przekaźnik od stacyjki sprawdź jeszcze