[IS 200] Jaki Olej?
-
- Lex user
- Model Lexusa: is 220d
Re: [IS 200] Jaki olej? :) by dommell
Normalne, ale w Dieslu, gdyż olej taki ma wyłapać sadzę, która jest efektem ubocznym spalania..... Dobre oleje? Liqui Moly ale tylko Vollsynthetisch, Motul, Millers Oils.
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 300
hmm cóż ja mogę Ci powiedzieć że mój IS jeździ od nowości zalany Castrol Edge Sport 10w-60, taki zalało ASO i taki ja dalej wlewam. autko nie chodzi mi głośno-ba powiem że chodzi mi tak cicho że 2 czy 3 razy próbowałem go zapalić jak był już zapalony :/ zero drgań itp itd. ostatnio mechanik mi powiedział że taki (dobry) olej nie jest potrzebny- ale wolałem nie kombinować. dodam że samochód dużego przebiegu nie ma ani nie mam instalacji gazowej więc nie wiem jak to by było wtedy. Ja Castrola polecam ale 10w-60:)
- Damian87
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
grucha2666 wrote:hmm cóż ja mogę Ci powiedzieć że mój IS jeździ od nowości zalany Castrol Edge Sport 10w-60, taki zalało ASO i taki ja dalej wlewam. autko nie chodzi mi głośno-ba powiem że chodzi mi tak cicho że 2 czy 3 razy próbowałem go zapalić jak był już zapalony :/ zero drgań itp itd. ostatnio mechanik mi powiedział że taki (dobry) olej nie jest potrzebny- ale wolałem nie kombinować. dodam że samochód dużego przebiegu nie ma ani nie mam instalacji gazowej więc nie wiem jak to by było wtedy. Ja Castrola polecam ale 10w-60:)
taki olej z pewnością b. dobrze spisuję się latem i pod dużym obciążeniem, natomias zimą, nie masz problemów?
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
10W-60 jest normalnym, całosezonowym olejem i bez problemu nadaje się do stosowania zimą. Jtst po prostu bardziej gęsty, jak masz cieżką nogę to jest olej właśnie dla Ciebie, film jest wtedy grubszy i nie zrywa się tak szybko jak np przy 5W-30. Bardzo dobry olej, bliżej mu do sportu niż do nrmalnej, spokojnej jazdy. Ale ja do Lexa leje coś innego...Damian87 wrote:,grucha2666 wrote:hmm cóż ja mogę Ci powiedzieć że mój IS jeździ od nowości zalany Castrol Edge Sport 10w-60, taki zalało ASO i taki ja dalej wlewam. autko nie chodzi mi głośno-ba powiem że chodzi mi tak cicho że 2 czy 3 razy próbowałem go zapalić jak był już zapalony :/ zero drgań itp itd. ostatnio mechanik mi powiedział że taki (dobry) olej nie jest potrzebny- ale wolałem nie kombinować. dodam że samochód dużego przebiegu nie ma ani nie mam instalacji gazowej więc nie wiem jak to by było wtedy. Ja Castrola polecam ale 10w-60:)
taki olej z pewnością b. dobrze spisuję się latem i pod dużym obciążeniem, natomias zimą, nie masz problemów?
Luxusem jadę... 

-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 300
Damian87 wrote:grucha2666 wrote:hmm cóż ja mogę Ci powiedzieć że mój IS jeździ od nowości zalany Castrol Edge Sport 10w-60, taki zalało ASO i taki ja dalej wlewam. autko nie chodzi mi głośno-ba powiem że chodzi mi tak cicho że 2 czy 3 razy próbowałem go zapalić jak był już zapalony :/ zero drgań itp itd. ostatnio mechanik mi powiedział że taki (dobry) olej nie jest potrzebny- ale wolałem nie kombinować. dodam że samochód dużego przebiegu nie ma ani nie mam instalacji gazowej więc nie wiem jak to by było wtedy. Ja Castrola polecam ale 10w-60:)
żadnych problemów zimą... przy -20 bez problemu odpalałem jechałem, zero stuków, zero hałasu. nawet szybko się rozgrzewa silnik. (szybciej niż u kumpla w alfie 156- on ma 2.0 jts) także polecam olej.
cena też nie jest zła, 160 zł za 4 litry. z wymianą wszystkich filtrów (w tym kabinowego) płacę 290 zł.

-
- Lex Driver
- Model Lexusa: GS
Dla amatorów oleju na C pooglądajcie co sie w silnikach dzieje po kiepskich olejach (nie tylko ten na C)
http://www.2112.ru/showthread.php/23726
michalm320 ma rację co do tego oleju, a z ciekawości jaki zalewasz?
Pozdrawiam
JanB
JanB
- mikrus
- Lex Driver
- Model Lexusa: GS430 mkII
z tego co widzę na zdjęciach, to jestem w szoku, że taki syf może się tam nazbierać... kolejna wymiana będzie jednak na LM
Pozdrawiam
Mikołaj
Mikołaj
- Damian87
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
JanB wrote:Dla amatorów oleju na C pooglądajcie co sie w silnikach dzieje po kiepskich olejach (nie tylko ten na C)

dobra przekonałeś mnie

- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Świetna stronka. Ja zalewam Motulem 5W30 8100 X-cleanJanB wrote:Dla amatorów oleju na C pooglądajcie co sie w silnikach dzieje po kiepskich olejach (nie tylko ten na C)

- borys88rr
- Lex user
- Model Lexusa: is200
Panowie kupował ktoś tu olej http://motul.sklep.pl/ czy lepiej na allegro??