Może jakaś chińszczyzna? Za 220 zł sztuka dostaniesz nówki. Generalnie nie jestem za produktami z kraju środka ale miałem kiedyś okazję jedzić na co prawda letnich ale nowych oponach i oprócz tego że były głośne to odczuć innych złych nie miałem (wiem, wiem - testy wykazują kupe niedociągnięć). Może warto chociaż na 2 sezony się pokusić? Mogą sie okazać lepsze od używanych, najlepszych opon uznanych producentów (z uwagi właśnie na głęboki bieżnik).
Pozdro
[lexus]Opony zimowe
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
Re: Opony zimowe
Last edited by janasek on 23 Nov 2010, o 21:55, edited 1 time in total.
Luxusem jadę... 

- forest
- Lex Master
- Model Lexusa: stanced VIP
kupiłem używki z 2006 roku 2xDUNLOP 2xCONTINENTAL z bieżnikiem lekko ponad 6mm. (145 PLN szt.) 

SC430 '2002
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.
No i git całkiem fajna cena no to bedziesz smigal w zimw uważaj na felgi

- wondy
- Lex user
- Model Lexusa: IS200
Re: [lexus]Opony zimowe
Witam ponownie po dość długiej przerwie. Zarobiony byłem i jeszcze troszkę jestem
Wziąłem się dziś za wymianę opon na zimówki.
Odkręciłem nakrętki, zdjąłem pierwszą alu, zakładam stalową z zimówką i patrze... nie mam zwykłych nakrętek
Słyszałem, że można w niektórych autach przykręcać stalówki nakrętkami do alu (nigdy odwrotnie). Zależy to od rodzaju nakrętki.
Wiem, ze zaraz odezwą się głosy, żeby kupić normalne nakrętki i nie szczypać się o te pare gr (4zł za szt).
Narazie przykręciłem tym co miałem. Trzymają się dobrze. Ale boje się żeby nic nie zniszczyć i żeby to się trzymało.

Wziąłem się dziś za wymianę opon na zimówki.
Odkręciłem nakrętki, zdjąłem pierwszą alu, zakładam stalową z zimówką i patrze... nie mam zwykłych nakrętek

Słyszałem, że można w niektórych autach przykręcać stalówki nakrętkami do alu (nigdy odwrotnie). Zależy to od rodzaju nakrętki.
Wiem, ze zaraz odezwą się głosy, żeby kupić normalne nakrętki i nie szczypać się o te pare gr (4zł za szt).
Narazie przykręciłem tym co miałem. Trzymają się dobrze. Ale boje się żeby nic nie zniszczyć i żeby to się trzymało.
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
Można przykręcać stalówki nakrętkami od alu ale musisz mieć wtedy wszystko oryginalne (alu ori, stal ori i nakrętki ori) i będzie to wszystko pasowało.
A drugie wyjście tak jak piszesz - kupić nakrętki do stali...
Pozsddro
A drugie wyjście tak jak piszesz - kupić nakrętki do stali...

Pozsddro
Luxusem jadę... 

- wondy
- Lex user
ale że co, te nakrętki nie będą trzymały i odpadną mi koła? 

- czak
- Lex user
Jest też duże prawdopodobieństwo, że odpadając wystrzelą na kilkadziesiąt metrów i utną komuś głowę
Nie no, otwory w felgach mogą Ci się zniszczyć jak będziesz miał nieodpowiednie nakrętki. Po pewnym czasie zaczniesz słyszeć dudnienie z któregoś z kół. A później już się zorientujesz, że coś jest nie tak i będziesz musiał kupić nowe felgi i śruby.

Nie no, otwory w felgach mogą Ci się zniszczyć jak będziesz miał nieodpowiednie nakrętki. Po pewnym czasie zaczniesz słyszeć dudnienie z któregoś z kół. A później już się zorientujesz, że coś jest nie tak i będziesz musiał kupić nowe felgi i śruby.
- wondy
- Lex user
Ta, od razu utną, najwyżej nabija guza
Dobra, i tak miałem jutro podjechać i je zmienić

- LinkPL
- Lex Maniak
- Model Lexusa: RX 500h
Przy Avensiorze miałem kiedyś nowe chinki ... na śniegu lepiej sprawowały się niż jakieś mega markowe pierelli. Fakt potwierdzony doświadczeniem. W Iłży mamy taką dość dużą górę zamkową na którą prowadzi stromy podjazd ... Znajomy golfem na pirelkach nie dał rady a ja avensiorem bez żadnego problemu na tych chinkach się wspiąłem. Więc poddaję Wam to pod uwagę ...
Ja przy swoim nie zmieniam, bo mam drugą kosę do śmiagania w zimę
Ja przy swoim nie zmieniam, bo mam drugą kosę do śmiagania w zimę

How far We can go ...
- czaplon
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
Ważne jest jedynie aby oryginalne nakrętki miały stożek a nie kulę. Każde oryginalne nakrętki do alu się nadają do stalówek bez przykręcanych kołapków. Gorzej kiedy nakretki pochodza z np. allegro - maja jakas smieszna twardosc albo stozek wytoczony Bog jeden wie gdzie - wtedy ryzyko ze stalowka dostanie po tylku jest wieksze.wondy wrote:Ta, od razu utną, najwyżej nabija guza![]()