Jakie żarówki lub żarniki (POMOC I OPINIE)

Wszystko co związane z problemami w układzie elektrycznym.
Post Reply
krakus25
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Re: [IS 200]Żarówki

Post by krakus25 »

Ja oryginalną żarówkę w bagażniku zastąpiłem kawałkiem taśmy led, którą wkleiłem prawie na całą szerokość klapy. Nie widać źródła światła a doświetlenie dużo mocniejsze.
Mario
Palio
Lex user
Model Lexusa: Brak

Post by Palio »

Bania wrote:Panowie jakie żarówki do przeciwmgielnych na przód do IS200?
Na toyodiy piszą że 51W/12V ale H3 czy H1 ?
Jak się zabrać do wymiany? Trzeba zdejmować koło/nadkole?
legato97 wrote:
HB4
Ktoś mógłby to zweryfikować???
W konfiguratorze Osram i Philips wychodzi mi, że w samochodzie IS 200 do przeciwmgielnych wchodzi żarówka numerze technicznym (ECE) HB3 lub H3
dead_beat
Lex Driver
Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary

Odp: [IS 200]Żarówki

Post by dead_beat »

Z przodu do świateł mijania (krótkich) i przeciw mgielnych idą takie same HB4. Polecam Osram Night Breaker plus.

wysłane z Motorola RAZR za pomocą TapaTalk 2
Palio
Lex user

[IS 200]Żarówki

Post by Palio »

dead_beat wrote:Z przodu do świateł mijania (krótkich) i przeciw mgielnych idą takie same HB4. Polecam Osram Night Breaker plus.

wysłane z Motorola RAZR za pomocą TapaTalk 2
Dziękuje za szybka odpowiedz. Juz wczesniej zamówiłem Philips Blue Vision Ultra HB4 i jutro idę po odbiór. Teraz przypadkiem zajrzalem na stronę Philipsa i wyskakuje HB3 dlatego sprawdziłem na Osram i to samo więc wolałem sie upewnić bo światełka do tanich nie należą, a zapas taki mi nie jest potrzebny ;)
Palio
Lex user

[IS 200]Żarówki

Post by Palio »

Mam jeszcze pytanie odnośnie przeciwmgielnych. Żarówki wymieniacie od strony nadkola, czy tez w IS200 kabel jest na tyle długi ze można wymienić poprzez wyjecie lampy ze zdarzaka tak jak w IS300 na filmie do którego link jest poniżej:
http://youtu.be/KAOfEoI5Gu0

Druga kwestia czy zabezpieczacie to jakoś przed wilgocia. Obok lampy jest wlot powietrza do chłodzenia tarcz hamulcowych więc w czasie deszczu woda wali tam aż miło. Połączenie wody i temperatury moze pozapiekac zlaczki. Robicie cos z tym?
k0zz
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by k0zz »

Mi własnie zapieklo prawe przeciwmgielne... w sensie złączke.
Palio
Lex user

[IS 200]Żarówki

Post by Palio »

Zlaczke juz udało mi sie wyjąć przez nadkole jak auto stało u mechanika. Ale żarówka ani drgnie. Jednak u mechanika nie bylo czasu na zabawe z lampa więc to zostawiłem.. Poprzedni właściciel chyba dawno tam nic nie wymieniał. Dlatego chce zdementowac lampe. Zastanawiam sie tylko czym potraktować elementy zlacz - myśle o wazelinie technicznej, lub olej/smar sylikonowy.
Palio
Lex user

[IS 200]Żarówki

Post by Palio »

Skoro juz zabralem sie za przeciwmgielne pomyślałem ze wymienię żarówki wewnętrzne i podswietlenie tablicy rejestracyjnej ma LEDy. Myśle o Osram Ledrive które sa w dwóch barwach 4000 K lub 6000 K - czy ktos moze sie wypowiedzieć który rodzaj światła lepiej pasuje do tablic a który do wnętrza?
sardzent
Lex user
Model Lexusa: RX400h

Post by sardzent »

Palio wrote:Zastanawiam sie tylko czym potraktować elementy zlacz - myśle o wazelinie technicznej, lub olej/smar sylikonowy.
Jezeli elementy z tworzyw to najpierw wymyc i nawet wosk do lakieru jesli chcesz smar to suchy a wazelina sredni pomysl poniewaz nie wysycha i przyklei sie brud.
Na elementy elektryczne to tylko smar miedziowy.
Palio
Lex user

Post by Palio »

Słuchajcie, a czy schowek w IS 200 jest podświetlany? Jeśli tak jaki zarnik i gdzie jest schowany??

Sent from my iPhone using Tapatalk
Post Reply

Return to “Elektryka”