Zakupiłem is200 od kolegi z tego forum. Trudno mi się przyzwyczaić, wcześniej miałem civica i był bardziej przewidywalny, niższy i nieco krótszy, ale ogólnie w lexusie niesamowita wygoda i auto bardzo ładne. Zawieszenie sprężyste, dużo bajerów, piękny dźwięk silnika.
Mam kilka pytań do posiadaczy is200:
- dziś podczas jazdy w niewielkich koleinach przy 80km/h w deszczu autem dość rzucało i auto myszkowało w koleiny, jest bardzo czułe na ruchy kierownicą, opony są 205/55/16, czy to normalne? w hondzie miałem niższy profil i lepiej się prowadziła,
- włączyłem ogrzewanie tylnej szyby i lusterek, po jakichś 10 min z luster krople raczej odparowały, a z szyby nie bardzo, czy ten typ tak ma?
- jeżdżę na gazie, używam raczej obrotów 2000-3000, staram sie jeździć ekonomicznie ale dość żwawo, elastyczność na 5 biegu 60-100 wynosi około 10sek a na 6 biegu 60-100 około 16,5 sek, czy to dobre (seryjne) wyniki? w hondzie miałem takie same na 4 i 5 biegu przy prawie identycznych przełożeniach,
- ile tak realnie do setki lub 160km.h mają wasze lexusy? w/g tego testu: admoto.pl/pub/art.asp?g=GS&n=923&f=gb_643.xml 11 sekund to dość pesymistyczny wynik, spodziewałem się raczej okolic 9, jak to jest?
- jakich obrotów powinienem używać do ekonomicznej jazdy na wyższych biegach, zeby spalanie było optymalne a silnik zachował maksymalną trwałość ? powiadają ze niskie obroty dają w panewki, aczkolwiek nie sprawdziłem ..
- chciałbym niedrogo wyczyścić alkantarę, ma jakieś plamy na d*pie

- na jałowych obrotach jakby wypadają zapłony, powiedzmy około 3-4 zapłonów na sekundę, leciutko trzęsie silnikiem wówczas, spodziewałem się cewek albo świec, ogólnie jakoś mi to nie przeszkadza, czytałem co nieco na forach, niektórzy się z tym uporali, inni nie, czy jest to jakaś usterka którą trzeba się już zająć, czy olać i cieszyć się jazdą?
- ile będzie palił gazu lub benzyny przy stałej prędkości 70/90/100 km/h na 6 biegu? ogólnie jeżdżę wolno, jazda tym autem jest bardzo przyjemna

- po myciu zaparowała mi mała część przednich lamp, czy to normalne w tym modelu?
- jest to polift, z przodu brakuje mi troche sopranu, planowałbym wymienić same niskotonowe w słupkach lub założyć u-dimension l comp, bo mam taki zestaw 16cm, czy głośniki mają u mnie jakiś wzmacniacz prócz radia? czy warto tak poprawiać tą instalację? normalnie to dawałem grube kable, zwrotnice, wzmacniacz (mam ładną czarną sztukę starej alpiny na stanie).
Prosiłbym o odpowiedzi.
serdecznie pozdrawiam
Łukasz