[IS 200] Jaki Olej?

Post Reply
Palio
Lex user
Model Lexusa: Brak

[IS 200] Jaki olej? :) by dommell

Post by Palio »

Generalnie oleju na C nikt tutaj chyba nie poleca.

Sent from my iPhone using Tapatalk
JanB
Lex Driver
Model Lexusa: GS

Re: [IS 200] Jaki olej? :) by dommell

Post by JanB »

mikrus wrote:
JanB wrote:Kolego mikrus, castrol jest już niemodny :smile: Zalej millersa to dopiero zobaczysz różnicę.
Pozdr. JanB
jak oddawałem auto mówiłem, żeby zalać tym samym, albo lepszym, jak zobaczyłem machnąłem ręką, teraz żałuję. a konkretnie co byś polecił z millersa? aktualny przebieg ok 110k km.
W najbliższym czasie zalewam do mojego GS-a Millersa 5W30 EE Longlife ECO. Kupuję 5 l za 189 zl. Tyle wchodzi do mojego silnika (nic nie dolewam) i musi starczyć na 15 tys km, a mam przejechane 195 tys. Kupuję u kolegi Piotra na zmienolej pl wraz z markowym filtrem. Z kim bym nie rozmawiał, to z Millersa jest zadowolony, ale oczywiście, to moja subiektywna ocena.
Pozdr.
JanB
P.S. Dzisiaj u sąsiada pozwolilem sobie odkręcić korek oleju w jego 12-letnim Peugeocie 307 1,6 benzyna przejechane 80tys km od nowości i zalewany w serwisie od nowosci Total 5W40 z beczki. Palcem można było szlam wyciągnąć zarówno spod korka, jak i z blachy pokrywającej zawory. Szok, bo sąsiad myślał, że serwis to leje najlepsze oleje z możliwych :laugh1:
Pozdrawiam
JanB
Palio
Lex user
Model Lexusa: Brak

[IS 200] Jaki olej? :) by dommell

Post by Palio »

Wiesz, z tymi serwisami to różnie bywa. Moj znajomy ostatnio podjechał do serwisu z autem które było w tym serwisie robione od nowości z tym ze jeździło dla firmy po czym znajomy je wykupił i przerejestrowal. Podjechał na innych blachach na przegląd okresowy, a mechanik mu mówi ze filtry stare, olej przelatany i inne cuda. Znajomy zdziwiony mówi ze autko cały czas u nich było na przegladach. Mechanik na to ze nie możliwe bo oni takich blaszek nie maja w bazie. To dopiero moze krew zalać człowieka. Inny moj znajomy pracował w ASO znanego producenta aut to mówi ze potrafili zużyty olej lac albo jak był klarowny w ogole nie wymianiali a w książce wpisywali ze wszystko wymieniane. Dlatego do jakiegokolwiek serwisu jeśli ludzi nie znam biorę własna banieczke i własne graty nawet jak auto jest na gwarancji. Łaski nie robią, jeśli graty spełniają wymagania producenta to nie ma to wpływu na utratę gwarancji.

Wracając do tematu lejac Millersa jak i inne przerabiane tutaj oleje nikt sie nie zawiedzie. Ważne tylko zeby mieć pewność ze ten olej trafi do naszego silnika a nie gdzies na lewizne.

Sent from my iPhone using Tapatalk
tmx89
Lex Driver
Model Lexusa: IS200

Post by tmx89 »

Ja bym chyba Pana zachęcił do zastosowania oleju w tej samej klsie lepkosci ale w pełnosyntetycznej kompozycji.
Jest to olej Amsoil 10W30 prosze zobaczyć :
http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje/si ... 46l-detail
http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje/si ... 84l-detail

Dostalem takie info apropo oleju zamiast Millersa Trident 10w30 czy ktos zna te oleje poleca ?? itp ?
Image
Image
mikrus
Lex Driver
Model Lexusa: GS430 mkII

Post by mikrus »

Ile oleju wchodzi do IS'a poliftowego? Czy to było około 4l? Niebawem zmieniam olej, a nie pamiętam zupełnie jaką bańkę kupić.

Jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli do tej pory korzystałem z 5W40 to teraz bez żadnych przeszkód mogę zalać wspomnianego 5W30 ?
Pozdrawiam
Mikołaj
jankess
Lex Maniak
Model Lexusa: is2ooT

Post by jankess »

mikrus wrote:Ile oleju wchodzi do IS'a poliftowego? Czy to było około 4l? Niebawem zmieniam olej, a nie pamiętam zupełnie jaką bańkę kupić.

Jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli do tej pory korzystałem z 5W40 to teraz bez żadnych przeszkód mogę zalać wspomnianego 5W30 ?

4L wystarczy, spokojnie możesz zalać 5w30 bo to też jest "full syntetyk" ;) , kup tylko dobry filtr oliwy ;)
This IS it
MączeK
Lex user
Model Lexusa: RX

Post by MączeK »

Panowie ile Oleju do LS'a 400?
Silnik?
Skrzynia? Jaki olej?
Most? Jaki olej?
fosfik
Nowy lex user
Model Lexusa: is 200

Post by fosfik »

Koledzy bo dotychczas jezdzilem na castrol edge 5w30 ale przez przypadek kupilem 5w40 bo tak jakos wydawalo mi sie ze na tym jezdzilem :P jest jakas duza roznica miedzy nimi? mozna zalac tym 5w40?:)
jankess
Lex Maniak
Model Lexusa: is2ooT

Post by jankess »

fosfik wrote:Koledzy bo dotychczas jezdzilem na castrol edge 5w30 ale przez przypadek kupilem 5w40 bo tak jakos wydawalo mi sie ze na tym jezdzilem :P jest jakas duza roznica miedzy nimi? mozna zalac tym 5w40?:)
przepaści nie ma między nimi możesz zalać 5w40 + nowy filtr oliwy oem lub knecht
This IS it
Damian87
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Odp: [IS 200] Jaki olej? :) by dommell

Post by Damian87 »

Zmieniłem olej z Castrola 10w60 na Motula xclean 5w30. I faktycznie, mieliście rację, już po kilkuset kilometrach zauważyłem że silnik pracuje ciszej i jak by spokojniej:)
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”