Generalnie oleju na C nikt tutaj chyba nie poleca.
Sent from my iPhone using Tapatalk
[IS 200] Jaki Olej?
-
- Lex user
- Model Lexusa: Brak
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: GS
Re: [IS 200] Jaki olej? :) by dommell
W najbliższym czasie zalewam do mojego GS-a Millersa 5W30 EE Longlife ECO. Kupuję 5 l za 189 zl. Tyle wchodzi do mojego silnika (nic nie dolewam) i musi starczyć na 15 tys km, a mam przejechane 195 tys. Kupuję u kolegi Piotra na zmienolej pl wraz z markowym filtrem. Z kim bym nie rozmawiał, to z Millersa jest zadowolony, ale oczywiście, to moja subiektywna ocena.mikrus wrote:jak oddawałem auto mówiłem, żeby zalać tym samym, albo lepszym, jak zobaczyłem machnąłem ręką, teraz żałuję. a konkretnie co byś polecił z millersa? aktualny przebieg ok 110k km.JanB wrote:Kolego mikrus, castrol jest już niemodnyZalej millersa to dopiero zobaczysz różnicę.
Pozdr. JanB
Pozdr.
JanB
P.S. Dzisiaj u sąsiada pozwolilem sobie odkręcić korek oleju w jego 12-letnim Peugeocie 307 1,6 benzyna przejechane 80tys km od nowości i zalewany w serwisie od nowosci Total 5W40 z beczki. Palcem można było szlam wyciągnąć zarówno spod korka, jak i z blachy pokrywającej zawory. Szok, bo sąsiad myślał, że serwis to leje najlepsze oleje z możliwych

Pozdrawiam
JanB
JanB
-
- Lex user
- Model Lexusa: Brak
[IS 200] Jaki olej? :) by dommell
Wiesz, z tymi serwisami to różnie bywa. Moj znajomy ostatnio podjechał do serwisu z autem które było w tym serwisie robione od nowości z tym ze jeździło dla firmy po czym znajomy je wykupił i przerejestrowal. Podjechał na innych blachach na przegląd okresowy, a mechanik mu mówi ze filtry stare, olej przelatany i inne cuda. Znajomy zdziwiony mówi ze autko cały czas u nich było na przegladach. Mechanik na to ze nie możliwe bo oni takich blaszek nie maja w bazie. To dopiero moze krew zalać człowieka. Inny moj znajomy pracował w ASO znanego producenta aut to mówi ze potrafili zużyty olej lac albo jak był klarowny w ogole nie wymianiali a w książce wpisywali ze wszystko wymieniane. Dlatego do jakiegokolwiek serwisu jeśli ludzi nie znam biorę własna banieczke i własne graty nawet jak auto jest na gwarancji. Łaski nie robią, jeśli graty spełniają wymagania producenta to nie ma to wpływu na utratę gwarancji.
Wracając do tematu lejac Millersa jak i inne przerabiane tutaj oleje nikt sie nie zawiedzie. Ważne tylko zeby mieć pewność ze ten olej trafi do naszego silnika a nie gdzies na lewizne.
Wracając do tematu lejac Millersa jak i inne przerabiane tutaj oleje nikt sie nie zawiedzie. Ważne tylko zeby mieć pewność ze ten olej trafi do naszego silnika a nie gdzies na lewizne.
- tmx89
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS200
Ja bym chyba Pana zachęcił do zastosowania oleju w tej samej klsie lepkosci ale w pełnosyntetycznej kompozycji.
Jest to olej Amsoil 10W30 prosze zobaczyć :
http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje/si ... 46l-detail
http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje/si ... 84l-detail
Dostalem takie info apropo oleju zamiast Millersa Trident 10w30 czy ktos zna te oleje poleca ?? itp ?
Jest to olej Amsoil 10W30 prosze zobaczyć :
http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje/si ... 46l-detail
http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje/si ... 84l-detail
Dostalem takie info apropo oleju zamiast Millersa Trident 10w30 czy ktos zna te oleje poleca ?? itp ?

- mikrus
- Lex Driver
- Model Lexusa: GS430 mkII
Ile oleju wchodzi do IS'a poliftowego? Czy to było około 4l? Niebawem zmieniam olej, a nie pamiętam zupełnie jaką bańkę kupić.
Jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli do tej pory korzystałem z 5W40 to teraz bez żadnych przeszkód mogę zalać wspomnianego 5W30 ?
Jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli do tej pory korzystałem z 5W40 to teraz bez żadnych przeszkód mogę zalać wspomnianego 5W30 ?
Pozdrawiam
Mikołaj
Mikołaj
- jankess
- Lex Maniak
- Model Lexusa: is2ooT
mikrus wrote:Ile oleju wchodzi do IS'a poliftowego? Czy to było około 4l? Niebawem zmieniam olej, a nie pamiętam zupełnie jaką bańkę kupić.
4L wystarczy, spokojnie możesz zalać 5w30 bo to też jest "full syntetyk"

This IS it
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX
Panowie ile Oleju do LS'a 400?
Silnik?
Skrzynia? Jaki olej?
Most? Jaki olej?
Silnik?
Skrzynia? Jaki olej?
Most? Jaki olej?
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is 200
Koledzy bo dotychczas jezdzilem na castrol edge 5w30 ale przez przypadek kupilem 5w40 bo tak jakos wydawalo mi sie ze na tym jezdzilem
jest jakas duza roznica miedzy nimi? mozna zalac tym 5w40?:)

- jankess
- Lex Maniak
- Model Lexusa: is2ooT
przepaści nie ma między nimi możesz zalać 5w40 + nowy filtr oliwy oem lub knechtfosfik wrote:Koledzy bo dotychczas jezdzilem na castrol edge 5w30 ale przez przypadek kupilem 5w40 bo tak jakos wydawalo mi sie ze na tym jezdzilemjest jakas duza roznica miedzy nimi? mozna zalac tym 5w40?:)
This IS it
- Damian87
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
Odp: [IS 200] Jaki olej? :) by dommell
Zmieniłem olej z Castrola 10w60 na Motula xclean 5w30. I faktycznie, mieliście rację, już po kilkuset kilometrach zauważyłem że silnik pracuje ciszej i jak by spokojniej:)