IS 200 vs Civic VI D16Y5, SOHC VTEC, 16V, 1590 cm, 115 KM
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: brak
IS 200 vs Civic VI D16Y5, SOHC VTEC, 16V, 1590 cm, 115 KM
Witam, jestem tutaj nowy, przedstawię sie poraz kolejny
Nie wiem, czy w odpowiednim dziale, ale mam taki dylemat w glowie... Jestem jeszcze studentem i potrzebuje auta na dojazdy cotygodniowe do miasta gdzie sie ucze (plus jakies wieksze wypady raz, dwa w roku), zdobyłem środki ( do 15 tyś. na lex. do 7 tyś na civica) i szykuje sie do zakupu auta (pierwszego całkowicie własnego). Przede wszystkim cenie sobie niezawodność i to żeby auto przewiozło mnie z punktu A do punktu B zawsze kiedy chce i o każdej porze dnia i roku. Od dłuższego czasu przeglądam rożne fora i doszedlem do wniosku ze ww. auta cechują sie dość wysoką bezawaryjnością no i b. dobra opinią. Kolejna ważną dla mnie sprawa (póki co) jest spalanie i doszedłem do wniosku, ze albo civic za małe pieniadze i benzyna (bedzie z gazem to nie wyrzuce), ale sam nie zamontuje bo mi sie nie zwróci, a jak lexus to tylko z gazem (ewentualnie sam zamontuje). Z wypasu to wymagam klimatyzacji i centralnego zamka przede wszystkim, a co wiecej bedzie to tylko na plus. Jestem w stanie ogarnac dość sporą cześć mechaniki w aucie, także oba auta na pewno beda serwisowane w moim garażu. Wiem, ze to dosc dziwne zestawienie, ale albo kupie auto na "dobitke" za małe pieniadze i z niskimi kosztami utrzymania (bez polotu i z lekka radoscia), albo jedno z wymarzonych aut, dosc drogie (wg. roznych opini) w utrzymaniu i na dluzej. Co wy jako starsi doświadczeniem zrobili byście na moim miejscu? Może ktoś już kiedys stał przed podobnym dylematem?

-
- Lex user
- Model Lexusa: :)
Re: IS 200 vs Civic VI D16Y5, SOHC VTEC, 16V, 1590 cm, 115 K
Ja bym bral na Twoim miejscu civica, vtec-e przy spokojniej jeździe pali 5l tylko poszukalbym EK3 z D15Z6 to bardzo fajny dynamiczny i ekonomiczny silnik.
nie wiem jakie masz doświadczenie za kierownica, ale jak rozbijesz civica, to naprawisz go na pewno dużo taniej niż lexa.
Wiele zależy od tego, co wymagasz od auta i w jaki sposób będziesz je uzytkowac, a przede wszystkim od tego czy Cie stać na utrzymanie lexa. za 15k raczej nic dobrego nie kupisz...
Zacznij od civica, pojeździsz rok, kupisz lexa
nie wiem jakie masz doświadczenie za kierownica, ale jak rozbijesz civica, to naprawisz go na pewno dużo taniej niż lexa.
Wiele zależy od tego, co wymagasz od auta i w jaki sposób będziesz je uzytkowac, a przede wszystkim od tego czy Cie stać na utrzymanie lexa. za 15k raczej nic dobrego nie kupisz...
Zacznij od civica, pojeździsz rok, kupisz lexa

- dS
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430
Lex za 15k będzie wymagał inwestycji. Poczytaj sobie dział Kupujemy Lexusa, o zadbanego nie jest łatwo. Także też kierował bym się w stronę Civica. Wybór większy więc i coś zadbanego będzie chyba łatwiej znaleźć.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: brak
Dzieki za odpowiedzi
Wg. mnie za lexusem przede wszystkim przemawia komfort, silnik no i RWD
W civicu boje sie o to, że za pol roku, czy rok pojawią się burchle z korozją z ktorymi bede musial sie uporać i auto szybko może sie stać skarbonką. Z silnikiem masz racje, mój błąd, z tym że chodzilo mi o jednostkę VTEC-E czyli Z8. Obie podane przezemnie kwoty są z tolerancją ewentualnych inwestycji w auto. Zdaje sobie z tego sprawe, że kilka rzeczy bedzie trzeba naprawic zaraz po zakupie.

Wg. mnie za lexusem przede wszystkim przemawia komfort, silnik no i RWD

- turkus
- Lex Driver
- Model Lexusa: is 300 SC
Dojdzie ubezpieczenie - 2k, wymiana płynów ustrojowych, rozrządu i drobnostek eksploatacyjnych na dzień dobry - 2k, dodatkowy zestaw felg i opon o ile nie było od razu dwóch - następne 2,5k. Mnie moje auto trochę zrujnowało, tzn. przekroczyło swój zaplanowany budżet
Ale z drugiej strony w lexie można się zakochać, ja od razu wiedziałam, że to jest to, czego chcę. Silnik bierz 3.0 + gaz 

-
- Lex user
- Model Lexusa: is200 AT
Zgadzam się z Narf'em. Jeżdżę civiciem EK3 D15Z6 od pięciu lat, zrobiłem niedużo - coś lekko ponad 50k km ale nic się w nim nie psuje
spalanie idealne - trasa z klimą ok 5-5.5, chociaż jak na pierwszy samochód może być za mocny...

- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Polecam Civic'a EK3. Bardzo ekonomiczny a po zmianie skrzyni na trochę krótszą również bardzo dynamiczny. Szczerze powiedziawszy to Lexem jeżdżę dwa lata a za EK3 tęsknie jak cholera. Hondą zrobiłem 80tyś, a jak sprzedawałem to miała 262tyś i zero zużycia w środku. Ani kierownica niebyła wytarta, ani fotele, kompletnie nic. Przy zawiasie nie robiłem nic poza sportowymi sprężynami, oleju brała 0,5litra na 10tyś km. Ogólnie przymierzam się do sprzedaży IS-a i pomimo iż przeglądam wiele marek aut (również niemieckich) to cały czas jakaś Honda mi po głowie chodzi.

-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Honda jest mistrzem w 4 cylindrowych silnikach. Mimo to nie jest klasa premium i nowe civiki to mega plastik.michalm320 wrote:Polecam Civic'a EK3. Bardzo ekonomiczny a po zmianie skrzyni na trochę krótszą również bardzo dynamiczny. Szczerze powiedziawszy to Lexem jeżdżę dwa lata a za EK3 tęsknie jak cholera. Hondą zrobiłem 80tyś, a jak sprzedawałem to miała 262tyś i zero zużycia w środku. Ani kierownica niebyła wytarta, ani fotele, kompletnie nic. Przy zawiasie nie robiłem nic poza sportowymi sprężynami, oleju brała 0,5litra na 10tyś km. Ogólnie przymierzam się do sprzedaży IS-a i pomimo iż przeglądam wiele marek aut (również niemieckich) to cały czas jakaś Honda mi po głowie chodzi.
Też miałem civic VII generacji wersję sport i bardzo mile wspominam to autko.
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Możesz coś więcej powiedzieć o VII Sport? Z jakim miałeś silnikiem? 1.4 czy 1.6? Polecasz to auto czy nie za bardzo?

-
- Lex user
- Model Lexusa: :)
kupuj vtimichalm320 wrote: Ogólnie przymierzam się do sprzedaży IS-a i pomimo iż przeglądam wiele marek aut (również niemieckich) to cały czas jakaś Honda mi po głowie chodzi.

Jeśli chodzi o silniki, to się zgodze, niewiele seryjnych aut n/a potrafi wykrzesać 100KM z litra pojemnościYarecki wrote:Honda jest mistrzem w 4 cylindrowych silnikach. Mimo to nie jest klasa premium i nowe civiki to mega plastik.
a jeśli chodzi o nowe civiki...
mnie się podoba, zarówno tajper jaki kombiak

trochę civic-owy off-topic się zrobil. przepraszam