Witam, jestem przed zakupem auta, co mnie bardzo ciekawi, oglądam i nowe i używane. Dziś dosłownie przypadkiem byłem w salonie Lexusa jako potencjalny klient, wysłuchałem co ma Pan mi do powiedzenia ......... , po czym zadałem pytanie czy Lexusy są ocynkowane, hmmm.... i tutaj z uśmiechem na ustach sprzedawca stwierdził że "tak" , zapytałem czy mogę wyjąć magiczne pudełko (miernik lakieru, wykrywający ocynk, aluminium i Fe oraz grubość powłoki) , badając całe auto po kolei, byłem zadowolony z grubości lakieru (120-150 mikronów) i tym że, maska jest aluminiowa, natomiast miernik na żadnym elemencie nie wykazał "Oc", czyli oznaczało by to brak ocynku , Pan zrobił wielkie oczy mało się nie zachłysną, i stwierdziłem "....a mówił Pan że obustronnie ocynkowany", sprzedawca nie czekając ani chwili popytał w salonie kolegów, i jeden stwierdził że jest tutaj "cynkowanie metodą walcową" , oczywiście jest takowa metoda, dość droga w produkcji, i możliwe że wtedy miernik by nic nie wykazał (tego nie wiem) ale to ciekawe, będąc w wielu salonach Toyoty, każdy twierdzi że Toyoty "brak ocynku" a za to w każdym Lexusie co innego.
Ktoś coś wie w temacie? Skoro sami sprzedawcy nie są pewni, to skąd mam się dowiedzieć?
Lexus ocynkowany czy nie?
- Chomik
- Nowy lex user
- Model Lexusa: Ct200h
- BeeMiX
- Lex Driver
- Model Lexusa: 97 SC300 Turbo 6spd
Re: Lexus ocynkowany czy nie?
Ocynkowany
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Maska aluminiowa? Pierwsze słyszę. Nie może być aluminiowa skoro po uderzeniach kamieni robi się rdzawy nalot. Wiele widziałem takich egzemplarzy.

- Chomik
- Nowy lex user
- Model Lexusa: Ct200h
tak maska jest aluminiowa na 100% jestem tego pewien, najpierw słyszałem a za 2 min sprawdziłem, co się okazało prawdą , bynajmniej w CT 200 h, nie wiem jak w innych albo jak w starszych, autach.michalm320 wrote:Maska aluminiowa? Pierwsze słyszę. Nie może być aluminiowa skoro po uderzeniach kamieni robi się rdzawy nalot. Wiele widziałem takich egzemplarzy.
Mi bardziej zależy na tym w jaki sposób blacha jest chroniona przed korozją, bo ocynk poprzez elektrolize/zamaczanie nie jest to na 10000%, gdybać można ale czy ktoś coś wie na 100%??
-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200
zawsze było przez Toyotę podkreślane, że nie stosują ocynku, tylko wielowarstwowe powłoki galwaniczne, jakie to już specjalnie nie ujawniali.
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.