Stare zapytania o ogłoszenia dotyczące Lexus GS

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu GS
Locked
Pe_pe
Lex user
Model Lexusa: Gs430 mkIII, Rx400h, Sc430

Re: [Lexus GS] Zapytanie o auto z ogloszenia

Post by Pe_pe »

ledziu wrote:
kotekmalgosi wrote: A ten egzemplarz http://tablica.pl/oferta/lexus-gs430-4- ... 42f0439d86 to chyba europejczyk? Cena tez spora.
Pozdrawiam. :piwko:
W przypadku tej 430ki z linka (gsmkIII) cena jest atrakcyjna. Ostatnio mój kolega kupił taką z 40tyś.przebiegiem salonową RP i dał ponad 70k co uznał za drogo ale znośnie :biggrin2:
To ja byłem tym kolegą, zapłaciłem z bólem serca (wrodzone lekkie skąpstwo) lecz wiem, że pojeżdżę długo, Tak więc warto było i jeszcze raz dzięki ledziu za porady.

A co do ogłoszenia o czarnym gs mkIII. HMMM... Ja szukałem auta przez ponad rok, więc i to sprawdzałem. Nikomu nie polecam, nie ze względu na stan auta(nic o nim nie wiem), ale ze względu na szczegóły ogłoszenia i rozmowę ze sprzedawcą. Na ogłoszenie zareagowałem następnego dnia po jego ukazaniu się na otomoto, ale wtedy sprzedawca żądał za niego 39k a nie jak dzisiaj 46k. Na zdjęciach ma ramki na tablicę rejestracyjną z salonu Toyoty. Zadzwoniłem do nich, ale nic o takowym nie wiedzieli.
Następnie zadzwoniłem do sprzedawcy, który powiedział, że auto sprowadził dwa dni temu z Francji od właściciela firmy transportowej (a już miał ramki z Polskiego serwisu Toyoty) i że jest w świetnym stanie technicznym "...w zeszłym roku poprzedni właściciel wydał w serwisie 5k euro na naprawy, tak więc stan Tip Top...". Na pytanie skąd taka niska cena (jak widać już podwyższył) powiedział, ze inni nie potrafią tanio kupić auta, a on potrafi i nie musi na nim bardzo dużo zarobić. Taka odpowiedź lekko mnie wku...., ale pytam dalej czy zanim do niego przyjadę to czy możemy konkretnie się umówić w tym miejscowym Aso Toyoty. Odpowiedź była krótka, "....hmmm, to ja Panu już dziękuję" i się rozłączył. Robienie z siebie cwaniaka który jest najlepszym handlarzem w Polsce i tylko on kupuje tanio, reagowanie z alergią na samą próbę umówienia się w ASO i automatyczne podniesienie ceny za auto o 7k w tydzień dają do myślenia. Być może jest to dobre auto, ale takie ustalenia od razu mnie zniechęciły. Kupiłem drogi egzemplarz, ale w świetnym stanie, a właściciel nie tylko się godził na ASO ale wręcz dał mi kluczyki do auta i sam nim pojechałem do tego ASO, które sobie wybrałem w Warszawie.
kiler129
Lex user
Model Lexusa: Brak, szukam GS300 mk2

Post by kiler129 »

Ktoś coś wie na temat tego egzemplarza? http://allegro.pl/lexus-gs-300-2002r-i3680997534.html
pdrog
Lex user
Model Lexusa: rx350 III

Post by pdrog »

kiler129 wrote:Ktoś coś wie na temat tego egzemplarza? http://allegro.pl/lexus-gs-300-2002r-i3680997534.html
niewiele. z wyjątkiem tego, że od wielu lat (6-7 przynajmniej) regularnie widuję to auto na ulicach u mnie w mieście i zawsze dość ładnie sie prezentowało.
Krzysztof WOT
Lex user
Model Lexusa: GS

Post by Krzysztof WOT »

kiler129 wrote:Ktoś coś wie na temat tego egzemplarza? http://allegro.pl/lexus-gs-300-2002r-i3680997534.html
Za pierwszym razem ktos wystawil je troche ponizej 20k,okgoszenie wisialo dwa moze trzy dni i cena nagle nie wiadomo dlaczego nagle wzrosla i tak juz zostalo.
kotekmalgosi
Lex user
Model Lexusa: GS430

Post by kotekmalgosi »

Dziekuje Pe-pejestem na forum swiezakiem.Niewiele jeszcze wiem o szczegolach technicznych,cenach i zasadach jakie rzadza wsrod sprzedajacych.Niestety malo komu chce sie uswiadamiac takiej zieleninie jak ja to o co prosi.Nie mam za zle,moze ktos sie nie chce powtarzac,moze brak czasu...Tym bardziej dzieki.Prawde mowiac troche sie napalilem na tego o ktorym pisales,ale juz teraz wiem ze nalezy odpuscic. :biggrin2:
Pe_pe
Lex user
Model Lexusa: Gs430 mkIII, Rx400h, Sc430

Post by Pe_pe »

Też jestem świeżak w Lexach, ale czytając to forum od ponad roku nauczyłem się sprawdzać wszystko. Staram się uczyć nie na swoich błędach.
JanB
Lex Driver
Model Lexusa: GS

Post by JanB »

Panowie, miałem w swoim życiu motoryzacyjnym około 100 aut. Niestety wiele razy się naciąłem, bo byłem łatwowierny i ufałem sprzedającym. Podam Wam zasady jakimi się teraz kieruję kupując auto.
1. Lepiej jest kupić auto z zagranicy, bo tam mniej oszukują. Ale tylko od właściciela albo z serwisu firmowego, jeśli właściciel zostawił tam auto np. kupując nowe. Wtedy znamy jego historię i możemy ufać w przebieg licznikowy. Od razu zaznaczam, że nie będą to auta najtańsze. Nie kupuje się od "kolorowych" komisów, czy tam gdzie gawarim pa ruski. Najlepiej jechać z kimś kto gada po niemiecku, francusku, włosku, duńsku czy hiszpańsku. Pierwsza weryfikacja następuje w rozmowie telefonicznej. Minimalne wymogi w stosunku do auta to: a) komplet dokumentów (w tym ważny przegląd) b) komplet kluczyków c) książka serwisowa (trzeba ją sprawdzić choćby telefonicznie w serwisie gdzie auto było obsługiwane) d) sprzedający musi jechać do miejscowego Urzędu wyrejestrować auto i kupić tablice wyjazdowe (jeśli jedziemy na kołach do domu)
2. Kupując auto w PL. Postępujemy wg instrukcji kolegi Pe_pe, czyli wypytujemy ile się da przez telefon. Oczywiście zasady pozostają te same co wyżej, więc komplet dokumentów i kluczyków i sprawdzalna historia auta. Zasada b ważna pytanie do sprzedającego czy pojedzie autem do serwisu na sprawdzenie? jak tak, to drugie, jeśli wszystko jest tak jak sprzedający mówi, to ja płacę za przegląd, a jeśli nie, to on.

Uwaga ogólna. Trzeba założyć, że wszystkie auta sprowadzone do PL są walone. Jedne bardziej - drugie mniej. I prawie wszystkie ogłoszenia w PL mają adnotację: bezwypadkowe. Ja zawsze zadaję pytanie: Co w aucie było robione? I wtedy, jak sprzedawca jest uczciwy, to mówi - Panie, tylko drzwi były porysowane i błotnik wymieniony. Proszę o foty. Jak nie mają, to minus i jeśli jest jeszcze coś niepokojącego w udzielaniu informacji - wtedy go skreślam. Jak ma foty to proszę o przesłanie. Jak prześle, to mówię, że przyjadę auto oglądać z mechanikiem i z czujnikiem lakieru. (Czasem wtedy sprzedający rzuca słuchawką, więc go skreślam) Jeśli się nie boi to jest plus, ale... czasami kłamią. Więc wtedy, już na miejscu, sprawdzam całe auto.

Generalnie jak mam jechać pow. 200 km po auto, to tym bardziej trzeba uważać, bo to wyprawa na cały dzień i paliwo kosztuje i jeść trzeba. (tu ważna rola kolegów z forum, bo mogą podskoczyć do sprzedającego i oglądnąć auto, jak mają blisko)

ZA KAŻDYM RAZEM TRZEBA SPRAWDZAĆ NUMERY NADWOZIA. To bardzo ważne, a często zapominane, bardzo często.
Uff, to tyle i uwaga na koniec... JEŚLI COŚ W TWOICH ZAŁOŻENIACH KUPNA AUTA NIE PASUJE, TO ODPUŚĆ SOBIE.
Pozdrawiam
JanB
kiler129
Lex user

Post by kiler129 »

To ja dorzucę od siebie listę pytań do rozmowy telefonicznej:
- Handlarz czy prywatny? [tutaj najlepiej sprawdzić to pierwszym zdaniem rozmowy "Dzwonie w sprawie ogłoszenia o sprzedaży samochodu, czy aktualne?", jeśli to handlarz zapyta "Którego samochodu?"]
- Czy jesteś właścicelem auta?
- Od kiedy?
- Czy jest to auto firmowe?
- Kiedy i skąd auto zostało sprowadzone? -
- Ile auto miało właścicieli? -
- Ilu z nich w Polsce?
- Przebieg? -
- Jesli lpg to od kiedy i ile km zrobiono na nim, do kiedy ważna homologacja -
- Wypadkowość (dopytać dokładnie o to co było robione jak radzi @JanB)
- Sprawność wyposażenia czyli klima (jeśli "do nabicia" to na 100% uszkodzona), zmieniarka, szyber, fotele
- Stan blacharki obecnie
- Zawieszenie
- Naprawy bieżące (kiedy cos ostatnio było naprawiane - jeśli odpowie, że nic to wszytko przed nami :biggrin2:)
- Kiedy był robiony rozrząd? Należy dopytać czy są na to dokumenty)
- Kiedy były wymieniane świece (szczególnie przy LPG)
- J.w. olej oraz ATF
- W jakim stanie ogumienie?
- Stan tapicerki (zdjęcia często są umiejętnie zrobione
- Dokumentacja (to co napisał @JanB, w przypadku LPG też należy sprawdzić legalizację)
- Przegląd, OC
- Cena do negocjacji czy nie?
Też taka mała uwaga dzwoniąc nie zachowujmy się jak buce ;) Jak sprzedawałem swój samochód to kilka osób próbowało ze mnie zrobić już przez telefon zamaskowanego handlarza, oszusta i złodzieja :sarcastic:
Paul
Nowy lex user
Model Lexusa: szukam GS

Post by Paul »

Sprawdzajcie rok produkcji w serwisie po numerze Vin. W ostatnim czasie trzy auta, którymi się interesowałem, w ogłoszeniach były o rok młodsze !
kiler129
Lex user

Post by kiler129 »

Ktoś z praktyki wie jakie informacje można po VINie dostać od serwisu Lexusa? Wiem, że w przypadku VAG praktycznie nic jeśli nie jest się właścicielem.
Locked

Return to “Lexus GS”