Masz LPG??GS300 wrote:Ja nie żałuje $$$ na wymianę oleju w skrzyni, tylko paradoksalnie martwi mnie to, że olej na bagnecie jest taki jakby wczoraj dopiero był wymieniany
Świeżo po zakupie Lexusa GS300 II gen.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Re: Świeżo po zakupie Lexusa GS300 II gen.
- GS300
- Lex user
- Model Lexusa: GS300
jeszcze nie, ale było wcześniej zamontowane i ktoś wymontował
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX450h
Problem polega na braku odniesienia, mnie się również wydawało że olej jest "czysty", ale podczas wymiany (dynamicznie) widząc różnicę między tym co wyszło/weszło do skrzyni wyzbyłem się wątpliwości.GS300 wrote:właśnie o to chodzi, że olej na bagnecie wygląda jak nowy i to mnie martwi najbardziej...
- GS300
- Lex user
- Model Lexusa: GS300
takie przeciąganie biegów może być wynikiem starego oleju?
na czym polega wymiana dynamiczna?
-
- Lex Master
Może to wcale nie być wina skrzyni, ale nie można tez tego wykluczyć.GS300 wrote:takie przeciąganie biegów może być wynikiem starego oleju?
Odezwij się na PW.
-
- Lex user
Znajdź w swojej okolicy dobry warsztat wyspecjalizowany w automatycznych skrzyniach biegów i zrób diagnostykę. Co do wymiany dynamicznej - można ją przyrównać do dializy tzn. w miejsce chłodnicy oleju wpinane jest urządzenie które jednym przewodem tłoczy do skrzyni biegów nowy olej, a drugim odbiera wypierany stary. Wymiana odbywa się przy pracującym silniku (hydraulika skrzyni w czasie przetłaczania znajduje się pod ciśnieniem). Tą metodą wymieniany jest cały olej (nie pamiętam dokładnie, ale wchodzi 10 albo 12 litrów oleju). Metoda statyczna - wiadomo, odkręcamy korek (później miskę olejową) i to co zleci zastępujemy świeżym (zlatuje ok. 4 litrów oleju).GS300 wrote:takie przeciąganie biegów może być wynikiem starego oleju?
-
- Lex Master
sandr wrote:Znajdź w swojej okolicy dobry warsztat wyspecjalizowany w automatycznych skrzyniach biegów i zrób diagnostykę. Co do wymiany dynamicznej - można ją przyrównać do dializy tzn. w miejsce chłodnicy oleju wpinane jest urządzenie które jednym przewodem tłoczy do skrzyni biegów nowy olej, a drugim odbiera wypierany stary. Wymiana odbywa się przy pracującym silniku (hydraulika skrzyni w czasie przetłaczania znajduje się pod ciśnieniem). Tą metodą wymieniany jest cały olej (nie pamiętam dokładnie, ale wchodzi 10 albo 12 litrów oleju). Metoda statyczna - wiadomo, odkręcamy korek (później miskę olejową) i to co zleci zastępujemy świeżym (zlatuje ok. 4 litrów oleju).GS300 wrote:takie przeciąganie biegów może być wynikiem starego oleju?
Zadzwoń do renomowanych warsztatów, to 90% z nich powie że dynamicznie nie zrobi albo jak zrobi to na odpowiedzialność użytkownika.
Przynajmniej ja mam takie doświadczenia kiedy to intereswałem się wymianą oleju w AT.
-
- Lex user
Zgoda, łatwo nie jest... w każdym razie w okolicach Wrocławia (po za ASO, tutaj nie zrobisz) można znaleźć bez problemu.
-
- Lex Master
Ale mi nie chodzi o to czy łatwo czy nie, tylko wiele warsztatów argumentowało to tym iż, zdarzały się uszkodzenia skrzyń po takim zabiegu i dlatego nie praktykują, a jesli klient nalega to zrobia na jego odpowiedzialność - a takie stwierdzenie daje do myślenia.sandr wrote:Zgoda, łatwo nie jest... w każdym razie w okolicach Wrocławia (po za ASO, tutaj nie zrobisz) można znaleźć bez problemu.
Przy dynamicznej wymianie oleju w AT następuję zbyt gwałtowne wypłukanie skrzyni - oczywiście jesli jest ona w "idealnym" stanie to pewnie jej to nie zaszkodzi, tylko kto stwierdzi w jakims tanie jest skrzynia w aucie na 100%

-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200-> GS 300-> GS 430
Yarecki wrote:Ale mi nie chodzi o to czy łatwo czy nie, tylko wiele warsztatów argumentowało to tym iż, zdarzały się uszkodzenia skrzyń po takim zabiegu i dlatego nie praktykują, a jesli klient nalega to zrobia na jego odpowiedzialność - a takie stwierdzenie daje do myślenia.sandr wrote:Zgoda, łatwo nie jest... w każdym razie w okolicach Wrocławia (po za ASO, tutaj nie zrobisz) można znaleźć bez problemu.
Przy dynamicznej wymianie oleju w AT następuję zbyt gwałtowne wypłukanie skrzyni - oczywiście jesli jest ona w "idealnym" stanie to pewnie jej to nie zaszkodzi, tylko kto stwierdzi w jakims tanie jest skrzynia w aucie na 100%którego nie jesteśmy pierwszym i jedynym właścicielem.
Potwierdzam to co napisał Yarecki - dokładnie to samo usłyszałem jak chciałem reanimować swoją skrzynię w gs, bo cholernie szarpała podczas ruszania (nie zdecydowałem się na żadne grzebanie w niej, bo to tylko strata czasu i pieniędzy) - finalnie skończyło się na wymianie całej skrzyni.
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>