[IS 200] zbiorczniczek wyrównawczy

Post Reply
turas
Nowy lex user
Model Lexusa: IS200 99r. autmat

[IS 200] zbiorczniczek wyrównawczy

Post by turas »

Panowie i Panie,

mam pytanie, gdzie znajdę zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego w Lexus IS200 z 1999 r?

Ucieka mi płyn chłodniczy (plama pod autem) i chciałbym sprawdzić czy dolewając płynu będzie od razu uciekał a przyznam, że nie wiem gdzie to zrobić.
Dzięki,
kolunio
Lex user
Model Lexusa: is200

Re: [IS 200] zbiorczniczek wyrównawczy

Post by kolunio »

Zbiorniczek jest z drugiej strony chlodnicy (od strony silnika) jest zintegrowany z chlodnica ;) Tez mialem z tym problem :D
turas
Nowy lex user
Model Lexusa: IS200 99r. autmat

Post by turas »

ja już wysnułem teorię że w japońcach nie robili zbiorniczków :D dzięki za pomoc!
szymapa
Nowy lex user
Model Lexusa: is200

Post by szymapa »

tak jak napisał KOLUNIO żeby zobaczyć zbiorniczek musisz spojrzeć na chłodnicę od silnika w stronę zderzaka. Jest tam wskaźnik pokazujący poziom płynu.
Od zbiorniczka odchodzi korek z krótkim wężykiem do upuszczania nadmiaru płynu.
Yesterday is history Tomorrow's a mystery
NappyBoy
Lex Maniak
Model Lexusa: IS200 Turbo

Post by NappyBoy »

a ja mam ciut inne pytanie . Zbiorniczek wyrownawczy pusty i chcialbym dolac plynu. Lac koncentrat z woda destylowana 1:1 ? czy to samo co w chlodnicy toyota red coolant? Przyznam ze na pompie wody mialem rozowy nalot . Plamy pod samochodem nie mam,wyczyscilem pompe wody i monitoruje czy nalot powstaje ponownie . Fakt faktem ze wyparowuje od temperatury. Niby pompa wymieniana przy 146 k km a na liczniku 188k km.

Pozdrawiam
dommell
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Post by dommell »

hmm, w poprzednim Lexie, wlałem koncentrat z woda i od tego momemntu w miesiące zimowe, gdy temperatura spadała tak poniżej 5 stopni, zaczął się pojawiać dziwny błąd. Numeru już nie pamiętam. W każdym razie wskazywał na termostat, zły płyn lub czujnik temperatury. Termostat działał dobrze, czujnik też. Więc wychodziło, że to chyba płyn. Wszędzie też napisane było, że jeśli wskazówka pokazuje dobrą wartość, a tak było, to nie należy się tym przejmować i można tak jeździć, a przy kolejnej wymianie dobrze dobrać płyn... Dziwna sprawa. Z nadejściem wiosny zawsze problem mijał więc się jakoś tym nie przejmowałem. Tymbardziej, że silnik zimą dobrze łapał temperaturę, a latem się nie przegrzewał... To tyle z moich doświadczeń. Mógł to być poprostu przypadek, bo to, że ludzie dolewają koncentrat z wodą to sposób stary jak świat i bardzo dużo osób z tego korzysta i nie ma z tego powodu problemów.
NappyBoy
Lex Maniak
Model Lexusa: IS200 Turbo

Post by NappyBoy »

Dzieki za odpowiedz :ok:

Wlasnie nie chce wlewac mieszanki z woda destylowana bo na zime moga byc problemy - zamarzanie itp. Poprawcie mnie jesli sie myle .
Jutro popatrze za Toyota Red Coolant nie koncentrat.

Pozdrawiam
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”