IS mk1 zimą

Rozmowy na tematy nie koniecznie związane z marką lub motoryzacją
Post Reply
Narf
Lex user
Model Lexusa: :)

Re: IS mk1 zimą

Post by Narf »

WoznY wrote:na tym filnie ładnie widać w dokładnie od 2:15 jak jedno koło zaczyna się krecic i zapina sie za chwile lsd i auto rusza :)'
i stawia bokiem
ale dziwnie to zadzialalo, myslalem ze to spiete jest tak bardziej na stale. bo to wyglada jakby komputer po pewnym czasie stwierdzil ze zalaczy drugie kolo, bo z jednym kiepsko mu idzie
WoznY
Lex user
Model Lexusa: IS200 sc

Post by WoznY »

heh masz internet, poczytaj metodzie działania dyfra z LSD ;)
Narf
Lex user
Model Lexusa: :)

Post by Narf »

WoznY wrote:heh masz internet, poczytaj metodzie działania dyfra z LSD ;)
nie pomyslalem o tym, dzieki za pomoc :)
dead_beat
Lex Driver
Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary

Post by dead_beat »

Narf wrote:
WoznY wrote:na tym filnie ładnie widać w dokładnie od 2:15 jak jedno koło zaczyna się krecic i zapina sie za chwile lsd i auto rusza :)'
i stawia bokiem
ale dziwnie to zadzialalo, myslalem ze to spiete jest tak bardziej na stale. bo to wyglada jakby komputer po pewnym czasie stwierdzil ze zalaczy drugie kolo, bo z jednym kiepsko mu idzie
Odebrałem swojego ISa z serwisu :LEXUS: ;-) teraz na 2ójce na asfalcie jeszcze dupą macha :biggrin2: a zarzucanie z tego filmu jest spowodowanie bardzo nierówną nawierzchnią. LSD ciągnie cały czas przy przyspieszaniu, a w momencie wpadnięcia w dziurę zarzuca dupę.
LSD nie dziala caly czas, tak naprawde to dopiero po wrzuceniu 2jki ciagna 2 kola tak jak powinny.
k0zz
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by k0zz »

A co robiłeś w serwisie ? Jeśli można spytać :)
dead_beat
Lex Driver

Post by dead_beat »

Regulacja zaworow, wymiana uszczelek i jakiegos wezyka za 90PLN - ale nie pamietam od czego, bo moj pekl ze starosci
k0zz
Lex user

Post by k0zz »

Zima niby się skończyła, ale dziś bardzo nieprzyjemna sytuacja z rana... temperatura +1 ale droga jednak trochę zamarznięta.

Już na ostatniej prostej wyjazdu z miasta - 4 bieg i przyspieszam, 5 i przyspieszam ( bez szaleństw ) i nagle samochód leci na lewy pas, kompletnie bezwładnie. Wciskam po hamulcach, nic, lece przed siebie bokiem ( a jakies 500 metrów przede mną leci TIR na lewym pasie z naprzeciwka ). Kompletnie brak pomysłu co robić, na szczęście fura złapała przyczepność i zgrabnie wróciłem na swój pas. Ciśnienie w górę, pikawa prawie wyskoczyła z klaty.
Kolejne 20km do pracy 50 - 60 na godzinę... RWD trzeba jednak bardzo uważać.
Travis
Lex Master
Model Lexusa: GS430 MK3

Post by Travis »

k0zz wrote:Zima niby się skończyła, ale dziś bardzo nieprzyjemna sytuacja z rana... temperatura +1 ale droga jednak trochę zamarznięta.

Już na ostatniej prostej wyjazdu z miasta - 4 bieg i przyspieszam, 5 i przyspieszam ( bez szaleństw ) i nagle samochód leci na lewy pas, kompletnie bezwładnie. Wciskam po hamulcach, nic, lece przed siebie bokiem ( a jakies 500 metrów przede mną leci TIR na lewym pasie z naprzeciwka ). Kompletnie brak pomysłu co robić, na szczęście fura złapała przyczepność i zgrabnie wróciłem na swój pas. Ciśnienie w górę, pikawa prawie wyskoczyła z klaty.
Miałem taką samą sytuację zaraz po zakupie is'a
dead_beat
Lex Driver

Post by dead_beat »

Travis wrote:
k0zz wrote:Zima niby się skończyła, ale dziś bardzo nieprzyjemna sytuacja z rana... temperatura +1 ale droga jednak trochę zamarznięta.

Miałem taką samą sytuację zaraz po zakupie is'a
Jeżeli masz działające TRC to najlepszym wyjściem jest dociśnięcie gazu. TRC wykrywa, że koła idą w poślizgu i zaczyna działać ostro, jak jedziesz równo, możesz jechać w poślizgu a TRC nie reaguje. Kopnięcie w gaz dosłownie budzi TRC. Taką sytuację miałem 2 tyg temu, TRC ekstra wyhamowuje auto i możesz nim sterować / zwalniać na śliskim.
k0zz
Lex user

Post by k0zz »

Pewnie masz rację, ja jestem jeszcze niedoświadczonym kierowcą RWD. To moja pierwsza zima.
Ale wierz mi, dociśnięcie gazu to ostatnia rzecz o której bym pomyślał w takiej sytuacji :) Szczerze mówiąć wcale mi to do głowy nie przyszło.

Całą zimę starałem się jeździć przede wszystkim wolno i ostrożnie. Dziś zgubiło mnie słońce, +1 na termometrze i doskonały humor :)
Post Reply

Return to “Na każdy temat”