[IS200] Katalizator

Post Reply
pucza_daniels
Lex user
Model Lexusa: RX300

Re: IS200 zamulony i jedzie 160km/h MAX

Post by pucza_daniels »

Póki co jeszcze nie eksperymentowałem z wydechem,wczoraj odkreciłem obudowe filtra powietrza i zajrzalem do przepustnicy ...jedyne co tam wypatrzylem to spory luz na lince od gazu .podkrecilem tak zeby nie bylo luzu i jest troszke lepiej ale powiedziałbym ze doszło mu moze z 6KM ...w przyszłym tygodniu bede walczył dalej,poinformuje o wynikach ,

pozdrawiam i miłego weekendu wszystkim
Pucza
carsik
Lex Master
Model Lexusa: IS200

Post by carsik »

katalizatory są metalowe i praktycznie nic z nimi sie nie dzieje
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
grucha2666
Lex Driver
Model Lexusa: IS 300

Post by grucha2666 »

Witam mam chyba ten sam problem. czytałem jakiś czas temu twój temat i dzisiaj wracałem sobie autostradą do domu i myślę że dawno go nie przycisnąłem więc sprawdzę jak idzie... i nie idzie. znaczy do 150-155 idzie powiedzmy tak jak wcześniej, problem zaczyna sie przy około 160km/h wtedy zaczyna się totalna zmuła ale jednak auto przyspiesza z tym że właśnie z kumplem wróciłem go testować i wyszło że od 130 km/h -> 180 km/h potrzebuje 31 sekund (katalogowo wyczytałem że powinno być około 21). Mam co prawda automat ale nie ma opcji żeby skrzynia tak zmuliła. (pamiętam jak wcześniej auto przyspieszało i było naprawde spoko do 180). dodam że od 130 km/h do 160 km/h 11 sekund a potem kolejne 20 sekund do 180 ?? w czym problem??
pucza_daniels
Lex user

Post by pucza_daniels »

Hehe dobre pytanie:) z Czym problem?? Powiem Ci że nie wiem ! odkręciłem ostatnio przepustnice bo miałęm drugą na wymiane ale w końcu jej nie wymieniłem,podopinałem wszystkie kostki,co sie działo to podczyściłem,filtr powietrza okazał sie mocno zabity choc wymieniałem go z miesiac wczesniej to wyjałem tylko syf jakiś z neigo i wsadziłem spowrotemi jeszcze jedna rzecz która mogła miec na to wpływ to linka od gazu która idzie do przepustnicy.miała napewno ponad 1cm luzu.teraz nie wiem jeszcze nie byłem na autostradzie ale po tym grzebaniu jest na 100% lepiej i to zauważalnie lepiej więc poki co odpuszczam, wybiore sie na obwodnice to przetestuje V-MAX i wtedy bede wiezdiał, dziś jeszcze zabrałem sie za skrzypienie,podniosłem auto całe na podnośniku i spryskałem wszystkie tylne gumy/łaczenia naftą, zobaczymy czy przestanie skrzypiec,wypsikałem cała butelke i licze ze przestanie skrzypiec heh:) pozdrawiam
Pucza
grucha2666
Lex Driver

Post by grucha2666 »

hmm czyli w sumie zrobiłeś wszystko poza katami, jakbyś dał radę do poniedziałku sprawdzić (może nie v-max ale jak idzie od 160km/h do 180 km/h) i napisać to byłoby super. ja w poniedziałek jadę do mechanika i wtedy zaczniemy działać (ale jak się okaże że to katy to mocno sprawa się komplikuje...).
Co do skrzypienia mogę ci powiedzieć że ja myślałem że to wahacze, gumki a okazało się ze to zardzewiałe hamulce, wyjąć przeczyścić wszystkie blaszki, całe zaciski i u mnie pomoglo- totalnie zero skrzypienia.
grucha2666
Lex Driver

Post by grucha2666 »

Swoja droga jak mozna najlatwiej sprawdzic katy? Jest jakis sposob?
carsik
Lex Master
Model Lexusa: IS200

Post by carsik »

zajrzeć, tylko i wyłącznie, ale trochę ich przerobiłem i nie widziałem katalizatorów w kiepskim stanie
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
pucza_daniels
Lex user

Post by pucza_daniels »

I du.. ,byłem dziś na obwodnicy 160 i .... !!! postaram sie sprawdzic wydech w najblizszym czasie...
Pucza
grucha2666
Lex Driver

Post by grucha2666 »

Kurde to sprawa robi sie powazna... A moze paliwo jakies slabe zalales? Bo w katalizatory az mi sie nie chce wierzyc. A te zabiegi ktore zrobiles poprawily jakos przyspieszenie ponizej 160 km/h?? I czy u Ciebie jak auto osiagnie 160 km/h to juz wskazowka nie drgnie czy po prostu slabiej przyspiesza dalej??

U mnie jest tak jak na fimiku:
https://m.youtube.com/watch?v=5LPe2pZeMy8
Yarecki
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by Yarecki »

grucha2666 wrote:Kurde to sprawa robi sie powazna... A moze paliwo jakies slabe zalales? Bo w katalizatory az mi sie nie chce wierzyc. A te zabiegi ktore zrobiles poprawily jakos przyspieszenie ponizej 160 km/h?? I czy u Ciebie jak auto osiagnie 160 km/h to juz wskazowka nie drgnie czy po prostu slabiej przyspiesza dalej??

U mnie jest tak jak na fimiku:
https://m.youtube.com/watch?v=5LPe2pZeMy8
Tyle, że kolega ma gs300 z tego co widzę w opisie a Ty is200 a to "drobna różnica".
Należy najpierw poczynić diagnostykę a nie pałować niesprawne auto bo to się może skończyć na drogich naprawach, wszystko zależy gdzie leży przyczyna.
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”