[IS 200] jakie tarcze hamulcowe?

Pozostałe problemy występujące w naszych Lexusach
Post Reply
kupiec1985
Lex Driver
Model Lexusa: IS200 SC

Re: [IS 200] jakie tarcze hamulcowe?

Post by kupiec1985 »

carsik wrote:
bany wrote:mam zestaw ate przód (klocki + tarcze) i nie polecam - po 7tyś do wyrzucenia (tarcze zjechane, BARDZO się grzeją (czasami nie idzie dotknąć) i chyba nawet przegrzewają przez co się pokrzywiły, kloców jeszcze nie widziałem), zaciski były czyszczone przez mechanika, w niedługim czasie jeszcze sam ponownie się tym zajme, dodam, że hamulce są "rzadko używane" bo 80% trasy jaką pokonuje do autostrada plus ecodriving (hamowanie silnikiem)
przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i nie miej pretensji do tarcz i klocków, bo raczej wychodzi na to, że ktoś coś tu źle podziałał. Nigdy nie było najmniejszych problemów z ATE, no chyba, że źródłem jest allegro a to co innego
czyli na allegro sprzedają lipny podrobiony towar >??
czy wsadzają coś innego w kartony ate ??
po czym to poznać tarcze maja jakieś oznaczenia/numery ??
carsik
Lex Master
Model Lexusa: IS200

Post by carsik »

niestety 90% towaru na allegro to podróby
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
dommell
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Post by dommell »

Generalnie robie podobne trasy. Powiedzmy 90% to w trasie. Wiec hamowanie prawie zerowe. Nie ma bata zeby tak sie tarcze grzaly. Cos musi byc nie halo.
bany
Lex user
Model Lexusa: is200 AT

Post by bany »

też słyszałem raczej dobre opinie o ate, ale się zdziwiłem po ich założeniu... przy wymianie miałem sprawdzane zaciski (mechanik kupował, wymieniał i sprawdzał), od początku się strasznie grzały, czego nie zauważyłem przed wymianą (może nie zwróciłem uwagi na to, bo niedługo po zakupie lexa wymieniałem). Jakiś czas później oddałem do innego mechanika do wyczyszczenia i powiedział, że ok, ale dalej się grzały (może jakby trochę mniej?), no a potem coraz gorzej i gorzej, a teraz wszystko się trzęsie :/ może w tym tyg uda mi się zajrzeć do zacisków.
kupiec1985
Lex Driver
Model Lexusa: IS200 SC

Post by kupiec1985 »

bany wrote:też słyszałem raczej dobre opinie o ate, ale się zdziwiłem po ich założeniu... przy wymianie miałem sprawdzane zaciski (mechanik kupował, wymieniał i sprawdzał), od początku się strasznie grzały, czego nie zauważyłem przed wymianą (może nie zwróciłem uwagi na to, bo niedługo po zakupie lexa wymieniałem). Jakiś czas później oddałem do innego mechanika do wyczyszczenia i powiedział, że ok, ale dalej się grzały (może jakby trochę mniej?), no a potem coraz gorzej i gorzej, a teraz wszystko się trzęsie :/ może w tym tyg uda mi się zajrzeć do zacisków.
z twojego opisu wynika że mógłbyś zmienić tych swoich "mechaników"
bo pewnie jego sprawdzenie zacisków polegało tylko na ich ruszeniu przy wymianie i pewnie przez to Twoje nowe tarcze już nadają się na śmietnik
chcesz coś zrobić dobrze zrób to sam :P
damian
Lex user

Post by damian »

Panowie, czy któryś z Was wstawiał inne rozmiary tarcz na przód niż 296x32?
Brejku
Nowy lex user

Post by Brejku »

Witam wszystkich Lexiarzy,
mam następujący problem : bicie przy hamowaniu, nawet przy prędkości ok 50km/h.
Tarcze wymieniane były ok 4k km temu na ATE + klocki (chyba) też ATE. Dodatkowo samochód lekko ściąga w lewo (na prawdę lekko, ale irytuje mnie gdy jadę 60 i co chwilę muszę korygować kierownicę o milimetr w prawo żeby wyrównać. Generalnie z ciekawości podniosłem samochód żeby zakręcić kołem i powiem, że ewidentnie słychać momentami tarcie a nawet gdy zakręcę i puszę to widać w którym momencie koło samo zwalnia i hamuje.Winię lewy zacisk, możliwe że nie do końca odbija któryś z tłoczków i trze o tarcze stąd to ściąganie (proszę o poprawę, jeżeli się mylę).
Gumy itp w zawieszeniu były całkiem niedawno robione, do tego zbieżność.
Z tego co udało mi się wyczytać z rad forumowiczów, dobrze byłoby wziąć się za zregenerowanie zacisków + wymianę tarcz i klocków. Problemem jest to, że jestem zielony w tym temacie i nie chciałbym czegoś przy okazji spartolić. Czy ma ktoś dostęp do jakiegoś tutorialu jak się za to wziąć, czy może lepiej zlecić to mechanikowi? A może ktoś z Was znajdzie chwilę i mógłby mi pomóc w tym temacie na miejscu? Jeżeli znajdzie się ktoś z małopolskiego/śląskiego kto znajdzie chwilę czasu dla świeżaka to proszę o wiadomość zwrotną ;) Może macie sprawdzony już warsztat w którym już robiliście to i owo, też chętnie skorzystam.
Pzdr
dommell
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Post by dommell »

Kiedys tak mialem ze po jakichs pracach dostal mi sie malutki paproch miedzy tarcze a piaste. Po zdjeciu tarczy i wyczyszczeniu miejsc stykowych wszystko ustalo.
Ewentualnie mozesz miec cos z piasta przez co prosta tarcza bedzie bila. Wtedy toczenie tarczy na samochodzie pomaga.
Ale najczestrzym problemem sa zaciski...
grucha2666
Lex Driver
Model Lexusa: IS 300

Post by grucha2666 »

Mam takie pytanie: jak kupiłem swojego IS'a to poprzedni właściciel powiedział że z przodu biją tarcze i faktycznie biły. Wymieniłem na TRW (tarcze + klocki) i było spoko. Specjalnie nie katowałem i delikatnie hamowałem przez około 1000 km żeby ich nie spalić. Ale zaraz znowu zaczęło bić i teraz bije dość mocno (szczególnie przy lżejszym wcisnięciu hamulca) przy mocnym hamowaniu czuć zapach spalonej gumy przy kołach (dość znaczny). Czy to wada tarcz czy szukać winy jeszcze gdzieś indziej? (tarcze są krzywe w AJC w warszawie i dokładnie pomierzyli) tylko boje się zakładać znowu nowe tarcze i klocki i wyrzucać 700 zł w piach. Zaciski są przeczyszczone i działają sprawnie...
LinkPL
Lex Maniak
Model Lexusa: RX 500h

Post by LinkPL »

grucha2666 wrote:Mam takie pytanie: jak kupiłem swojego IS'a to poprzedni właściciel powiedział że z przodu biją tarcze i faktycznie biły. Wymieniłem na TRW (tarcze + klocki) i było spoko. Specjalnie nie katowałem i delikatnie hamowałem przez około 1000 km żeby ich nie spalić. Ale zaraz znowu zaczęło bić i teraz bije dość mocno (szczególnie przy lżejszym wcisnięciu hamulca) przy mocnym hamowaniu czuć zapach spalonej gumy przy kołach (dość znaczny). Czy to wada tarcz czy szukać winy jeszcze gdzieś indziej? (tarcze są krzywe w AJC w warszawie i dokładnie pomierzyli) tylko boje się zakładać znowu nowe tarcze i klocki i wyrzucać 700 zł w piach. Zaciski są przeczyszczone i działają sprawnie...
Jeszcze nie dotarły się hamulce ... smród przejdzie a bicie zobaczysz ... Ja bym pojeździł i wcale im nie żałował ...

Pozdrawiam
Link
How far We can go ...
Post Reply

Return to “Pozostałe”