sprzęgło AISIN z allegro

Post Reply
Dawid0ss
Lex Master
Model Lexusa: Lexus GS450h mk3

Re: sprzęgło AISIN z allegro

Post by Dawid0ss »

banan1984 wrote:Tak jak napisalem powyrzej "...mozna zaplacic mniej i lekko sobie usportowic auto.", wiec skoro usporowiamy samochod to na pewno rezygnujemy z komfortu
Moc auta podniosłem. Owszem. Natomiast utratą komfortu podróżowania akurat nie jestem zainteresowany :-) Skoro sam widzisz "organoleptycznie", że jest głośniej i gorzej się jeździ, to dla mnie gra nie jest warta świeczki, ani kilku zaoszczędzonych pln.
Pzdr
banan1984
Lex Driver
Model Lexusa: 3S-GE

Post by banan1984 »

Wcale nie napisalem ze gorzej sie jezdzi, jak na moje jest lepiej :D jakbys zamontowal do siebie odchudzone kolo wraz z twoim turbo na pewno odczulbys roznice, wg mnie pojedyncze do zaleta a nie wada, nierozsadnie jest chyba kupowac cos OEM (i przy tym tyle kosztuje) gdzie instnieje alternatwya upgreade'a za mniejsza kase. Wiekszosc ludzi ktorzy nam mieli powywalali 2masy i maja pojedyncze, niekomu sie nic nie stalo z autem. Glosno u siebie mam wraz pojedynczym kolem i kolektorem HKS 4-2-1 gdzie przy 120km/h na 6 biegu trzeba mowic do pasazera obok dosc podniesionym glosem :crazy: bedzie nappy u mnie w polowie pazdzierinka to pewnie sie wypowie.
fifass
Nowy lex user
Model Lexusa: IS 200 Turbo / IS 300

Post by fifass »

Jeździłem na dwumasie seryjnym is200 i jeździłem swoim is200T na jednomasie.
Dawid0ss wrote:Cały układ napędowy dostaje mocno po dupie.
Widocznie nie na tyle mocno żeby się rozsypał, bo moj na jednomasie przy mocy ok. 260km przelatał bez problemu sporo km
Dawid0ss wrote:Hałas i drgania też są niestety większe niż przy dwumasie, więc tracisz na ciszy i komforcie.
To dosyć subiektywna kwestia ale osobiście nie odczułem żadnego większego hałasu i drgań, chociaż w teorii jednomasa przenosi je dużo bardziej.
Co do komfortu to szczerze wkurzało mnie rozkręcanie się tej dwumasy przy ruszaniu i te gładkie zmiany biegów. Osobiście wolę bezpośrednie spięcie skrzyni z kołem i czuć jak zachowuje się silnik.
Dawid0ss wrote:Owszem trwałość tego elementu pozostawia wiele do życzenia, ale ma on jednak swój cel.
Oczywiście, że ma swój cel, ale kosztem bardziej skomplikowanej budowy, która naraża ten element na rozwalenie - a wiadomo że jak coś może się rozwalić to prędzej czy później to się stanie :wink:
Konstrukcja jednomasy sprawia, że jest nie do zajechania.

Generalnie po własnych doświadczeniach jestem zdecydowanie za zmianą na jednomasę, ale wiadomo, jak kto woli :smile:

Pzdr
Dawid0ss
Lex Master

Post by Dawid0ss »

fifass wrote:Generalnie po własnych doświadczeniach jestem zdecydowanie za zmianą na jednomasę, ale wiadomo, jak kto woli
Dzięki za konkretne info :-) Pzdr
Damian87
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Post by Damian87 »

carsik wrote:oryginalny japoński AISIN kosztuje 910zł. To może byc podróba albo czasem sporo taniej idzie dostać AISINa z Hiszpanii
jak wspominałem w IC komplet sprzęgła AISIN kosztuje 720 zł, ze zniżkami które posiada tam kolega jako pracownik niecałe 550zł i może kolega carsik się zdziwi ale cały komplet jest Made IN JAPAN. Ale, jeżeli ktoś się poczuje lepiej płacąc kilka stówek więcej to jego sprawa.
Pozdro :biggrin2:
Dawid0ss
Lex Master

Post by Dawid0ss »

Cze,

Namiar na stronkę dostałem od użytkownika fifass

http://www.nengun.com/jun/light-ultra-light-flywheels

Ugadałem się ze sklepem i dodali do asortymentu sprzęgło

2001M-T029
Toyota - Altezza - GXE10 - 1G-FE -2002/8- Lightweight

Jak widać z nazwy jest ono dedykowane dla aut od 2002 roku (do wcześniejszych wersji jest T024). Jeden z użytkowników forum już montował ten zestaw do IS'a, więc kompatybilność została już potwierdzona.
Koleżka ze sklepu mi powiedział, że nie mają go obecnie na stanie. Realizacja zamówienia 3 miesiące. Przy obecnym kursie dolara całość wyniesie około 1400 pln. Nie wiem jeszcze jak wygląda temat opłat, podatków i sratkuff.

Może pisze się ktoś jeszcze na lekkie koło zamachowe do IS200 ? 3 miechy to mało. Moment zleci. A za te takie pieniądze, uważam, że warto spróbować :-)

Pzdr
banan1984
Lex Driver

Post by banan1984 »

A jednak Dawid0ss :dance3: Ten sklep wysyla nowe czesci chyba tylko kurierem, jezeli tak to 23% jak w morde strzelil. Bedziesz zadowolony :ok:
Dawid0ss
Lex Master

Post by Dawid0ss »

banan1984 wrote:Ten sklep wysyla nowe czesci chyba tylko kurierem, jezeli tak to 23% jak w morde strzelil.
Masz na myśli, że VAT 23% ? Ale tylko do usługi transportowej czy do całości zamówienia ?

Klamka jeszcze nie zapadła. Póki co badam możliwości zakupu lekkiego koła. Na pewno temat będę konsultował z Panem Piotrem (Carsik). Sprzęgło u mnie nie pada. Czasami lekko szarpnie dwumasa (tak przynajmniej mi się wydaje), ale tragedii z pewnością nie ma.

Pozdrawiam
banan1984
Lex Driver

Post by banan1984 »

Jezeli juz zaplacisz VAT to tylko od ceny sprzetu w kartonie, sprzedawca deklaruje zawartosc do oclenia. Niestery z nowymi rzeczami nieda sie negocjowac, z rzeczami z yahoo auction jak najbardziej. Strzelam ze ilosc "paluchow" w dosicku w 1GFE to ~15? Mam u siebie docisk sportowy exedy HeavyDuty co ma 18 paluchow i sprzeglo chodzi jak noz w maslo, polecam :ok: jezeli juz zdecydujesz sie 1mase to szarpania beda wieksze, szukalem juz nie raz dla brata silownika na silnik ale nic nie znalalem :down:
Dawid0ss
Lex Master

Post by Dawid0ss »

banan1984 wrote:jezeli juz zdecydujesz sie 1mase to szarpania beda wieksze
Jeżeli rzeczywiście tak to się skończy, że pomimo nowych części, będzie jakiekolwiek szarpanie, to na 100% się na to nie zdecyduję :-D Muszę dokładnie wybadać temat. Pzdr
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”