[IS 200] kontrolka CHECK ENGINE i TRC OFF
- dawidek106
- Lex user
- Model Lexusa: Był IS 200, jest ACCORD 2.2 ictdi
Re: [IS 200] kontrolka CHECK ENGINE i TRC OFF
tylko tą pierwszą wygląda na to, że reszta jest w porządku.Najlepiej kup cewkę BREMI dostępna na allegro 250zł szt
-
- Lex user
- Model Lexusa: lexus is 200
Bardzo dziękuje za podpowiedzi okazały się trafnedawidek106 wrote:tylko tą pierwszą wygląda na to, że reszta jest w porządku.Najlepiej kup cewkę BREMI dostępna na allegro 250zł szt

Czytać dużo czytać
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX450h
Re: [is200]Check Engine + migające TRC off!
Nie wiem jak jest z IS200 ale w GS300 w układzie VVTi zużywa się również bęben (na wałku rozrządu). Akurat jestem po zabiegu (przebieg 165.000 km) i najgorsze w tym, że dziad nie prezentował wyżej opisanych objawów oraz nie wywalał żadnego błędu... Podjechałem do warsztatu na okresową wymianę oleju/filtrów gdzie po odpaleniu jeden z mechaników stwierdził że na jego ucho to nie pracuje układ VVTi (ponoć inny dźwięk silnika), po odkręceniu górnej części osłony paska rozrządu widać było że bęben puszcza olej ale zablokowany nie jest (da się nim ruszyć). Wydawało by się że zwykła sprawa, wymieniono duży oring i... doopa - olejem nie rzuca, da się ręką przestawiać ale dalej nie tak. Skończyło się na zakupie nowego (ASO ~ 900 zł) i jest OK - silnik ciągnie wyraźnie płynniej. Teraz poobserwuje sobie jeszcze zużycie paliwa, dwa lata temu (zaraz po zakupie) palił 10-13 l/100 LPG, później nastąpił taki moment że zużycie skoczyło na poziom 13-15 l/100 i tak już zostało - fajnie by było gdyby wrócił do stanu początkowego...k0zz wrote:Też miałem problem z zaworem VVTI.
Check + TRC.
Po rozgrzaniu samochodu VVTI się wieszało i obroty nie spadały poniżej 2000.
Gdy zatrzymywałem samochód to fura po chwili się zatrzęsła i samochód gasł.
Wymienilem VVTI na używany i problem znikł. Filterek też obejrzałem i był czysty.
Nie odczułem natomiast różnicy w działaniu pomiędzy VVTI przed i po.[...]
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: i200
Witam. Wiec i ja zaczne swoja historie. Mieszkam w uk i posiadam is200 00r. Od pazdziernika. Wszystko bylo ok az pewnego razu gdy jechalem do pracy moj is200 nie zchodzil ponizej 2000tys obrotow. Problem Powtarza sie dzien w dzien po przejechaniu jakis 6/7km. Do tego oczywiscie check sie pali i trc mruga co pare sekund. Po postoju zawsze odlaczam kleme zeby zrobic reset bo inaczej wsiadam i dalej to samo. Zauwazylem tez ze gdy przekrece stacyjke i wyjme kluczyk silnim dalej chodzi i dopiero powoli sie gasi a przy odpalaniu sie meczy no i ze problem ten pojawia sie zazwyczaj jak silnik sie nagrzeje. Gdy jest zimny zadnych problemow z samochodem nie ma. Dodam ze nie mam narazie mozliwosci podpiecia pod komputer i chcialbym sprobowac zrobic cos sam. Jakies pytania i rady?
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS200
[IS 200] Mrugająca kontrolka Check engine
Witam. Od pół roku jestem posiadaczem Lexusa IS 200 z ostatniego roku produkcji. Do tej pory nie było z nim najmniejszych problemów, dopiero dzisiaj w drodze z pracy mnie niemiło zaskoczył. Na postoju przed światłami zauważyłem, że zaczęła migać kontrolka Check engine (i tylko ona). Po kilku chwilach zgasła. Samochód zachowuje się normalnie, ale nie czuję się już w nim tak pewnie jak do tej pory. Jakieś sugestie co mogło się stać? Gdyby kontrolka zapaliła się na stałe to wiedziałbym, że muszę podjechać na tester, ale co oznacza jej miganie? Będę wdzięczny za ewentualne sugestie.
- jordi007
- Lex Driver
- Model Lexusa: Gs 450h
Re: [IS 200] Mrugająca kontrolka Check engine
Bez odczytu błedu to zgadywanie z mojego doswiadczenia to moze oznaczac ze cos sie dzieje z wtryskiem tak było w moim przypadku ale przy tym była minimalne nierówna praca po jakim czasie całkiem przestał chodzic na jeden cylinder i wtedy to juz czułem rzucanie silnikiem
-
- Lex user
W takim razie czy możecie polecić mi kogoś z Poznania, kto mógłby się zająć tym problem?
- jordi007
- Lex Driver
- Model Lexusa: Gs 450h
W tym już Ci nie pomogę, Pozatym poczekaj może już Ci nic nie wyskoczy może to była tylko chwila niedyspozycji, miałem teraz tak zapalił się check błąd że padła lambda wykasowalem i ponad 2 tyg. cisza;-)
-
- Lex user
Mam taką nadzieję. Ale robię samochodem spore przebiegi północ-południe i wolę sprawdzić co mu dolega i wymienić na sprawne.
-
- Lex user
Problem powrócił. Po przejechaniu ok 1 tys. km od wspomnianego mrugania kontrolki check engine ta zapaliła się na stałe. Podjechałem do pierwszego lepszego mechanika i po podłączeniu komputera wyskoczył błąd P0300. Wiem, że jest to wypadanie zapłonów, ale nie wiem na którym cylindrze. Jak mogę sprawdzić na którym?