Cześć,
Mam takie pytanie, które mi się nasunęło, a którego nie miałem okazji sprawdzić.
Jak się zachowa samochód, gdy go odpalę bezkluczykowo, a następnie kluczyk zniknie z zasięgu systemu? Wiem, że zaczyna pikać ostrzegawczy sygnał oraz nie da się zamknąć pojazdu z zewnątrz. Czy jednak jest jakieś zabezpieczenie, które uniemożliwi odjechanie pojazdem(zgasi silnik), bądź włączy alarm? Czy po prostu do momentu wyłączenia silnika można sobie jeździć do woli? Sprawdzał to już ktoś ?
Pozdrawiam
Szymon
[LS430] System bezkluczykowy a brak kluczyka w pojeździe
- SimonFreeman
- Lex user
- Model Lexusa: LS430
- Mat.
- Lex user
- Model Lexusa: był LS 430 jest RX400h
Re: [LS430] System bezkluczykowy a brak kluczyka w pojeździe
Ostatnio przez przypadek sprawdzałem jak to działa w praktyce. Wysiadłem z kluczykiem w kieszeni nie gasząc silnika, a nowy kierowca wsiadł i odjechał. Dopiero po dotarciu do celu dostałem telefon, że nie chcą się zamknąć drzwi przyciskiem przy klamkach.
Więc da się jechać i wychodzi na to, że dopóki nie zgasimy silnika to spokojnie można poruszać się samochodem.
Jak dla mnie słabe rozwiązanie, bo można pojechać naprawdę daleko i później kombinować jak dostarczyć kluczyk w okolice samochodu.
Co prawda jak system ma włączony zapłon i traci kluczyk z zasięgu to na zewnątrz słychać trzy piknięcia, ale w mieście przy ruchliwej ulicy gubi się to w hałasie.
Więc da się jechać i wychodzi na to, że dopóki nie zgasimy silnika to spokojnie można poruszać się samochodem.
Jak dla mnie słabe rozwiązanie, bo można pojechać naprawdę daleko i później kombinować jak dostarczyć kluczyk w okolice samochodu.
Co prawda jak system ma włączony zapłon i traci kluczyk z zasięgu to na zewnątrz słychać trzy piknięcia, ale w mieście przy ruchliwej ulicy gubi się to w hałasie.
- maniek_ls400
- Lex Master
- Model Lexusa: W221 S500
Jest jeszcze info na wyświetlaczu pod licznikiem chyba "Smart key not detected Engine will not restart". Głośność i ilość piknięć można regulować przez TiS.
Spróbujcie jeszcze (opcja musi być aktywna) Simon Ty masz włączoną - zamknąć kluczyk w bagażniku - otworzy się bagażnik a brzęczyk będzie piszczał do czasu wyjęcia kluczyka z bagażnika.
To co mi się podoba w SMARCIE (poza oczywistym otwieraniem/zamykaniem i odpalaniem auta) to uruchamianie oświetlenia w lusterkach i wnętrzu przy zbliżaniu się do lexusa.
Co do niewyłączania się silnika po wykryciu braku kluczyka - ma to sens - a co gdyby silnik zgasł w czasie gdyby złodziej wyprzedzał inne auto i zdjął nagle zmarłym autem niewinnych ludzi jadących z przeciwka ?
W manualu jest opis wszystkich zachowań auta w przypadku kombinacji z kluczykiem - np wyrzucenie przez okno bez otwierania jakichkolwiek drzwi, brak kluczyka po otwarciu i zamknięciu drzwi (rozumiane jako wyrzucenie kierowcy) itp..
Spróbujcie jeszcze (opcja musi być aktywna) Simon Ty masz włączoną - zamknąć kluczyk w bagażniku - otworzy się bagażnik a brzęczyk będzie piszczał do czasu wyjęcia kluczyka z bagażnika.
To co mi się podoba w SMARCIE (poza oczywistym otwieraniem/zamykaniem i odpalaniem auta) to uruchamianie oświetlenia w lusterkach i wnętrzu przy zbliżaniu się do lexusa.
Co do niewyłączania się silnika po wykryciu braku kluczyka - ma to sens - a co gdyby silnik zgasł w czasie gdyby złodziej wyprzedzał inne auto i zdjął nagle zmarłym autem niewinnych ludzi jadących z przeciwka ?
W manualu jest opis wszystkich zachowań auta w przypadku kombinacji z kluczykiem - np wyrzucenie przez okno bez otwierania jakichkolwiek drzwi, brak kluczyka po otwarciu i zamknięciu drzwi (rozumiane jako wyrzucenie kierowcy) itp..
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
- SimonFreeman
- Lex user
- Model Lexusa: LS430
No trochę słabe rozwiązanie, bo oczekiwałbym jeszcze włączenia alarmu po jakimś czasie. Brak kluczyka jest przy włączonym silniku raportwany na wyswietlaczu komputera i słychać pikanie, więc generalnie nie sposób nie zauważyć będąc w środku, ale w przypadku gdyby ktoś nas za szmaty wyjął z uruchomionego pojazdu, to już sobie pojedzie...
- maniek_ls400
- Lex Master
Trzeba dołożyć antynapad...
Mariusz M.
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Tak jak Mariusz napisał. Zapewne jest to podyktowane bezpieczeństwem.
Ja zauważyłem jeszcze, że pojawia się komunikat Shift to P range. Po przełączeniu na P nie można już wrzucić biegu.
Generalnie smart to genialne rozwiązanie, ale moja żona miała inną przygodę z tym systemem. Położyła kluczyk na konsoli środkowej. Na zakręcie kluczyk wpadł między fotel, a konsolę. Jest tam gąbka, więc stwierdziła, że poszuka go później. Niestety kluczyk przepadł jak kamień w wodę. Nie mogła zamknąć auta i każdy mógł nim odjechać. Szukałem tego kluczyka z 10 minut
Dopiero jak odpiąłem dolną część tapicerki pod fotelem to kluczyk wypadł- z fotela 
Ja zauważyłem jeszcze, że pojawia się komunikat Shift to P range. Po przełączeniu na P nie można już wrzucić biegu.
Generalnie smart to genialne rozwiązanie, ale moja żona miała inną przygodę z tym systemem. Położyła kluczyk na konsoli środkowej. Na zakręcie kluczyk wpadł między fotel, a konsolę. Jest tam gąbka, więc stwierdziła, że poszuka go później. Niestety kluczyk przepadł jak kamień w wodę. Nie mogła zamknąć auta i każdy mógł nim odjechać. Szukałem tego kluczyka z 10 minut

- maniek_ls400
- Lex Master
Mogła deaktywowac Smart przyciskiem pod deską Lepsze niz nic ☺
Mariusz M.
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Taki miałem zamiar, jeśli nie znalazłbym tego kluczyka w ciągu następnych 5 minut
Ale na szczęście była blisko.
Swoją drogą, to gdy kupiłem auto system był właśnie wyłączony.

Swoją drogą, to gdy kupiłem auto system był właśnie wyłączony.